22 Юли 2024понеделник22:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Димитър Данчев

Димитър Данчев:

Ще възродим блясъка на Добруджа

Левицата е готова да управлява с програма и подготвени кадри, казва водачът на листата на "БСП за България" в 8 МИР - Добрич

/ брой: 123

автор:Юлия Кулинска

visibility 1317

ДИМИТЪР ДАНЧЕВ е роден през 1978 г. в София. Завършил е 91-ва немска езикова гимназия. Има бакалавърска степен по международни отношения в УНСС. Магистър е по бизнес администрация от Икономическия университет във Виена, Австрия. Бил е икономически съветник в ГК Мюнхен, а в периода 2013-2014 г. е съветник на министъра на икономиката. Бил е управител на частна фирма. Народен представител в 44-тото НС от 24 МИР - София. Член е на БСП. Владее английски и немски език.

Интервю на Юлия КУЛИНСКА

- Г-н Данчев, какви ще са вашите каузи като народен представител от Добричка област?

- В настоящата кампания отборът на промяната в област Добрич, листата на коалиция "БСП за България", си поставя 12 приоритета, колкото е и броят на кандидатите в нашата листа. Ще направим така, че да няма мизерстващи и бедни хора, да има работа, добри доходи и достойни пенсии, младите да отглеждат спокойно децата си, децата да имат достъп до образование.

Предприемчивите добруджанци ще получат възможност да създават работни места и конкурентоспособно българско производство, ще привлечем инвестиции за създаване на нова заетост в областта, ще направим законодателство за сектора на земеделието, което съответства на интересите на бранша. Ще работим за пътища на европейско ниво, изградени и ремонтирани без познатата ни корупция, ще подобрим междуселищния транспорт, за да дадем на хората от селата възможност да имат бърза и навременна връзка с общинския център и с областния град, ще дадем на малките населени места в област Добрич достъп до европейско финансиране, за да се справим бързо с проблема с водоснабдяването.

БСП иска всеки да има достъп до адекватно здравеопазване, да се запазят общинските болници и медицинските центрове и болницата в Добрич, да има сигурност във всеки български дом и да бъдем независима и суверенна България. Ще покажем, че сме последователната, принципната, системната опозиция на досегашния модел на управление, ще покажем нетърпимост към корупцията, ще покажем сигурност в промяната, с грижа за теб!

Нашата кауза е демографски стабилна, здрава и образована нация, която прави модерна икономика, има високи доходи и живее в справедлива и честна държава.

Добруджа не е само съкровищницата ни за зърно и хляб. През годините Добрич се оформи като икономически и културен център на Южна Добруджа. Неслучайно при социализма тук работеха предприятия за ремонт на трактори и селскостопанска техника, за акумулатори, за калибриране на царевица и фуражни смески, за вълнен и памучен текстил, модерен месокомбинат и голям млекокомбинат, заводи за високоволтова апаратура и корабни детайли, за радиатори, за медицински прибори, за стартерни акумулатори, за електронни елементи, за контейнери, за готово облекло. Заводът за детски обувки беше световноизвестен с качественото си производство. За жалост през т.нар. години на преход голяма част от предприятията са унищожени. Никой обаче не е отнел потенциала на Добруджа и в частност на Добрич и при положени усилия той би върнал блясъка си. Най-лесно, с най-малко инвестиции е възраждането на туризма в региона. Добруджа има уникална древна и стара история, невероятно красиви природни дадености. 

- Каква ще е вашата лична кауза в 46-ото НС?

- Моя лична кауза ще бъде създаването на междуведомствена комисия или на инициатива, която да картотекира историческите паметници и да намери всичко за тяхното славно минало. Историята е богата и трябва да се разкаже по атрактивен начин, за да привлича туристи от страната и от цял свят. Категоричен оптимист съм, че това може да се постигне и ще даде сравнително лесно препитание на хората. Знанията по история ще възпитават истински българи, които ще милеят да опазват създаденото и ще надграждат.

Същото се отнася и за природните забележителности. Туристите в крайморските градчета и курорти ще бъдат още по-мотивирани да идват тук, ако им се предлагат и други забавления, освен ол инклузив в хотелите. Добрич има специализирани училища и колеж, които могат да обучават необходимите специалисти в сферата на туризма. 

- Кои са основните проблеми пред жителите на региона?

- Изброявайки приоритети на "БСП за България" в област Добрич, споменах някои от основните проблеми на жителите в региона. Те са свързани основно с пътната инфраструктура - участъците Добрич - Балчик, Добрич - Албена, Добрич - Варна, Генерал Тошево - Кардам, липсата на междуселищен транспорт, който да осигурява нормална връзка между селата и общинските центрове и областния град. Почти във всички общини има проблеми с водоснабдяването.

Трудности има и със задържането на кадри и запазване на общинските болници и медицинските центрове дори там, където ги има. Почти навсякъде хората се оплакват от липса на аптека в населеното място, където живеят, или дори в близост до него. Огромен проблем е липсата на постоянна заетост особено за хората, ангажирани в туризма и селското стопанство, поради силно изразения сезонен характер на тези дейности. Неслучайно добруджанци се чувстват често като чужденци в Родината си. Те почти са се примирили, че на властта в София не й пука за далечния Добрич. Това ги кара да търсят спасение зад граница, което само задълбочава проблемите на държавата.

- Как могат да бъдат решени те? 

- Като човек съм непримирим към действията на овластени хора, които използват ресурса за частно лично облагодетелстване. Като политик съм категоричен, че само в България много хора искат власт, не за да допринесат за спокойния живот на всички ни в справедлива законова среда, а за да нарушават безпроблемно правилата. Когато това се прави от политици, от депутати, от изпълнителната власт - едните, клели се да служат на народа си, а другите, врекли се, че във всяко свое действие ще бъдат водени от интереса на гражданите, съм много гневен. Това лицемерие, практикувано с години, отвращава все повече хора. В този смисъл за решаването на посочените проблеми трябва много работа и търпение.

Политиката е отборен спорт и затова в началото на тази предизборна кампания с колегите в листата на "БСП за България" си поставихме споменатите по-горе приоритети. Разпределили сме ги, така че всеки да има своите ангажименти в кампанията, а и след нея. Правим това, за да акцентираме на местните проблеми, като посочваме възможността за тяхното решаване чрез адекватни политики на национално ниво.

- Представете листата на левицата в Добрич. 

- В листата са експерти с различно образование и професии. На второ място е адвокат Мая Димитрова, на трето - юристът Даниел Петков, а на четвърто - Ваня Козарева, експерт в сферата на туризма. След нея е икономистът Пламен Христов, който е председател на Общинския съвет на БСП в Тервел. Шести е Боян Саркизов, магистър по психология и философия. Следват инж. Иван Петров, д-р Николай Бекяров, Зоя Хлебарова, която е специалист по хидро- и пневмоавтоматика. След нея в листата е фармацевтката Мария Кирякова - председател на Общинския съвет на БСП в Каварна. На 11 и 12 място в листата ни са инж. Дарина Динева Господинова и Красимир Христофоров, който е маркетинг специалист.

- Какви са вашите послания към добричлии? Защо трябва да бъдат подкрепени кандидатите на "БСП за България"?

- Доказали сме, че за нас хората са по-важни от партийните интереси. БСП има цялостна готовност за управление на страната с подготвени кадри, с ясна и конкретна програма по сектори за незабавно решаване на проблемите. БСП показа през последните години, че може да изпълнява предизборните си обещания. Не участва в задкулисни договорки. Затова призовавам добруджанци на 11 юли да гласуват с номер 4 за "БСП за България". Нека заедно възродим блясъка на Добруджа и хората й да живеят достойно и спокойно. Те са го заслужили!

Обмислят увеличаване на стойността на ваучерите

автор:Дума

visibility 634

/ брой: 137

Германските вагони са извадени от употреба за профилактика

автор:Дума

visibility 615

/ брой: 137

БНБ намали прогнозата си за българската икономика

автор:Дума

visibility 591

/ брой: 137

Първо - членство в ЕС, после конституцията

автор:Дума

visibility 717

/ брой: 137

Словакия се гневи на санкции от Киев

автор:Дума

visibility 635

/ брой: 137

Сирийци наръгаха с нож германски учител

автор:Дума

visibility 595

/ брой: 137

Накратко

автор:Дума

visibility 554

/ брой: 137

Върнете ги!

автор:Мая Йовановска

visibility 653

/ брой: 137

Чувство на безпомощност

visibility 630

/ брой: 137

Лайен срещу Европа

автор:Юри Михалков

visibility 656

/ брой: 137

Мицкоски открито ни се подиграва

автор:Велизар Енчев

visibility 650

/ брой: 137

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ