13 Август 2020четвъртък17:28 ч.

Ще таксуват заведения заради излъчване на мачове и концерти

/ брой: 228

автор:Дума

visibility 1625

Нова такса грози собствениците на заведения заради предложение на Данаил Кирилов, Анна Александрова (ГЕРБ), Емил Димитров-Ревизоро и Искрен Веселинов (ОП). С изменения в Закона за авторското право и сродните му права те предлагат нова такса за всеки телевизор в търговските обекти. Според тях това щяло да защити авторските права на телевизиите при "публично изпълнение на програмата". Изменението означава, че собствениците ще трябва да плащат, ако заведението им пуска футболни мачове и други масови събития като концерти и спортни състезания. "Радио- и телевизионната организация, която е осъществила първоначалното излъчване или предаване на собствена програма, има право да разрешава срещу заплащане изпълнение на програмата пред публика", пише в идеята на ГЕРБ и ОП. 

В момента организаторите на масови прояви или собственици на заведения плащат отчисления само ако хората са платили входна такса. Търговските обекти (заведения, хотели и др.), в които звучи музика, дължат годишен абонамент към "Музикаутор" и ПРОФОН, които отговарят за авторските и сродните права.

Управляващите се гласят излъчването на всякаква радио- и тв програма на публично място вече да се заплаща, а отчисленията да се събират от представителна организация на радио- и телевизионните оператори. 

В промените е предвидено кабелните и сателитните оператори да предоставят данни за броя на абонатите си.

Тотален провал на летния сезон

автор:Дума

visibility 648

/ брой: 154

Задават се по-скъпо парно и топла вода

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 154

Нова ядрена мощност - приоритет на държавата

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 154

Къщите около София са най-търсени в пандемията

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 154

Човечеството върви към нова световна война

visibility 647

/ брой: 154

Бил ли е масон цар Борис III?

автор:Христо Георгиев

visibility 396

/ брой: 154

За уродливостта на нормалното

автор:Владимир Георгиев

visibility 293

/ брой: 154

Българи срещу българи

автор:Петра Ташева

visibility 247

/ брой: 154

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ