27 Февруари 2021събота18:51 ч.

"Андромеда"

Акценти

Ще има ли София планетариум?

До месеци в столицата ще се появи модерно и компактно съоръжение, БАН също планира инсталация в бъдещ парк

/ брой: 13

автор:Деси Велева

visibility 617

Стара мечта на български учени е на път да се превърне в реалност. Вероятно до месеци в София ще се появи планетариум. По непонятни причини именно София е единствената европейска столица, която не притежава подобно съоръжение. Това е на път да се промени, благодарение на ентусиасти, започнали инициативата си преди повече от десет години. Изцяло българският проект е плод на усилията на екип, воден от докторанта от Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Недислав Веселинов. Астрофизикът и колегите му от Експерименталното конструкторско бюро "Фотоника" от няколко месеца работят по инсталацията. А резултатът от дейността им не се дължи на държавата, а на неправителствена организация.

Проектът "Андромеда" е победител в програмата "Предприемачи в науката", финансирана от фондация "Карол Знание", а впоследствие и от няколко компании. Помощ оказва и катедра "Радиофизика и електроника" към Физическия факултет на СУ. Тъй като парите не са много - първоначално те са едва 15 000 лева, бъдещият планетариум няма да е голям. "Андромеда" ще представлява купол с диаметър 5 метра, а под него прожектираните изображения ще могат да се наблюдават от 15 души едновременно. Проектът е подобрен със съвременни технологии и не без помощта на спонсори - една от големите авиокомпании предоставя цех и оборудване и крайният бюджет се увеличава четири пъти. 

Въпреки че пандемията забави малко осъществяването му, скоро малки и големи ще могат да се потопят триизмерно в тайнствения свят на Космоса. Те ще могат да участват в астрономически кръжоци, а за някои ще се предоставя и професионална подготовка. 

Положителната страна на компактното съоръжение е, че вече има интерес и от други градове. Готовата матрица на първото съоръжение ще може лесно да се използва при изграждането на модерни планетариуми и на други места в страната. 

Появата на първия планетариум в столицата дава тласък и за други инициативи. Само преди месец стана ясно, че БАН също предлага да се направи планетариум на неин терен. Идеята е той да е разположен в новия парк "Кукуряк" в кв. "Овча купел". Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски обясни, че там има изоставени съоръжения на неизползван научно-технически изследователски център на академията. Тя обаче не може да осигури финансирането и затова ще търси възможност за съвместна реализация със Столичната община. Докато такова се намери, деца, млади и стари ще разчитат на забавление и нови знания в "Андромеда".

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 282

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 68

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 127

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 138

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 407

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 359

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 505

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 393

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ