27 Септември 2021понеделник07:11 ч.

Ще има ли ден на спасението?

/ брой: 187

автор:Ева Костова

visibility 1193

Който се осигурява, ще се лекува адекватно, каза преди време и вчера пак повтори думите като заклинание министър-председателят Бойко Борисов. Тоест, ако си плащаме, ще има пари за здраве, ако ли не - лошо ни се пише. Но сам веднага след това премиерът призна уточняващо: проблемът в здравния сектор идва от неправилното разходване на средствата.
Че кой ги разходва, г-н Борисов? Щом не са болните, щом не са докторите, дето не са получили заслуженото вече заплащане, кой? Някой явно ги къта, но това не са бели пари за черни дни, да знаете! Иначе нямаше да настоявате толкова да плащаме, да плащаме и пак да плащаме. Та белким се понапълни касата, тоест кацата без дъно.
От БСП не се умориха да питат къде изчезнаха парите на НЗОК, които уж бяха резерв? Къде се разминаха сметките на стария и новия министър за онези 60 милиона лева излетели нанякъде. Знаете ли накъде? Ние - не, и както върви, няма и да узнаем. Те, пък и не само те, са дълбоко засекретени и никой няма и да ги помирише със здраве. Държавата в същото време си остава най-големия длъжник в сферата на осигуряването и все "забравя" да внесе парите за хората, на които тя плаща за здраве. Как тогава да се пълни касата единствено от тези, които все още имат някаква работа. Безработните пък всеки месец броят стотинките си, камо ли с радост да тичат да се осигуряват. Пенсионерите, да са живи и здрави, от своя страна правят най-големите медицински разходи по понятни причини. И сметката естествено никога не излиза, както на министър Дянков примерно му се иска с математическа точност. Няма и да излиза скоро при тази рухнала икономика и свито потребление, защото не може да се товари само магарето, което носи... А над един милион здрави и прави българи вече пълнят други здравни каси по света, само нашата не, уви!
Пък и в медицината, както казват и самите доктори, невинаги две и две прави четири. Затова дори и шеговито да е поставен въпросът: "Какво сега, да ги застреляме ли тези хора, дето не плащат за здраве?" на народния представител Михаил Миков, съвсем не предполага шеговит отговор.
Приблемът не от вчера и днес, но сега той придобива по-мащабни размери и напира за решение точно когато върви реформата в здравеопазването. Нали тя поставя, както твърдите вие и екипът от ГЕРБ, в центъра си човека. А той, човекът, и не подозира вашата грижа. Поне засега.
Ще тропнете ли по масата да застане обикновеният българин пред широко отворени врати към здравето. Когато лекари няма да стачкуват, да търсят пари и да крепят бюджети на мизерията, а джобът на пациента да изтънява все повече и повече. Имате ли куража да го направите?
За да има ден на спасението и в мирно време, в почит на живите.

Военни и вертолет „Кугар“ гасят пожара над Карлово

автор:Дума

visibility 92

НОИ няма да повишава осигурителните вноски

автор:Дума

visibility 128

БСП се включи в кампанията на Румен Радев

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 184

Автобусни превозвачи спорят за протестите

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 184

Искат 9% ДДС на всички стоки и услуги

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 184

"Булгаргаз" с ново дело срещу "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 184

Кристалина Георгиева била в БНБ преди две седмици

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 184

Социалдемократите печелят изборите в Германия

автор:Дума

visibility 270

ЕС призова за деескалация в Косово

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 184

ООН критикува Киев заради Източна Украйна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 184

Конституцията на РСМ да включи българите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 184

Тъпо упорство

автор:Павлета Давидова

visibility 152

/ брой: 184

Вирусът си има помагачи

автор:Велиана Христова

visibility 161

/ брой: 184

Завръща ли се Бурканбанк

автор:Евгени Гаврилов

visibility 131

/ брой: 184

Пътят към върха

автор:Ина Михайлова

visibility 164

/ брой: 184

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ