22 Септември 2021сряда23:02 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

Ново райониране на детските градини ще облекчи родителите

/ брой: 149

автор:Дума

visibility 436

Ако за детето няма място в желаната детска градина в района по местоживеене в София и големите градове, с решение на кмета на родителите може да се предложи алтернативно място в същия административен район по настоящия адрес на детето. Целта е детето да не бъде водено на забавачка на десетки километри от дома си. Ако общината не предложи такова място, държавата ще дължи компенсация. Това предвиждат промени в Наредбата на МОН за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите на родителите за отглеждането и обучението на децата, които не са приети в държавни или общински детски градини или училища поради липса на свободни места. Документът е публикуван за обществено обсъждане до 2 септември 2021 г. 

Освен това, МОН разширява кръга на специалистите, които имат право да обучават децата, останали извън забавачките. Държавата ще компенсира разходите на родителите за образователни услуги, ако имат договор с дипломирани педагози или със студенти в последна година от обучението им по педагогически специалности. Такива са "Предучилищна педагогика", "Предучилищна педагогика и чужд език" и "Предучилищна и начална училищна педагогика" от професионално направление "Педагогика" в областта на висше образование "Педагогика, педагогически науки".

Заявлението за придобиване на право на компенсация ще се подава или веднъж годишно до 5 ноември, или до пето число всеки месец от декември до юли. Сега то се подава само веднъж в началото на учебната година. Договорът за обучение или за отглеждане и обучение се прилага само към първото искане за изплащане, а за следващите периоди - само ако са настъпили промени.

Съгласно училищния закон, право на компенсация имат родители на деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в детска градина за съответната учебна година поради липса на места. Промените означават, че повече деца ще получат компенсации и няма да се стига до критични ситуации като в София преди няколко месеца.

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 28

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ