07 Март 2021неделя15:11 ч.

Шок и ужас

/ брой: 156

автор:Евгени Гаврилов

visibility 428

Не, не става дума за поредна военна операция в Персийския залив, а за българската икономика през последната вече половин година. Според  данните на НСИ тя е отбелязала драстичен спад, като през второто тримесечие на 2020 г., когато в страната официално бе обявено извънредно положение, производството на стоки и услуги се е сринало с 9.8% спрямо предните три месеца. В сравнение със същия период на 2019 г. спадът е 8.2 на сто. Въпреки, че икономическият срив в страната ни не е от най-големите, в сравнение с другите страни от ЕС, цитираните числа са съвсем логични и очаквани. Те показват, че, бизнесът у нас е в шок.

Цяла пролет и лято управляващите правеха какви ли не планове, набелязваха какви ли не мерки за подобряване на положонието, а то остана непроменено. И в края на миналата седмица от министерството на икономиката обявиха нова мярка за подкрепа на фирмите, засегнати от кризата на стойност 550 млн. лв. Това е третият път от началото на извънредното положение, когато властта прави помпозни заявки и обещания, че ще подпомогне засеганите от ограниченията компании. Оказва се обаче, че и сега няма да има пряк ефект за икономиката, тъй като все още не е ясно точно кога тези пари ще тръгнат към фирмите. Най-оптимистичния сценарий е след средата на септември да бъдат отворени самите процедури за кандидатстване, а след това предстои оценка, класиране и плащане, т.е. реалната подкрепа ще бъде усетена от бизнеса едва в края на годината или по скоро през 2021-а. По отворената през май схема например все още се разглеждат постъпилите заявления, а пари са получили съвсем малка част от фирмите.

Разбира се не трябва да бъдем и изцяло черногледи. Според ИПИ високата степен на отвореност на икономиката ни се виджа изключително силно в динамиката на индустрията и износа, като и двата показателя отчитат почти синхронизиран спад от около и над 20% през април и май, последван от бърз ръст през юни, макар стойностите да са все още между 7 и 8 процента по-ниски от юни 2019 г. При строителството активността през юни е "едва" с 2,2% под нивата през юни 2019 г., още повече, че у нас ограничения за строителството на практика нямаше. Или шокът постепено отминава, или просто вече сме свикнали с него. Едно е сигурно обаче - ужасът през есента и зимата предстои, защото пак според статистиката безработните са се увеличили със 183 хиляди в сравнение с година назад и тенденцията се задълбочава. Близо три четвърти от хората сменят работата си само заради прекалено ниските заплати, които получават.

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1567

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ