01 Ноември 2020неделя04:16 ч.

Шивачки чакат заплати от 2016 и 2017 година

Фирмата е обявена в несъстоятелност преди месец

/ брой: 4

автор:Дума

visibility 1740

Неуредици между институции забавят изплащането на дължимите заплати на около 150 шивачки от Дупница. Те са работили в италианска фирма за обувки, която е обявена в несъстоятелност. Жените все още очакват да получат възнагражденията си за 2016 и 2017 г. С решение на Софийския градски съд от 7 декември 2018 г. дружеството е обявено в несъстоятелност по искане на Главната инспекция по труда. Шивачките вече подали заявление да получат заплатите си от Фонда за гарантирани вземания на работниците и служителите. Някои имат да вземат по три заплати за минал период плюс обезщетения при съкращения, болнични, отпуски.

Проблемът е, че няма определен синдик на фирмата, който да подготви документацията с конкретните суми за получаване, коментират експерти, съобщи БНР и поясни, че ще трябва решение на централното ръководство на НОИ. Ведомостите са в София, защото съдебното дело е в столичен съд. Просто институциите си прехвърлят топката една на друга и не искат да свършат работа, оплакват се работниците.

Проучване на ДУМА показа, че фирмата е "А.М. Шуус" ЕООД с италиански собственик, регистрирана в София, и се занимава с производство на обувки от кожа със средно и високо качество. Още през лятото на 2015 г. работници от "А.М. Шуус" ЕООД в Дупница излязоха на предупредителен протест заради забавени заплати, отменени летни отпуски и лоши условия на труд. Тогава във фирмата работеха около 530 души. През януари и февруари 2018 г. шивачките от Дупница проведоха поредица от протести, получиха подкрепата на синдикатите и на омбудсмана Мая Манолова. В началото на април миналата година ГИТ започна процедура за обявяване в несъстоятелност на италианската фирма, която тогава дължеше около 97 хил. лв. на близо 150 шивачки от Дупница. 

От началото на април до края на 2018 г. ГИТ инициира от името на работници и служители откриването на 44 производства за обявяване в несъстоятелност на работодатели, които дължат възнаграждения, съобщиха за ДУМА от изпълнителната агенция.

Гърция затваря всичко, без магазини и училища

автор:Дума

visibility 201

Брутално нападение над църква във Виена

автор:Дума

visibility 347

Белгия затваря магазините, хората ще работят от вкъщи

автор:Дума

visibility 197

Над 800 са ранените при труса в Турция

автор:Дума

visibility 196

Датата

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ