25 Септември 2020петък19:56 ч.

Шитват паметта ни

/ брой: 57

автор:Юри Михалков

visibility 1066

От Брюксел дойде новината, че ЕС е готов да започне преговорите със Северна Македония и Албания за присъединяването им. Франция и Нидерландия се отказали от възраженията си. Всъщност от Брюксел дойде новината, че нашите управляващи са предали българската история. Повечето от нас тайно се надяваха на друга вест - ЕС не е готов да започне преговори със Северна Македония заради възраженията на България, която смята, че Скопие не желае съгласие по историческите въпроси.

Новината от Брюксел означава, че услужливо сме си затраяли, за да не разсърдим други - не само Северна Македония или Албания, а и Вашингтон, и проамериканското му лоби в ЕС. Само че така управляващите ни са хвърлили националната памет и миналото ни на кладата на небългарски интереси. Шитват ни историята. В този смисъл външната политика на България е наистина външна за България.

Всъщност, те го направиха още с отказа да последват гръцкия подход към Скопие - да поставят ребром въпроса за разрешаване на историческия спор и след това да има договор за приятелство и българско съгласие за еврочленство. С този си отказ те демонстрираха националното си обезличаване и манталитет на марионетки. 

Сега ни залъгват, че България щяла да каже тежката си дума в преговорите по отделните глави. На това му се вика да изтървеш питомното, за да  гониш дивото. Преговорите със Скопие ще бъдат водени от еврократи, които в диалога за външната политика, сигурността или образованието ще налагат приоритетите на общността, а не историческия ни спор, който и без това възприемат като дребна кавга между комшии от югоизточния ъгъл на Евросъюза. Така историческата ни травма ще бъде натикана в последната 31-ва глава, наречена "Други" - т.е. маловажни. Самото й наименование предполага, че там нещата ще се претупат. Точно там ли Скопие ще клекне, че Гоце Делчев е и българин? Така ще стане ясно, че сме били изиграни и водени за носа към нов Ньой - загуба не само на територии и население, но и на история и памет.

БСП ще проведе 50-и юбилеен Конгрес

автор:Дума

visibility 87

Мутафчийски се връща на екран

автор:Дума

visibility 190

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 182

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 664

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 433

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ