05 Август 2020сряда22:18 ч.

Когато едно училище е привлекателно отвън, като това в Ново село - Видинско, то трябва да е такова и отвътре

Позиция

Шифърът на МОН

Обява: "Вакантно място за учител ЦДО и щат ЗД УД"

/ брой: 245

автор:Денчо Владимиров

visibility 2238

Ето че след "Шифърът на Леонардо" идва ред и на "Шифърът на МОН". Единствено ДУМА вече писа за абсурдите в информационните делници на просветни дейци от региона на РУО-Пловдив, които обявяват вакантни учителски места, без да посочват по кои специалности и от колко часове е нормативът за търсените лектори. Знае се, че при този катастрофирал междуселищен транспорт не всеки кандидат да учителства в някое отдалечено село ще се навие за това, без да знае за колко часа месечно ще му се налага да мръзне по спирки с часове и да бъхти пеш с километри, гонен от кучета, а зиме и от вълци...

Оказа се, че написаното има ефект - в бюлетина на РУО-Пловдив намаляха обявленията от споменатия тип. Но ето "ново двайсет" - пак непълна информация като мъгла се стеле от бюлетините просветни. Влязъл е в сила "Шифърът на МОН". Четем и в последните седмици, че СУ "Софроний Врачански в Пловдив обявява вакантно място за "учител по общообразователен предмет в прогимназиален етап - 23305004".

В други обявления на РУО-Пловдив четем: "Вакантно място за учител в начален етап на образование (ЦДО) и "щат ЗД УД". И Щирлиц би се озорил да разгадае тази шифровка! И въобще не би му било настроение да пее, както е във филма "Не думай о секундах свысока..."

Мъгла се стеле и от друго обявление от Пловдивски регион - за вакантно място за "учител общообразователен учебен предмет в прогимназиален етап - ИЦ,ГИ - 0.5 щата". Толкова ли са нямали време съчинителите на това обявление да изпишат пълно и ясно за кои учебни предмети става дума? Един съсед, дето търси работа за дъщеря си, завършила Пловдивския университет, май позна, че това ИЦ ще е учебният предмет история и цивилизация, но друг предположи, че може да е нещо свързано с Цветанов от ГЕРБ... В друга "шифровка" - търсене на "Учител начален етап на основното образование в ЦОУД - 2 места".

Или лаконично обявление от пловдивско училище: "Търси се учител по професионална подготовка". Абе, за коя професия става дума? Професии има вече три хиляди най-малко и непрекъснато се навъждат нови! Само в Министерския съвет на България се откриха през последните две петилетки какви ли не нови служби и агенции за правилни членове на партията ръководителка! Друго училище, четем, все търси учител 1/2 щат ЗД УД. Трето - "учител ЦОД - 1-4 кл.". Иди, че познай за какво става дума!

А от месеци в училището в с. Песнопой все това си "пеят" - търсят хората учител по общообразователен учебен предмет. И толкоз. Ама по кой учебен предмет - пак ни вопъл, ни стон. Въпрос на интуиция е да отгатнеш. 

Че то и Шерлок Холмс естествено в описаните образователни случаи би се затруднил да отгатне. Би станал синоптик - там е къде по-лесно - казваш: "Времето ще е предимно слънчево, предимно облачно, на изолирани места е възможно да превали. Температурите ще са без ход или ще са с обратен денонощен ход, или без и с доминанта" и т.н. Абе, все ще си познал в нещо и ще си прибереш заплатата.

Обаче явно ще продължим да се мъчим с разни шифровки в българското просвещение. Ето че в последните дни пак се появи нова "шифровка": Обявено е вакантно място за "Учител по БЗО, ХДДС, ЧП и ИГ" от ОУ "Проф. д-р Асен Златаров" в с. Боянци, община Асеновград. Къде е гледало пак РУО-Пловдив? Може би министърът на образованието Красимир Вълчев ще успее да разшифрова това обявление? Прибавете за него и този бисер на демократизираното ни образование.

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 148

140 полицаи са ранени при безредиците в Портланд

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

Кайро спря преговорите за етиопската ВЕЦ

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 149

Албанска партия готова на коалиция със Заев

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 149

Кратки новини

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 36

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ