05 Декември 2022понеделник19:45 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С. Днес ще се задържи предимно облачно, на места в низините - с мъгла. Главно в източните райони ще има слаби валежи от дъжд, а на места в останалата част от страната ще преръмява. Ще продължи да духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София 6°С-7°С.

Позиция

Шифърът на МОН

Обява: "Вакантно място за учител ЦДО и щат ЗД УД"

/ брой: 245

автор:Денчо Владимиров

visibility 2741

Ето че след "Шифърът на Леонардо" идва ред и на "Шифърът на МОН". Единствено ДУМА вече писа за абсурдите в информационните делници на просветни дейци от региона на РУО-Пловдив, които обявяват вакантни учителски места, без да посочват по кои специалности и от колко часове е нормативът за търсените лектори. Знае се, че при този катастрофирал междуселищен транспорт не всеки кандидат да учителства в някое отдалечено село ще се навие за това, без да знае за колко часа месечно ще му се налага да мръзне по спирки с часове и да бъхти пеш с километри, гонен от кучета, а зиме и от вълци...

Оказа се, че написаното има ефект - в бюлетина на РУО-Пловдив намаляха обявленията от споменатия тип. Но ето "ново двайсет" - пак непълна информация като мъгла се стеле от бюлетините просветни. Влязъл е в сила "Шифърът на МОН". Четем и в последните седмици, че СУ "Софроний Врачански в Пловдив обявява вакантно място за "учител по общообразователен предмет в прогимназиален етап - 23305004".

В други обявления на РУО-Пловдив четем: "Вакантно място за учител в начален етап на образование (ЦДО) и "щат ЗД УД". И Щирлиц би се озорил да разгадае тази шифровка! И въобще не би му било настроение да пее, както е във филма "Не думай о секундах свысока..."

Мъгла се стеле и от друго обявление от Пловдивски регион - за вакантно място за "учител общообразователен учебен предмет в прогимназиален етап - ИЦ,ГИ - 0.5 щата". Толкова ли са нямали време съчинителите на това обявление да изпишат пълно и ясно за кои учебни предмети става дума? Един съсед, дето търси работа за дъщеря си, завършила Пловдивския университет, май позна, че това ИЦ ще е учебният предмет история и цивилизация, но друг предположи, че може да е нещо свързано с Цветанов от ГЕРБ... В друга "шифровка" - търсене на "Учител начален етап на основното образование в ЦОУД - 2 места".

Или лаконично обявление от пловдивско училище: "Търси се учител по професионална подготовка". Абе, за коя професия става дума? Професии има вече три хиляди най-малко и непрекъснато се навъждат нови! Само в Министерския съвет на България се откриха през последните две петилетки какви ли не нови служби и агенции за правилни членове на партията ръководителка! Друго училище, четем, все търси учител 1/2 щат ЗД УД. Трето - "учител ЦОД - 1-4 кл.". Иди, че познай за какво става дума!

А от месеци в училището в с. Песнопой все това си "пеят" - търсят хората учител по общообразователен учебен предмет. И толкоз. Ама по кой учебен предмет - пак ни вопъл, ни стон. Въпрос на интуиция е да отгатнеш. 

Че то и Шерлок Холмс естествено в описаните образователни случаи би се затруднил да отгатне. Би станал синоптик - там е къде по-лесно - казваш: "Времето ще е предимно слънчево, предимно облачно, на изолирани места е възможно да превали. Температурите ще са без ход или ще са с обратен денонощен ход, или без и с доминанта" и т.н. Абе, все ще си познал в нещо и ще си прибереш заплатата.

Обаче явно ще продължим да се мъчим с разни шифровки в българското просвещение. Ето че в последните дни пак се появи нова "шифровка": Обявено е вакантно място за "Учител по БЗО, ХДДС, ЧП и ИГ" от ОУ "Проф. д-р Асен Златаров" в с. Боянци, община Асеновград. Къде е гледало пак РУО-Пловдив? Може би министърът на образованието Красимир Вълчев ще успее да разшифрова това обявление? Прибавете за него и този бисер на демократизираното ни образование.

Цените на петрола на световните пазари се повишиха

автор:Дума

visibility 334

Държавата няма да събере планираните приходи от ДДС

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 236

Григор Сарийски: В Eврозоната разходите са повече от ползите

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 236

БНБ: Предстоят трудни месеци за икономиката

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Наводнения в Южна Италия след проливни дъждове

автор:Дума

visibility 153

Австрия остава твърдо против България и Румъния в Шенген

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 236

Без "самолетен режим" на телефоните в ЕС

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 236

Грижа ли ви е въобще?

автор:Таня Глухчева

visibility 226

/ брой: 236

Работа до гроб

автор:Валентин Георгиев

visibility 231

/ брой: 236

Образованието през 2022 г. - наваксване и липса на реформа

автор:Деси Велева

visibility 281

/ брой: 236

Защо се пазим от комунизма?*

автор:Димитър Денков

visibility 205

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ