20 Октомври 2021сряда13:35 ч.

Шибана простащина!

/ брой: 180

автор:Велиана Христова

visibility 1621

Какво правят цивилизованите народи, когато открият културно-историческа ценност? Първо говорят учените, после реставраторите, сетне се прави всичко възможно находката да се експонира подходящо за широката публика. Какво правят българите, когато археолозите открият ценност? Превръщат я в чалга.


Истерията около намереното в Созопол ранно средновековно ковчеже с мощи, нагнетявана от услужливи медии, е поредното доказателство. Думата на археолога откривател почти не се чу, от първия миг известни деятели, които от години съществуват единствено чрез бутафорни пушилки, се нахвърлиха да експлоатират докопания повод. Безпортфейлният министър Божидар Димитров едва ли не, преди да бъде открито ковчежето, призова народа да нахлуе в Созопол, в тоз български Ерусалим! Ученият, открил находката, изказа убеждението си, че това са мощи на Кръстителя, но рече още, че надписът с името "Св. Йоан" не е доразчетен, че в кутията може да има кости не само от един човек. В надигналата се врява край балагана никой не го чу, отнесе го вълната на комедиантите. Министър Вежди Рашидов понечи да озапти истерията, призова да се изчакат анализите, да се допроучи обектът. Археолози (уви, анонимно) пред медиите изразиха съмнения около научното доказателство за мощите. Божидар Димитров се нахвърли връз Рашидов, а за вторите направо отсече: шибан народ, шибани колеги! Покрай тях напсува и траките - били парвенюта като мутрите, купували си златни сервизи...


По-дълбоко непознаване на траките и на  символиката на златото в техните вярвания отдавна не бях чула. Защото златото за траките е като кръста за християните. Направо ти става ясно защо НИМ от музей на Възраждането, за какъвто бе създаден, се превърна в място за безразборно, но стръвно трупано злато - няма значение какво. За пълнота на емоциите вчера в публичната истерия се вмъкна и Николай Овчаров - символът на псевдосензациите, да защитава историята на земите ни от Божидар. Но той поне излезе достойно с името си срещу глупостите на ексдиректора на НИМ. А медиите и единия професоросват, и другия. Нито единият е професор, нито другият.


Чалгата зазвуча мощно с появата на сцената на Симеон Дянков. Той пък дава с удоволствие 420 хил. лв. да се реставрира църквата за мощите, щото от всеки лев щели да се върнат 100. Сто лева от един вложен в цял свят връщат само науката и учените, г-н Дянков. Същите учени, които кабинетът мачка с ботуш, оставяйки ги без стотинка. Същите археолози, без които няма културно-исторически ценности и които сега правят разкопки без пари, на магия. А като я няма науката, безпрепятствено ни заливат мними сензации, мними ценности и мними личности.


Но в чалга превърнаха вече и вярата и това май че е краят ни. Чалгата около мощите не е богоугодно дело. Не е и грижа за културно-историческото наследство. Това си е само една шибана простащина.  


Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 266

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 295

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 286

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 286

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 291

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ