06 Август 2020четвъртък04:14 ч.

Шестима млади скулптори споделят изложба, ателие и къща

/ брой: 144

автор:Надежда Ушева

visibility 2421

Нова група от ентусиазирани млади творци атакува българската художествена сцена. Това са  шестима скулптори, скоро завършили академията - една дама и петима кавалери, които категорично заявяват своето място в бъдещето на родното изкуство. Талантите откриха своята първа експозиция в столичната галерия "Сезони". Произведенията им от метал и дърво обхващат почти целия каталог на скулптурното изкуство - от портрети и голи тела до напълно абстрактни форми.

Цветан Николов

Илия Кунев

Светослав Хаджигаев

Васил Попов
 Тези млади хора знаят, че са на път, че от този ден нататък ще превръщат духа в материя и са непоколебими, каза при откриването техният бивш преподавател по перспектива в Художествената академия доц. Христо Добаров.
Цветан Николов, Васил Попов, Светослав Хаджигаев, Илия Кунев и Николай Мартинов са приятели повече от 10 години. Преди 5 лета към тях се присъединява и Ваня Димитрова, една от малкото жени скулпторки у нас. Шестимата артисти споделят едно ателие и дори живеят в една къща, научи ДУМА от галерията.
Цветан Николов е обсебен от духа на Африка. За него хората там са скулптурно изваяни и духовно слети с природата. В изложбата показва пластики, които на пръв поглед приличат на портрети. Но в действителност авторът е създал нови лица, събирайки и хармонизирайки различни човешки черти. Илия Кунев акцентира върху емоцията на човешкото лице в няколко месингови маски, изпълнени в експресионистичен дух. Ваня Димитрова пък вече е печелила конкурси за юбилейни монети, но в "Сезони" показва съвсем различна, чувствена пластика. Николай Мартинов е автор вероятно на единственото конкретно произведение в изложбата - портрет на негов приятел. Той представя още две глави, кръстени "Дух" и "Светлина". Васил Попов и Светослав Хаджигаев работят с дърво. Светослав се стреми към скулптурно изображение на движението, докато Попов "моделира" бавната структурираща или унищожителна природна сила.
Експозицията може да се види до 2 юли в галерия "Сезони" - Дом на културата "Средец" (ул. "Кракра" 2A).

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 179

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 172

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ