24 Септември 2019вторник12:24 ч.

Снимки Сдружение "Открити пространства"

Сцена

Шепоти от родопски приказки в Добралък и Бойково

Двете села за втора година ще се превърнат в международно културно средище

/ брой: 117

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 629

"Театър по пътя" е пътуваща френска трупа, която за втора поредна година поема вълнуващото пътешествие от френските планини в района на Ардеш към Родопите. Тази година френски, белгийски и немски артисти ще населят две родопски села - Добралък и Бойково, с театър, песен, танц, приказки и предания, преплитащи местни и чуждестранни фолклорни и съвременни форми, научи ДУМА от Геника Байчева и Десислава Стоянова. 

Артистите канят всички любители на приказни приключения на пътешествие, което започва от горските пътечки на Родопите и неусетно ни понася през предания и легенди във вълшебен свят на поезия, музика, родопски напев и шепоти от далечни земи. Освен естетическа наслада "Шепоти от родопски приказки" цели да предизвика положителeн ефект сред местните жители. Културният обмен между български, чуждестранни артисти и публика ще изпълни запустяващите села в Родопите с нов живот, театрални форми и многобройни посетители.

"Шепоти от родопски приказки" e съвместна инициатива на френската трупа "Театър по пътя", сдружение "Открити пространства" и Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). Проектът се реализира като част от програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019", с подкрепата на НФ "Култура" и Френския институт в България.

Проектът ще осъществи вълнуваща среща на артисти (актьори, музиканти, художници, поети) с местни жители и посетители от страната и чужбина. Начална точка на представленията са родопските села Добралък, община Куклен (13-14 юли) и Бойково, община Родопи (20-21 юли). Оттам зрителите ще поемат по горските пътечки към приказен свят, изтъкан от музика, поезия, танц и вълшебни пейзажи. Сред естествената сценография на природни картини зрителите ще се включат във вплитането на родопски мотиви в приказката, извървяла дългия път от далечни земи до Родопите. 

Публиката може да участва и в театъра на сетивата-лабиринт "Пътуване през сетивата на Добралък" на 6 юли. Представлението обединява историите и спомените на жителите, свързани с Добралък, и тези на артистите. Участниците ще изследват физическата и духовната среда на селото, преминавайки през инсталация-лабиринт, наситена с интензивни сетивни преживявания (слухови, визуални, осезателни, обонятелни, вкусови). Цялото село ще се превърне в сцена, а публиката ще минава индивидуално по определен маршрут, непосредствено въвлечена в театрално взаимодействие като лично приключение.

В Добралък на 12 юли и в Бойково на 19-и участниците ще се потопят в магичната "Геопоезия", създадена от Марин Арну. Представлението ще предостави възможност за лична връзка с природата и поезията - безкраен кръговрат, в който зрителите са главните действащи лица. Входът за представленията е свободен.

Професионални артисти и любители ще може да се включат в творчески работилници, водени от утвърдени международни артисти. Темите са: Пътуване през сетивата (сетивен лабиринт) - 2-6 юли; Разказване на приказки - 7-10 юли; Фолклорно пеене и импровизация - 7-10 юли, Геопоетика - 8-12 юли, в с. Добралък; Създаване на истории - 15-18 юли, с. Бойково; Работилница за необичайни звукови инструменти и инсталации (подходяща за деца и семейства) - 7 и 10 юли в с. Добралък; 17 и 18 юли в с. Бойково. Вход за работилниците: с дарение.

Регистрация и информация за работилниците на: rhodopesfairytales.discovered-spaces.org и FB: DiscoveredSpacesBG 

Манолова: Има натиск върху хора от екипа ми

автор:Дума

visibility 31

С над 340 мерки Мая Манолова ще променя София

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 182

Белгия забранява старите дизели

автор:Дума

visibility 234

Всеки втори държавен лев похарчен на вятъра

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 182

Всяка четвърта фирма у нас се страхува от фалит

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 182

Фалшиви стоки за 740 млн. евро са задържани в ЕС

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 182

Тръмп стоя 10 минути на срещата за климата в ООН

автор:Дума

visibility 0

Транспортна стачка ще блокира Гърция

автор:Дума

visibility 142

Конгресът крои нов импийчмънт срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 182

Иран освобождава британския танкер

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 182

Илия Илиев: Промяната в Монтана е наложителна

автор:Павлета Давидова

visibility 190

/ брой: 182

Млади генерали и офицери си тръгват от армията

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 234

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ