
Синият цвят на печата означава, че агнешкото е българско, а с червен цвят се маркира месото от чужбина
Шашми: В кланици трият червения печат на агнешкото и слагат син
Контролът за внос е занижен, алармират овцевъдите
/ брой: 72
Кланиците у нас прибягват до всевъзможни трикове, с които да заблудят българския потребител и да ударят много тежко българския производител. Това коментира пред БТВ Симеон Караколев, съпредседател на Националната асоциацията на козевъдите и овцевъдите в България, след като във вторник от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) беше затворено предприятие в Кърджалийско заради 32 тона месо от Северна Македония. Причината - при проверка са установени заблуждаващи практики за произхода на месото, което се реализира от предприятието.
Според Караколев е занижен контролът за внос на агнешко от Македония. Месо от Македония се представя като българско, защото е разфасовано в българска кланица, каза Караколев. Българското месо идва от животновъди, спазващи европейските регулации, твърди той. От фермите агнешкото излизало на цени от 10 лв.
"Всичко това, което видяхме, е потвърждение на нашите сигнали - македонско месо влиза в България, а после става българско. Още през 2019 г. алармирахме, че месото влиза с много занижен контрол - буквално с четири червени цапаници по трупчето", обясни Караколев.
"Една добре организирана кланица изтърква червената мацаница и слага веднага синя върху нея. Така месото става българско. В една друга европейска държава случай като вчерашния щеше да доведе до затваряне на кланицата, конфискуване на месото и жестоки глоби, след които никой повече няма да си помисли за подобни практики", посочи той. Както вече беше разяснено българското месо има син печат, а вносното - червен.
"Клиент на кланицата в Кърджалийско са големите търговски вериги. Те вчера бяха призовани, ако са вземали месо от нея, то да бъде върнато. То е компрометирано, а те са участвали в схема, заблуждаваща потребителите", коментира Караколев. Той посочи, че качественото българско месо е със свеж и приятен вид и е отгледано от животновъди, спазващи европейски регулации.