23 Септември 2021четвъртък00:29 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Шаш и в шаха

/ брой: 149

автор:Альона Нейкова

visibility 288

Поредна "революция" се опитват да извършат в шахматния свят някои "светли" умове. От Кралския колеж на Лондон и от Нюйоркския университет явно смятат, че именно сега е моментът да бъде сложен край на многовековната "несправедливост" спрямо черните фигури, които винаги отстъпват на белите правото да започнат играта.

Факт е, че предложените промени идеално се вписват в изключително актуалните през последните години тенденции за защита правата на тъмнокожите. Но не бива никой удобно да си затваря очите, че са и абсолютно нелепи. А не са и нови.

Неведнъж вече са правени различни по мащаби опити да се "реформира" древната логическа игра, обединяваща изкуството, науката и спорта. Но без това да се обвързва с каквито и да било политически веяния. Още преди стотина години гросмайстори от ранга на Капабланка и Ласкер алармират, че шахът е "заплашен от смърт заради равенство". Дори най-добрите в пресмятането на ходовете на пешката от дъжд на вятър настояват за реорганизация на движението върху 64 квадратчета. А някои дотолкова са убедени, че древният регламент е твърде остарял, та се втурват да следват собствени модели, правила и закони за местене на 16 фигури върху дъската. Но да се е прочул някой извън класическия шах? Да е постигнал някакви изключителни успехи? Да е шашнал света със свръхестествения си начин на мислене? И на дете е ясно, че отговорът е твърдо "не". Безспорно е също, че нищо от това никога няма и да се случи.

Не само защото онези, които настояват да се даде предимство на черните фигури, имат възможност да пробват силите си в играта Го, където от столетия именно на тъмните камъчета е предоставено правото да са първи. Най-важното е, че шахът никога не е бил синоним на расизъм, а поне от 18 столетия просто спазва железни традиции. И нищо повече.

Със сигурност обаче неуморните борци за равноправие няма да спрат дотук. Утре ще се сетят да посегнат и на До мажор, понеже в тази тоналност се използват единствено бели клавиши...

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 137

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ