11 Юли 2020събота20:38 ч.

Пардон

Шапка на тояга

/ брой: 152

visibility 389

Денчо Владимиров

Помните как се летуваше едно време?
Дойдеше ли лято, нервите на родителите се изопваха. Първо, докато се реши къде да ходи на почивка семейството. И мъжът носи карта за почивка, и жената. За по тридесетина лева за барем две седмици, за цялото четиричленно семейство! Влаковете по онова време бяха пълни с летовници, не бе като сега, да те е страх да пътуваш в празни купета с цялата си челяд...
Е, пристигаше тогава обикновеният труженик с домочадието си в избрания черноморски курорт, настаняваше се в бунгала и стаи, осигурени му бяха с картата и храната, и плажа, и чадъра... Но въпреки това нервното напрежение на родителите бе факт - да се избере най-хубавото място на плажа, където да се залегне фамилно, да се избере чадърът, който по възможност да си пасва по цвят с банския на младата съпруга или на поотрасналата дъщеря, да се внимава сладоледчията да не сложи няколко грама по-малко в сладоледа или кебапчията да пробута малограмажно кебапче – както виждате, все нервни емоции. А какво гневене падаше само в стола за почиващите, ако за закуска се случваше два поредни дни да се дава, о, ужас, мармалад вместо конфитюр или чай вместо мляко! Тогава столуващите, отдъхващи обикновени труженици, подлагаха на остра другарска критика управителя на почивната станция и той само дето не си правеше харакири като японец от срам!
Имаше и още по силни нервни натоварвания – ако  безплатно прожектираните всяка вечер филми се оказваха стари и не на нужното художествено ниво!
После пак следваха нервните напрежения при обратното пътуване до дома по автобуси, влакове... Край нямаше тормозът на властите над клетите български почиващи!
Но, свърши!
Отдавна вече всичко това го няма!
От почти две десетилетия вече българският родител си живее спокойно без летните нервни  натоварвания! Сега най-много да му се наложи да заведе децата на село и там те да си играят цяло лято в някоя локва, която по конфигурация прилича на море, или да се потъркалят заедно с магаретата по селския баир, който по силует наподобява планински курорт! Да, свършиха вече нервите с летните почивки! Караме я вече волно и спокойно и както е тръгнало, така ще я карат и децата, и внуците, и правнуците ни!
Шапка на тояга!

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 346

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 433

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 640

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 568

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1281

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ