19 Октомври 2021вторник07:49 ч.

Димитър Дъбов:

Шансовете на Калфин за ЕП са минимални

Губят самите организатори на опитите за разцепление, но БСП като цяло - не, твърди депутатът от Коалиция за България

/ брой: 11

автор:Юлия Кулинска

visibility 2

ДИМИТЪР ДЪБОВ е роден в Шумен. Има висше икономическо образование. Бил е регионален директор на "ПИМ Банка" АД. Зам.-председател е на ИБ на НС на БСП, народен представител в 39-то, 40-то и 42-то НС от Шуменски избирателен район. Зам.-председател е на ПГКБ. Владее руски език. Женен е, има две деца.


"И ГЕРБ, и АБВ искат отслабване на БСП
"Когато някой веднъж те предаде, не трябва да му се има никога повече доверие"


- Г-н Дъбов, как ще коментирате издигането от Националната гражданска инициатива АБВ на паралелна втора лява листа за евровота, която ще се води от Ивайло Калфин?
- Трудно е за коментар. Според мен  реанимацията, която направи тази гражданска инициатива, е доста непочтен ход в крайно неподходящ момент. Бих искал да припомня събитията, които не са случайни. В последните две седмици, непосредствено след Нова година, доста обстоятелства се насложиха, за да може да се направи сравнително точен анализ. Много интензивно движение на едни и същи хора сред реаниматорите на АБВ в медиите, някои от тях от медия в медия, силна атака срещу ръководството на БСП от тяхна страна, изявления на лидера на ГЕРБ. Неслучайно той заяви през миналата седмица, че на България е необходима силна левоцентристка партия. Борисов им даде едно силно рамо, няма спор. За да се стигне до крайната фаза - обявяването на намерения за формиране на листа за участие в изборите за Европейски парламент. Ивайло Калфин в цялата тази ситуация е само средството, което се използва, целите са други.
- Бойко Борисов обяви във фейсбук още в петък, че Калфин ще води листата на АБВ. Не е ли подозрително откъде той има подобна информация?
- Да, така е. Това още веднъж потвърждава, че режисьорите са навън. За съжаление трябва да отбележим, Ивайло Калфин, който за мен е професионалист и добър политик, не за първи път изоставя нашата партия. Ние, които участвахме в събитията през 1996 г., помним, когато той напусна БСП. След това с помощта на тогавашния президент Първанов отново се върна като коалиционен партньор или като гражданска квота в правителството на Станишев като вицепремиер и министър на външните работи. Беше и евродепутат, беше и кандидат за президент. Т.е. Калфин е получил от БСП много повече, отколкото е дал. И в крайна сметка - вместо да получим едно "благодаря", сме замерени с писмо със съдържание, което не ми се коментира. Във всеки случай то не носи елементите на благодарност към БСП.
- Издигането на Калфин за кандидат за евродепутат ще доведе ли до сътресение и разцепление в БСП?
- Познавайки начина на живот и функциониране на нашата парния, аз лично смятам, че това няма да даде някакво особено отражение на резултатите. От вчера незабавно започнаха много сериозни реакции от страна нашите партийни организации - основни, общински и т.н., които изразяват и недоумение, и гняв от това, което се прави от страна на ГЕРБ, на Първанов и на хората, които са с него, а също така и от личното поведение на Ивайло Калфин. Що се отнася до неговите шансове в изборите за ЕП, смятам, че те са повече от минимални. В ЕП се влиза със 150-160 хил. гласа, а повече от ясно е, че те не могат да се съберат с такъв ресурс. Многократно по-малко ще бъдат тези, които ще ги подкрепят. Още по-малко ще бъдат тези, които ще дойдат по линия на движението на Татяна Дончева.
- Какви поуки ще си извлече БСП от ситуацията?
- От цялата тази история, която се случва, могат да се извлекат няколко поуки. Стана ясно кой кой е и какъв е в БСП. И с каква роля и мераци е в тази партия. Това дава възможност на левицата да се консолидира и да се изчисти. Обикновено в такива случаи реакцията на партията е ясна - не само недоволство, но и втвърдяване и сплотяване около линията, която е определяща в момента. Остава и поуката, че все пак, когато някой веднъж те предаде, не трябва да му се има безспорно доверие.
- Това не е първи път за откъсването на групи хора от БСП и създаване на леви формации. Но досега всички те са неуспешни. Смятате ли обаче, че все пак Първанов със своя авторитет този път може да разцепи левицата!
- Не! Това е абсурдно! Просто няма как да се случи. Това е партия на 125 години, минала е през всякакви фази и етапи от своето развитие - и тесни, и широки социалисти, и болшевизация, и нелегален период, и култовски период. Всичко това тя го е "изтръскала" и е продължила напред. Губят тези, които са организирали опитите за разцепление, но партията като цяло - не.
Отново ще се върна на 1996 г. Всички бяхме свидетели, самият Първанов също е свидетел, когато една немалка част от ръководството на партията, в т.ч. и членове на ИБ, напуснаха на един тежък и продължителен пленум. Тогава аз самият си задавах въпроса какво ще се случи, ще оцелеем ли след това. Оказа се, че те напуснаха сами. Тогава бяха много. Сега става дума за няколко души. Смятам, че това не би могло да има фатални и необратими последици. Малко е вероятно, но все пак биха могли, при определени условия, да повлияят на някои от мандатите. Може да получим един мандат по-малко. А може би това е целта? И на едните, и на другите. Защото, ако се замислим какво е общото в това, което Бойко Борисов иска, в това, което създателите на АБВ искат, те искат отслабване на силите на БСП. Да не й се даде възможност, тъй като тя сега е в подем, правителството също си върши работата - напук на всички, то стои все по-добре, и един от начините да спрат това движение напред е точно този: като се опитат да направят така, че да имаме по-лоши резултати от тези, които реално бихме могли да получим на европейските избори. Но все пак смятам, че нашата партия е достатъчно зряла и мъдра и ще реши своите проблеми по най-добрия начин.
- Какъв е вашият коментар за думите на Георги Първанов, че за него ГЕРБ са опонент, а БСП - конкурент? Може ли в едно семейство да има конкуренти?
- Разбира се, че не е възможно да има конкуренти. Аз лично смятам, че думите му са в резултат на  напрежението, което съществува и сред инициаторите, и организаторите на АБВ. Доколкото разбрах, са били поканени значително повече хора от присъствалите вчера и че е имало масови откази за срещата. В БСП има сигнали, които дават ясна представа за това, което с случва в нея и които са гаранция, че разцепление няма да има. Основание за това ни дават и срещите по места с нашите членове и симпатизанти. И това ни дава увереност, че БСП ще се представи максимално добре и ще спечели предстоящите евроизбори. 
- Вече минаха някои от общинските конференции, на които бяха направени предложения за евродепутати. Сред тях, преди срещата в НДК, имаше ли номинации за Ивайло Калфин?
- Ивайло Калфин има номинации и това е благодарение на нас. Ние сме подсказали, че сме доволни от неговата и на останалите депутати работа, и че ръководството на партията смяташе, че е добре да продължат своята работа като евродепутати. Тя носи своята специфика. С най-много номинации между другото за депутат в ЕП е Сергей Станишев. След него с най-много номинации са Георги Пирински, Илияна Йотова, Петър Курумбашев, Евгени Кирилов имат номинации. Вигенин - също. На много места в последните дни, след петък, когато се състоя срещата на АБВ в НДК, и медиите започнаха да тръбят за това какво се очаква, редица общински конференции спряха номинациите за Ивайло Калфин.
- Каква ще е позицията на Националния съвет и на Контролната комисия, че членове на БСП,  депутати и членове на ръководството на партията, които уж подкрепят правителството, всъщност работят против него.
- Зависи от конкретните действия. Но в устава е казано, че който участва или работи за друга листа, той се самоизключва...
- Имам предвид Баташки, Георги Кадиев, Страхил Ангелов. Те критикуват сериозно ръководството на партията...
- Едно е да критикуваш ръководството на партията за някои неща, за които не си доволен. Друго е да работиш за друга партия или за друга листа, или за гражданско движение, което обаче работи в конкурентни условия с БСП, със собствената ти листа. С тези, които критикуват и са в партията, нещата са ясни. Има Национален съвет на БСП - там водим спорове, дебати. Има къде да се изясняваме. За тези, които работят за външни партии, нещата са ясни. Те не са при нас и уставът е категоричен.
- И в този контекст вашият коментар за депутата от Коалиция за България Румен Йончев, който заяви, че формацията, на която той е лидер - ЗНС, ще прави коалиция с ВМРО и "България без цензура"...
- Румен Йончев не е член на БСП. Той е от дясна земеделска формация. Имаме сериозни идеологически различия, но същевременно с идването му в нашата парламентарна група и със споразумението, което имаме с неговата партия, се вля една по-свежа, по-нестандартна струя при нас, в коалицията. Не мога да кажа, че не сме изненадани от неговите действия. Все пак нашето съдружие е от няколко месеца. Той сам обяви намеренията си, но той все още не е казал какво е неговото крайно решение дали ще работи за друга партия. По-скоро разбирам, че неговите намерения за промяна в начина му на действие са свързани с времето след евроизборите. Но аз лично не очаквам от Румен Йончев да застане срещу партията или да започне да развива такава дейност, която да е в ущърб на ПГ на КБ.
 

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 55

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 118

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 101

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 106

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ