22 Май 2024сряда23:10 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Мая ДИМИТРОВА:

Сглобката си разпредели порциите и в съдебната система

От всички вреди, които ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС нанесоха на държавата досега, промяната на Конституцията е най-страшната, казва депутатът от ПГ "БСП за България"

/ брой: 46

автор:Юлия Кулинска

visibility 7544

Мая ДИМИТРОВА е родена в Оряхово. Завършила е Техническия университет във Варна със специалност "Машинен инженер" и Икономическия университет във Варна със специалност "Икономика и мениджмънт". Има и юридическо образование, работила е като адвокат на свободна практика.
От 24 години Димитрова е член на БСП. Член е на НС на БСП. Депутат е от ПГ"БСП за България" в 45-ото, 47-ото,48-ото и 49-ото НС. Член е на комисиите по конституционни въпроси и по правни въпроси.
Владее английски и руски език."Това, което се случва в България, показва, че  съдебна ни система е хронично болна"


- Управляващите дойдоха с гръмки обещания за реформа в съдебната система. Случи ли се тя?
- За съжаление това не се случи. Вместо реформа сме свидетели на паралелно правосъдие. Според мен случващото се в съдебната система е абсолютно недопустимо. Единственото нещо, което управляващата сглобка промени, е Конституцията и то най-вече в частта, която касаеше ВСС и правомощията на главния прокурор.
Ние от БСП нееднократно заявявахме, че този парламент няма нито юридически, нито политически, нито морален капацитет да прави промени в основния закон и да променя обществения договор в България. Участвахме в дебатите по Конституцията и гласувахме против всички предложения.
От всички вреди, които Сглобката нанесе на държавата досега, промяната на Конституцията е най-голямата.
Тя ще донесе много повече хаос и овладяване на прокуратурата и съдебната система. Всички промени, които се случват, независимо дали са в основния закон, или са в други закони, са единствено и само подчинени на интересите на управляваща сглобка и най - малко са в интерес на българския народ.
- Само месец след измененията в основния закон, мнозинството започна промени на промените. Какво доказва това?
- Ние предупреждавахме, че бързите промени няма да доведат до реформиране на съдебната система и още повече ще задълбочат проблемите в нея. И това се случи. Само месец след гласуването и влизането в сила на промените, които бяха приети от Сглобката на 26 декември, се наложи отново промяна, този път чрез Наказателно-процесуалния кодекс, през преходни и заключителни разпоредби и закона за съдебната власт. Те касаеха промените в дейността на ВСС, който според по-рано приетите промени той се разделяше на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет. Все още няма реално законодателство в системата. Няма и закон за съдебната власт, който да определя правомощията и начина на работа в нея.
Недопустимо е чрез промени в кодекс или закон да се изменя Конституцията. По време на заседанието на правната комисия заявих, че с предложението се връща  старото положение за действието на ВСС чрез Пленум. Предупредих, че Конституцията е първа в йерархията на нормативните актове. В преходните разпоредби не е предвидено отложено действие на промените. На заседанието на комисията дори не бяха поканени членове на ВСС и главният прокурор Борислав Сарафов, за да изразят становището си.
- В крайна сметка парламентът потвърди ветото на президента в тази насока. Какво следва?
- На практика ветото на държавния глава съвпадаше с мотивите, които ние изразихме и в пленарната зала, и в правна комисия. То вече е факт. Ние многократно предупреждавахме, че всичко, което се прави като промени, е на ръба на закона.
Бяхме свидетели на публичните дебати в парламентарната конституционна комисия и в Народното събрание, на срещата с конституционалистите и отрицателните становища на по - голямата част от институциите във връзка със съдебната власт. Има множеството отрицателни становища, свързани с Инспектората към ВСС. Променени са текстове, които са предмет на Велико Народно събрание и при обжалванията Конституционният съд ще се произнесе по отношение на противоконституционността.
Много са пропуските и празнотите в гласуваните от мнозинството изменения. В тях никъде не се говори за председателство на самия Прокурорски съвет. Вероятно целта на управляващото мнозинство е главният прокурор да бъде председател на Прокурорския съвет.
Що се отнася до овладяването на прокуратурата от политиците, давам за пример увеличения брой прокурори, които ще се избират от Народното събрание. От 10 прокурори в Прокурорския съвет шестима ще се избират от парламента, а оттам вече идва и политическото овладяване на прокуратурата.
Тепърва историята ще е тази, която ще съди за тези промени в Конституцията.
С двойното гражданство на депутати и министри се предава българския национален суверенитет и вече официално могат да ни управляват чужди граждани. Съдебната реформа не цели никаква справедливост и никаква независимост на съдебната система. Разпределиха си и порциите в съдебната система. ДБ и Христо Иванов най-накрая си получават съдиите сами да избират своята квота във ВСС – негова отдавнашна мечта. ДПС получават една политически зависима прокуратура, където по-голяма част от квотата на прокурорите ще бъде политически избирана. Бойко Борисов получава едно голо обещание, че те ще го пазят и ще го препират докрай.
- През последните седмици се вихрят скандали и разкрития, свързани с магистрати. Болна ли е съдебната ни система?
- По принцип съдебна власт, правосъдие и провораздаване  означава, че това би следвало да бъде органът, на който хората да разчитат да реши проблемите им, независимо от какъв характер са те. Но това, което се случва в България, показва, че наистина нашата съдебна система е хронично болна. Да, има нужда от реформа в нея, но не на хартия, а реформа, която действително да промени съдебната ни система. За съжаление, на фона на това, което случва - убийства, разкрития, районни прокурори подават оставки, означава, че системата е болна от много време и на различни нива.
- Каква е панацеята за излекуването ѝ?
- Независимо какво професия упражняваш, дали си юрист, лекар или дори народен представител се полага клетва да работиш в името на народа и на страната си. За съжаление моралът го няма и това е видно от случващото се. Липсва и политическия, и човешкия морал при част от магистратите. И докато това не се промени, не можем да говорим за реформи и справедливост.
Години наред е имало информация за дейността на престъпната група на Нотариуса и никой не е взел мерки. Съдебната реформа на Сглобката уж трябваше да доведе до бърз и справедлив процес. Всъщност тя само препра Борисов и Кирил Петков, като прекрати делата „Барселонагейт“, „Чекмеджегейт“, двойното гражданство. Цинизъм е авторите на такава съдебна реформа днес да призовават за обективно разследване и справедливост.
- Вярвате ли, че смяната на министри в това управление, ще подобри животът на хората?
- Управляващите предлагат само разпределение на постове и власт, а не решения на проблемите на хората. Това няма да подобри живота на никого и макар българите да се изморени от избори, когато има управление, което не дава сигурност на народа си, може би следва да отидем до урните.

ЕЦБ няма да ни пусне в еврозоната през 2025 г.

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 94

Плъзнаха слухове за продажбата на ПИБ

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 94

БДЖ пуска видеонаблюдение във влаковете

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 94

Правят проучване колко ще струва 7 блок в "Козлодуй"

автор:Дума

visibility 345

/ брой: 94

Случващото се в Газа не е геноцид

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 94

Дипломатите ни дължат £1 млн. за паркинг в Лондон

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 94

Наплив на чужденци за работа в Сърбия

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 94

24-часова стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 94

Иде ли краят

автор:Нора Стоичкова

visibility 421

/ брой: 94

Добре ще им дойде

автор:Мая Йовановска

visibility 371

/ брой: 94

Сигналите от ЕЦБ

visibility 362

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ