26 Май 2019неделя12:03 ч.

ново:

Избираме членове на Европейския парламент. Всеки глас има значение. Избираме членове на Европейския парламент. Всеки глас има значение.

Сферийни щати

/ брой: 76

автор:Юри Михалков

visibility 400

Американският президентски съветник Джон Болтън заяви, че при Доналд Тръмп САЩ следват доктрината Монро, датираща от 1823 г. Съответно работят с редица държави от Латинска Америка. Основният замисъл на въпросната доктрина е да не се допуска влиянието на Европа в региона. И вече трети век САЩ гледат на Латинска Америка като на своя сфера на влияние или като на задния си двор. Е, как да не ги наречеш Сферийни Американски Щати!

А сега си спомнете какво говореше предишният президент Барак Обама за Русия, когато пламна украинският конфликт. Че Кремъл се връщал към ХтХ век, когато в сила е била политиката на сфери на влияние. Че искал и светът да се върне към онези времена, вместо да върви напред с отпадането на сферите на влияние, със свободното движение на ценности и стоки. 

Точно това обаче прави сега неговият приемник. А сега кой крив, кой прав и какво ли да си мислим за външната политика на САЩ, след като те правят такива резки завои при двама последователни президенти. 

Място под слънцето има и за сфери на влияние, и за ценности без граници. Зависи за какво се използват. Казано простичко, геополитиката е география на политиката. Географията предопределя Латинска Америка да има по-близки отношения със САЩ, отколкото с Русия или Китай, предопределя също Вашингтон да има по-силно влияние там заради по-мощното си развитие. Точно по същата причина бе логично Украйна да има по-близки отношения с Русия, която имаше и влияние там. Бедствието обаче настъпва, когато третираш сферата на влияние като бащиния и експлоатираш държавите "си", както правиха САЩ с Латинска Америка до края на миналия век. Беда е също, когато свободното движение на ценности и стоки руши вековна сфера и хвърля страните от нея във войни и разруха. Точно както направиха САЩ с Украйна, Сирия или Либия.   

Кандидат за летището предлага да построи и стадион

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 97

Най-после пуснаха процедурата за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 97

Елена Йончева: Това е битка за България

автор:Ивелин Николов

visibility 772

/ брой: 97

Златното момче

автор:Павлета Давидова

visibility 714

/ брой: 97

Парламентарна мимикрия

автор:Ростислава Иванова

visibility 349

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ