Сезонно поевтиняване на зеленчуците
/ брой: 155
Сезонното поевтиняване на зеленчуците продължава и намали Индекса на тържищните цени (ИТЦ) до 1,310 пункта, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Преди седмица ИТЦ беше 1,364 пункта. Базовото равнище - 1, на ИТЦ е от 2005 г.
Най-много са поевтинели българските оранжерийни домати - с 60,5% и вече се търгуват по 0,58 лева за килограм. През последната седмица на юни доматите се продаваха на едро на средна цена 1,47 лв. за кг, припомнят от ДКСБТ.
Цената на краставиците е паднала през изминалата седмица с 13,2% - до 0,92 лв./кг, а на зелето - с 5,4 на сто до 0,53 лв. за килограм на едро. Пресните картофи поевтиняват със 7,9% до 0,93 лв. за килограм, тиквичките - с 8,2 на сто до 0,45 лв. за кг, а зелените чушки - със 17,4% до 1,28 лв./кг.
От плодовете поскъпват лимоните - със 7,1 на сто до 2,42 лв./кг, и черешите - с 4,4 на сто и се търгуват по 1,91 лв. за килограм. Ябълките поевтиняват с 4,9 на сто и се продават по 1,55 лв/кг.
Яйцата поевтиняват с една стотинка до 0,14 лева за брой на едро. Кравето сирене се продава по 5,28 лв./кг, а кашкавалът тип "Витоша" се търгува средно по 10,53 лв./кг. Олиото запазва средна цена 2,58 лв. за литър. Каймата поскъпва с 1% до 5,06 лв./кг, а захарта се търгува по 1,88 лв. кг. Брашното тип "500" поскъпва с 3,1 на сто до 1,01 лв. за килограм на едро.