27 Март 2023понеделник07:50 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

"Под прикритие"

Сезонна сага амбицира БНТ

Най-новата родна телевизионна кримка ще се излъчва от април

/ брой: 44

автор:Альона Нейкова

visibility 1777

Проектът на Димитър Митовски "Под прикритие" спечели конкурса на БНТ и амбицира държавната телевизия да представи на зрителите продукт с висока художествена стойност. Този сериал дава възможност с комерсиален подход да се покажат на екран значими теми, които са във фокуса на обществото, обясни Севда Шишманова, програмен директор на медията.
Снимките на телевизионната кримка - съвместна продукция на "СИА" и студио "Екран" на БНТ, започват през март. А първата от 12-те серии по 54 минути ще бъде излъчена в ефира на телевизията през април.
В главните роли зрителите ще видят звездите на българското кино и театър Захари Бахаров, Владимир Пенев и Михаил Билалов. Ивайло Захариев и Ирена Милянкова са двете нови лица, които също имат голям шанс да се превърнат в звезди. Председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев е със специално участие в криминалната драма.
"Под прикритие" е класическа криминална поредица, изпълнена с напрежение, динамика и екшън обрати. Авторите на сериала имат амбицията да направят реалистичен и модерен поглед върху престъпния свят у нас. Сагата ще цели да разкрие в детайли психологията на престъплението и да покаже истинския живот в мафията и полицията. Зрителят ще разбере какво превръща един човек в престъпник и какво стои зад привидната жестокост и безскрупулност. Историите в сериала са почерпени от истински събития, случили се в България през последните години.

Сюжетът

Обикновен 25-годишен младеж от краен софийски квартал на име Мартин (в ролята е Ивайло Захариев) става първият в България полицай под прикритие. Принуждаван като малък от баща си да краде и мами, той се превръща в перфектния лъжец. Това негово умение, както и ненавистта му към подземния свят, го правят най-подходящия човек за опасна мисия - да бъде внедрен в престъпната организация на голям и влиятелен бизнесмен - Петър Туджаров-Джаро (превъплъщение на Михаил Билалов). Докато навлиза в тайните на групировката и живее в непрекъснат страх да не бъде разкрит, Мартин се влюбва в най-неподходящата жена - приятелката на мафиота Съни (изиграна от Ирена Милянкова). Точно когато печели доверието на мафиотите, се оказва, че истинските врагове са в полицията. Мартин остава сам срещу всички, изправен пред трудни решения.Димитър Митовски:
Добрите филми са извън стандартите

Оригиналната идея, поднесена с обмислена драматургия, гарантира зрителски успех, убеден е известният режисьор


ДИМИТЪР МИТОВСКИ е български режисьор, художник, сценарист и продуцент. Завършва НАТФИЗ със специалност филмова и анимационна режисура в класа на Доньо Донев. Заедно с Камен Калев са автори на късометражните ленти "Върнете заека" и "Лошият заек", които са номинирани в Седмицата на критиката на кинофестивала в Кан през 2005 и 2007 г. Димитър Митовски е един от основателите на две от най-успешните български продуцентски компании - "Камера" и "СИА". Последната е специализирана в продуцирането и реализацията на игрални и документални филми, телевизионни продукции, рекламни и музикални видеоклипове.
Като художник Митовски е един от съоснователите на създадената в края на 1989 г. група "Ръб", която се превръща във феномен в пловдивския арт живот и емблема на съвременното българско изкуство от 90-те години на ХХ век.- Господин Митовски, кариерата ви на режисьор и продуцент мина през най-известните риалити формати в България, заснехте и най-касовия български филм - "Мисия Лондон". Сега, след "Стъклен дом" и обявяването на новия сезонен проект на БНТ "Под прикритие", се създава впечатление, че обръщате най-голямо внимание на сериалите. Защо залагате напоследък именно на този жанр?
- Телевизионният пазар в България налагаше това - да се извърви определен път. И този път беше естествен. Започнахме със "Стани богат", най-голямото куиз шоу (телевизионна игра с награди - б.р.), правено в България. След това въведохме у нас най-голямото в света риалити - "Биг Брадър". Разбира се, занимавали сме се паралелно и с много други програми. И ето че най-накрая дойде времето да правим и български сериали. Винаги съм искал да снимам сериали - повече от всичко останало, защото това е форматът, който е най-близо до киното. А моята работа е да правя филми.
- Казвали сте, че трябва да има текст или сценарий, който да ви грабне, и не бихте правили кино самоцелно. С какво ви грабна сценарият на "Под прикритие"?
- Този сценарий е най-вече по моя идея и нещата, които се опитвам да разкажа вътре, силно ме вълнуват. Целта е да покажем България и нашата действителност такава, каквато в момента е реалността. Това е страхотно предизвикателство - да представим живота такъв, какъвто е. Ще има много интересни теми, обрати, различни герои... А и жанрът е най-трудният - криминална драма.
- Определят ви като един от най-популярните режисьори на съвременното кино. Вие възприемате ли се като успешен човек?
- Успехите са хубаво нещо, но те в никакъв случай не са най-важното за мен. По-скоро се определям като човек, който иска да си върши работата по начина, по който той смята за най-добре. И слава Богу, че наистина успявам - донякъде с много усилия, донякъде с късмет. Но наистина нещата се получават до голяма степен така, както бих желал, и така, както ги виждам. И може би това също е част от успеха.
- Съществува ли формула за правене на добро българско кино? Вие успяхте ли да я разгадаете?
- Формула няма. То и за добро американско кино няма такава, макар че много хора се опитват да обясняват как има формули, по които може да се направи филм. Но това са лошите образци. Разбира се, съществува някаква структура или клише, което може да се натамани. Но според моите виждания истински добрите филми са извън тези стандарти. Те правят крачка напред. Винаги и задължително. И затова са истински добри.
- Знае се, че американските филми разчитат на екшъна, а руските се опитват да докоснат душата на човека. Вие на кое от тези неща най-вече бихте искали да заложите в най-новия си проект?
- Винаги сме се лутали между Русия и Америка, така че нека вземем по малко и от едното, и от другото (смее се). Това е шега, разбира се. При всички случаи водещото за мен ще е психологията на цялата история, на структурата, на драматургията. В никакъв случай не смятам, че един американски екшън може да бъде предпоставка за добър филм. Историята и съдържанието са двете най-важни неща и ще наблегнем на тях. Разбира се, формата в никакъв случай не е без значение и никога не съм я подценявал. Когато добрата идея, драматургията и съдържанието са облечени в максимално добра форма, това вече е голяма гаранция за успех.
- Сериалът "Стъклен дом" първо бе продаден на турска телевизия, след това работехте с Би Ти Ви, новият ви проект е спечелил конкурса на държавната телевизия. Кое все пак за вас е водещото - комерсиалното или залагате на обществените нагласи?
- Човек трябва винаги да преценява за себе си как да направи даден продукт, за да бъде той продаден максимално добре. Както казваше моят учител по рисуване Митко Томов: "Кажи ми едно нещо за какво го правиш, да ти кажа дали е добро". Това са две много различни неща. Но, както спомена и Севда Шишманова, Националната телевизия се опитва по нов начин да се постави на пазара, така че в момента няма голяма разлика. Но при всички случаи, добре е човек да е работил и с единия тип телевизии, и с другия. За мен, като продуцент, това е най-доброто.
- Може да се каже, че за вас, като режисьор, е характерно от неизвестни актьори да правите звезди. Както беше в случая с Калин Врачански в "Стъклен дом", в "Под прикритие" залагате на Ирена Милянкова и Ивайло Захариев. Това някаква самоцел ли е, или просто така се случват нещата?
- Не, не е самоцел. Това е нормален процес. Робърт де Ниро също е бил неизвестен в "Шофьор на такси". Просто се сменят поколенията, идват млади хора и някой трябва наистина да ги открие, да види в тях потенциал, който да използва. Това е добре и за продуцента, и за медията, и за самите млади актьори - бих го нарекъл естествен процес.
- На младостта ли залагате най-вече в кастинга, който правите преди започването на проекта, или все пак разчитате на професионализма на опитните актьори?
- При всички случаи опитните актьори са много важни, с тях се работи лесно и бързо. Но пък предизвикателството при младите е някак си по-голямо. Трябва да има и от едните, и от другите.
- А кога според вас Законът за българското кино ще бъде формулиран така, че да работи и в полза на творците, които го създават, и на зрителите?
- Тогава, когато тези, които правят законите, достигнат до идеята, че културата е много важна и неделима част от всичко. Дори много по-важна от нещата, които в момента изглеждат злободневни и им даваме измислени, нарочни приоритети. Винаги съм казвал, че ако сега не обърнем внимание на културата, следващите няколко години ще бъдем изправени пред много сериозен срив - национален, духовен.
- Какво не знаят зрителите за вас, а бихте искали да научат?
- Много обичам да рисувам. Всъщност това е първата ми професия. Аз съм учил в художествено училище. Това е.
- Нищо не се е чуло досега за личния ви живот...
- Факти от личния си живот никога не разкривам - той затова се нарича "личен"...
 

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 663

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 634

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 706

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 624

/ брой: 58

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 591

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 1157

Хайде холан!

автор:Мая Йовановска

visibility 660

/ брой: 58

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 1357

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 977

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ