04 Август 2021сряда21:21 ч.

Северна София с най-слаби училища, в южната - няма

/ брой: 44

автор:Деси Велева

visibility 60

Северната част на София има най-слаби училища, а в южната изобщо няма такива. Това показва докладът за развитието на здравната, образователната, социалната и културната инфраструктура на общинското предприятие "Софияплан". Той е част от поредицата анализи за състоянието и тенденциите в развитието на Столичната община. 

Данните сочат, че училищата с нисък среден успех са в северните квартали като "Обеля", "Връбница", "Свобода", "Надежда". В същото време без никакви общински училища и детски градини са кварталите в южната част на града - "Манастирски ливади - Изток", "Кръстова вада", "Карпузица", "Витоша-ВЕЦ Симеоново". Районите са обслужвани само от частни детски градини, в които местата обаче не са достатъчни. Без образователна инфраструктура са и Мало Бучино, Кубратово, Житен, Мировяне, Подгумер, Кътина, Балша, Локорско. В доклада на общинското предприятие се изтъква, че един от основните проблеми пред кметството е ръстът на напускащите училище ученици. През последните 5 учебни години от системата на основното образование са отпаднали средно по 680 ученика годишно. 7% от децата ходят в частни училища. Около 8200 са неприетите в държавни забавачки. 

Докладът показва, че районите с най-много хора, които получават социална помощ, са "Филиповци", "Горубляне" и "Малашевци". 

В областта на здравеопазването данните сочат, че 15% от столичани или близо 175 000 души са с нарушени здравноосигурителни права. В същото време софиянци имат по-добра осигуреност на лекари в сравнение със страната. Най-често те се хоспитализират заради сърдечни и дихателни проблеми.

Ценови удар

автор:Дума

visibility 758

/ брой: 148

Кратки новини

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

САЩ гонят още 24 руски дипломати

автор:Дума

visibility 600

/ брой: 148

Грузинци призоваха Путин за рестарт на отношенията

автор:Дума

visibility 559

/ брой: 148

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 59

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 63

/ брой: 149

Победата може да се роди и от поражения

автор:Николай Шопов

visibility 68

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ