20 Август 2019вторник13:09 ч.

Жители на Скопие си правят селфи с новоизбрания президент Стево Пендаровски

ЗАПАДНИ БАЛКАНИ

Северна Македония избра Пендаровски

С избирането на Стево Пендаровски гражданите на страната подкрепиха и Преспанското споразумение

/ брой: 85

автор:Зорница Илиева

visibility 588

Северна Македония има нов президент - Стево Пендаровски, кандидатът на управляващата партия Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ). С преднина от над 58 000 гласа при 100% преброени бюлетини той спечели на 5 май втория тур на президентските избори в Северна Македония срещу опонента си проф. Гордана Силяновска-Давкова, независима кандидатка, подкрепена от опозиционната дясна ВМРО-ДПМНЕ. 

Дилемата на този втори тур бе дали ще има избирателна активност над 40%, което е конституционно изискване за легитимен избор на президент. Още в 18.30 ч., или 30 минути преди края на изборния ден, бе отчетено от македонската ЦИК, че е постигната 44,5% избирателна активност. Акредитираните над 3000 местни наблюдатели обърнаха внимание на факта, че до 13.00 ч. в общините с преобладаващо албанско население подадените гласове са били между 8 и 10 на сто. Явно активното им участие е започнало в последните часове на изборния ден, което определено е вдигнало цената и съответните претенции на албанските партии, подкрепили кандидатурата на Стево Пендаровски - това са ДСИ с лидер Али Ахмети и още 29 по-малки политически партии. 

Ясно е, че другата дилема на изборите, отнасяща се до предпочитанията на гражданите от албански произход, намери своя предизвестен отговор. 

Албанските гласове допринесоха за избора 

на следващия президент на новопокръстената държава. Победи призивът на Стево Пендаровски "Заедно напред" срещу лозунга "Правова държава Македония, Отечеството ни призовава", който кандидатката на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ проф. Гордана Силяновска-Давкова издигаше през цялата си предизборна кампания. Разликата между двамата кандидат-президенти на първия тур бе само 4000 гласа и това изравняваше възможностите им за победа на втория тур. Това, че проф. Силяновска дори в лозунга си не използва новото име на държавата, е само част от нескривани убеждения за спорния според ВМРО-ДПМНЕ характер на сделката с Гърция, наречена Преспанско споразумение, с която бе променено името на страната. 

Но и Стево Пендеровски сниши тон след срещата в Берлин от 29 април между лидери от Западните Балкани с френския президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел. Той защитава безрезервно, по западен образец, Преспанското споразумение, което "проправило пътя на страната почти до финализиране за присъединяване към НАТО и ЕС", но в последните предизборни дни уточни, че става дума за "надежда преговорите за членство в ЕС да започнат през юни". Няма и дума за факта, че и двамата кандидати за президент се определяха за поддръжници на членството в НАТО и ЕС, но с малката разлика, че  ВМРО-ДПМНЕ акцентираше на "не при всички условия" - тя трудно преглъща новото име на държавата, наложено от Преспанското споразумение с Гърция. Е, сега ще им се наложи и да го използват, поне навън. 

Резултат от 51,69% срещу 44,70% за проф. Гордана Силяновска-Давкова си е повод за ликуване и повече от тържествено празнуване. Макар опозиционният лидер на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски да заяви на пресконференцията след края на изборния ден, че "това е лош резултат, получен чрез безскрупулни пазарлъци, и ние знаем какво са обещали". Според него ВМРО-ДПМНЕ са постигнали  "отличен резултат, остават най-голямата политическа сила и ако това бяха парламентарни избори, щяла да има най-много избрани депутати". 

Но сега ще трябва да се примири със загубата, въпреки че е имало "тежки фалшификации, бързи пръсти и улики за подкупи". Така се говори при загуба, за да не излезе наистина, че търси алиби, а не съхранение на енергията сред членове и симпатизанти за следващи парламентарни избори. Друг въпрос е дали неговите видни съпартийци няма да настръхнат срещу лидера си и да започнат нови крамоли в партията.

Първи поздравления Стево Пендаровски получи от албанския президент Илир Мета и от Йоханес Хан - еврокомисар по разширяването. Предстоят и другите поздравления от съседи и западни правителства, но той вече се оплака, че не е имало приветствие от ВМРО-ДПМНЕ. Затова пък коалиционният партньор Али Ахмети вече заяви, че "става въпрос за триумф на консенсусна демокрация. Това е единственият път занапред, което е признание за концепцията на Охридския договор и е единствената алтернатива за НАТО и започване на преговори с ЕС". Али Ахмети е убеден, че "този резултат ни сближава с международната общност и опровергава твърденията, че не сме подготвени да започнем преговори за членство в ЕС". Той, разбира се, не пропусна възможността след обявяване на победителя да атакува онези опозиционни албански партии, които "тръгнаха по погрешен път, защото техният бойкот отдалечава страната от евроатлантическите структури". 

С особено самочувствие Али Ахмети 

набляга на гласовете на ДСИ, ДПА и НДП, които били решаващи, защото с техните 100 000-130 000 гласа са допринесли несъмнено за победата на Пендаровски. "Новият президент това трябва да го има предвид", не пропуска да подчертае Али Ахмети. Тогава за каква "чистка" и "метла" сред правителство, институции, администрация, партии и партньори говори и заплашва премиерът Зоран Заев? 

Своите поздравления и чувство на удовлетворение от победата не скриха и от албанската "Алтернатива", според която "държавата издържа изпита за демократична зрялост и управлението показа, че има капацитет да организира честни избори". Заявеното, че "резултатът на тези президентски избори е потвърдил западната ориентация и още повече евроатлантическата интеграция на държавата", е съвсем в духа на винаги поддържаните тези на албанските партии в Северна Македония за т. нар. у нас "цивилизационен избор" на Скопие.  "Победата на Стево е показател, че албанците в Северна Македония са онзи елемент, който определя бъдещето на страната", казват от тази албанска партия. Да му мислят управляващите. В същото време в Тетово, отдавна албански по население град, казват, че "резултатът от тези избори е удар върху влиянието на руската политика в региона". Е, има върху какво да размишляват и в Москва.       

Първите думи на новия президент Стево Пендаровски са "ще бъда президент, от който няма да се срамувате", и то с практика "Заедно напред". Той "няма да допусне никога повече режим", защото "победиха гражданите, победи единството и страната ни ще бъде фактор за стабилност, а не за кризи". 

Премиерът Зоран Заев, широко усмихнат и лъчезарен, заобиколен от млади съпартийци, е красноречив, че "това бяха честни демократични избори, които гарантират членството в НАТО и започване на преговори с ЕС". Не пропуска да подчертае, както беше обещал след първия тур от президентските избори, че "ще отстраним слабостите, които предизвикаха реакции сред обществото, ще сложим край на разделението и заедно ще градим обединение вътре и извън страната". Със самочувствието на безапелационен победител отравя съвет към опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ да "си направи изводи и да се модернизира". Един вид, за да я има, трябва да предприеме съответни действия. 

Но журналистите, които присъстваха на победната пресконференция, питаха най-вече  

"кога ще започне метлата"

Те са наясно с настроенията сред населението. Отговорът е мъгляв, но с претенция за искреност. Заев заявява, че ще направи "корекция на слабостите и сериозни промени в изпълнителната власт и сред СДСМ". Мотивира се с "някои от нас се умориха и дадоха възможност много граждани да останат по домовете си. Ще се движим "ред по ред" сред администрацията и институциите, но ще проявяваме "мъдрост при взимане на решенията". Остава да е наясно и с позициите на коалиционните си партньори по въпроса. Но е видно, че резултатите от първия тур са били нещо като "студен душ", който е отрезвил представите му за "най-успешния премиер на страната, който е и предполагаем носител на Нобелова награда за мир".

Каквито и становища да се изразяват след 5 май, важно е да се знае кой е всъщност Стево Пендаровски, новият президент на Северна Македония. Този 56-годишен политик е достатъчно познат не само в страната, но и зад граница. Като съветник по национална сигурност на двама предишни президенти като Бранко Цървенковски (СДСМ) и Борис Трайковски (ВМРО-ДПМНЕ) той би трябвало да е равно отдалечен и от левите, и от десните в републиката на Вардара. Беше кандидат за президент и срещу Георге Иванов през 2014 г., но тогава загуби изборите. Доскоро бе координатор на Северна Македония за НАТО и преподавател в "Америкън колидж" в Скопие. Той е твърд привърженик на Преспанското споразумение с Гърция и "превърна НАТО и ЕС в ключова стратегическа цел", както пишат не само в Скопие, но и в Атина. В предизборната кампания често казваше, че "хората трябва да знаят какво е заложено на карта и не трябва да остават пасивни".  Сега с претенцията, че представлява всички граждани на страната, казва, че ще организира "безпартиен политически диалог", който след годините на конфронтация и разделение ще даде възможност за баланс между политическите партии, за което той ще е гарант. Ще прави директни срещи с гражданите 

и ще бъде "президент на всички граждани" 

който ще има в кабинета си представители на всички етноси в страната, подбрани според компетентност и професионализъм. Явно и в Скопие са се напатили от "случайни чиновници", заемащи висши административни позиции, решаващи за така необходимите реформи в управлението на страната. Разбира се, че заявеното от Пендаровски преди дни, че "ако бъда избран, първо ще подпиша всички закони, които настоящият държавен глава Георге Иванов игнорира и са в интерес на гражданите", ще бъде приведено в изпълнение. По-сложно е с "ще работя за национално обединение около ключовите стратегически решения", защото разделението в Северна Македония не е само по етническа линия между албанци и македонци, сега наричани славяни, не само между леви и десни, но и сред самите православни - тоест сред самите македонци, без значение на коя партия симпатизират. Има неясноти по въпроса, защото, както и извън страната, левите често правят десни политики, а десните са с леви социални призиви. Но и леви, и десни се ослушват какво им нашепват от Вашингтон и Брюксел, без да се забравя, че и Москва, и Белград, както и Атина, да не говорим за Анкара, не стоят безучастни в процесите, които протичат на Балканите.  

Остава да се честити на Стево Пендаровски за победата и да се наблюдава дейността му като президент, въпреки че за ориентацията му няма и капка съмнение. Но на паметниците в центъра на Скопие все още стоят табелките за цар Самуил като македонски цар, а премиерът Зоран Заев в поздравленията си към гласувалите за Стево Пендаровски не спомена и българите, които живеят в Северна Македония. Знае ли се за кого са гласували? Или по навик се изброяват всички без македонските граждани с българско самосъзнание. Има върху какво да размишляват и в София.

Сидеров обвини ВМРО и НФСБ в заговор срещу Борисов

автор:Дума

visibility 3

Бедственото положение в Свищов остава до петък

автор:Дума

visibility 22

Горещините се завръщат, до 35 градуса днес

автор:Дума

visibility 107

София пръска нови милиони за боклуците

автор:Деси Велева

visibility 193

/ брой: 159

"Росатом" участва в конкурса за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 175

/ брой: 159

Сред първите сме в света по замърсяване със серен диоксид

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 159

Приключи делото на оманския фонд срещу България

автор:Дума

visibility 246

/ брой: 158

ООН: В света има 70 милиона бежанци

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 159

Турски военни части влязоха в Сирия

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 159

САЩ обмислят морска блокада на Венецуела

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 159

Кратки новини

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 159

Дете от Свидня и "Надежда"

автор:Лозан Такев

visibility 306

/ брой: 159

"Родна стряха" - минало без бъдеще

автор:Деси Велева

visibility 214

/ брой: 159

Датата

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 159

Ада тепе - рударство на 3500 години

автор:Велиана Христова

visibility 514

/ брой: 158

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ