05 Август 2020сряда05:06 ч.

Сетиха се

/ брой: 87

автор:Мая Йовановска

visibility 996

Пчеларите са особена "порода". Това ясно личи от протестите, които правят всяка година. Те не са типичните недоволни от калпавата държавна политика в земеделието. Винаги излизат на протест мирно, с конструктивни предложения и са готови на диалог. Години наред настояват наболелите проблеми в сектора, които продължават да унищожават и пчелите, и пчеларството, да бъдат решени. Властта обаче не ги чува. За нея те са последната дупка на кавала. След протеста им през миналата седмица в Плевен заради изтребването на пчелите чрез неправомерно използване на пестициди обаче МЗХГ се сети и за тях. И не щеш ли, спешно бе свикан в агроминистерството консултативен съвет по пчеларство. Изненадващо ги забелязаха, защото идат избори, а управляващите са се овъргаляли в кал и корупция до шията, та решиха да хвърлят малко прах в очите на публиката. 

Проблемът с отравянето на пчелите с пестициди не е от вчера. Тази година са ликвидирани 5 хил. пчелни семейства само в Плевенско. Годишно се убиват около 20 хил. по официални данни. Действителната картина е друга - ликвидираните пчелни семейства след неправомерно пръскане с пестициди са двойно повече - около 40 хиляди. Има наредба, в която са разписани мерките за опазването на пчелите от отравяне и правилните начини за растителна защита, но какво от това, като няма реални санкции. Контролът е лош и така нарушителите си вихрят коня. Пък науката в нашето земеделие отдавна не съществува.

Колко пъти пчеларите са протягали ръка на управляващите и са предлагали експертна помощ, ако не знаят как се прави, макар някои за това да получават заплата - глас в пустиня. На над 1 млрд. лв. годишно се оценяват ползите от опрашването на пчелите в селското стопанство. Но явно нито държавата, нито някои земеделци разбират и уважават този труд, от който черпят ползи, при това, без да дават и стотинка. Това е престъпление! 

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 148

Мощни експлозии окървавиха Бейрут

автор:Дума

visibility 42

Източните германки с по-високи пенсии

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 148

Тръмп посочи най-голямата грешка на САЩ

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 148

Беларус събира запасняци до границата с Русия

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 148

По следите на изчезващите поликлиники

автор:Деси Велева

visibility 98

/ брой: 148

САЩ губят превъзходството в спътниковия шпионаж

автор:Юри Михалков

visibility 107

/ брой: 148

Данъчната система увеличава бедността на българите

visibility 101

/ брой: 148

Политиката срещу мъдростта

автор:Боян Бойчев

visibility 77

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ