10 Август 2020понеделник10:59 ч.

Снимка Софийска филхармония

Серенади със Софийската филхармония и маестро Константин Илиевски

автор:Дума

visibility 291

Две вдъхновяващи произведения ще звучат на 2 август в зала "България". Под диригентската палка на Константин Илиевски Софийската филхармония ще представи Серенада за духови инструменти, виолончело и контрабас от Антонин Дворжак и Серенада за струнен оркестър на Йозеф Сук, научи ДУМА от Кремена Николова-Флор, реклама и връзки с медиите на Софийската филхармония. Дворжак и Сук са сред най-ярките представители на чешката музика, а творбите им са сред най-изпълняваните на световните сцени.

Дворжак пише своята Серенада за духови инструменти, виолончело и контрабас през 1878 г. и в нея личи любовта му към славянския фолклор. Въпреки че не цитира буквално народното творчество, това увлечение се усеща осезаемо в ритмиката на втората част.

Йозеф Сук е ученик, приятел и зет на Дворжак. Докато учи при него в Пражката консерватория, Дворжак забелязва меланхоличното напрежение в голяма част от музиката на Сук и му препоръчва да напише по-лека и весела музика. Така се ражда Серенадата за струнен оркестър. Произведението добива бързо популярност и е харесано дори от самия Брамс, с чието одобрение Сук го публикува.

Наследник на известни музиканти, КОНСТАНТИН ИЛИЕВСКИ завършва с пълно отличие ("summa cum laude") оркестрово и хорово дирижиране при проф. Зденек Билек и проф. Душан Бил в Братислава, а след това продължава обучението си в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Учи композиция при проф. Детлев Мюлер-Сименс и оркестрово дирижиране при проф. Урош Лайовиц. Участвал е и в престижни диригентски майсторски класове във Виена с известни диригенти и оркестри като Бертранд дьо Били с Веберн Симфониета - Виена, проф. Ралф Вайкерт с оркестър Про Арте - Виена, Даниел Хардинг с Виенския камерен оркестър. Като гост-диригент е работил с много чуждестранни и български оркестри - ORF-RSO Виена, Камерния оркестър на Виенските симфоници, Словашката национална филхармония и Симфоничния оркестър на Словашкото радио, Вроцлавската филхармония, Haциoналната опера и Радиотелевизионния оркестър RTSH на Албания, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Оркестъра на Класик ФМ радио, Словашкия камерен оркестър, Симфоничния оркестър "Окцентрик" и Симфоничния оркестър "Л. Ван Бетовен" (Виена - Австрия), Младежкия симфоничен оркестър на Флорида - САЩ, и др.

Едва на 17 години основава Sinfonietta dell'Arte в Братислава, чийто генерален музикален директор, главен диригент и художествен ръководител е и досега. През 2010 г. Илиевски е част от журито на международния композиторски конкурс "Artistes en Herbe" в Люксембург и става почетен член на международната арменска организация "AGBU" за изключителни музикални постижения. През 2011 г. издателството "Dr. Muller" издава книгата му "Композиторът като интерпретатор на собственото си възприятие на света". Участва в юбилейния сезон 200 на Дружеството на приятелите на музиката във Виена, като изнася концерт в прочутата зала "Музикферайн" с Камерния оркестър на Виенските симфоници. През 2013 г. е избран за един от 20-те участници във финалите на реномирания международен 53-ти конкурс за млади диригенти в Безансон, Франция, с оркестъра "Виктор Юго" (Франш-Комте).

От 2014 до 2020 г. Константин Илиевски е главен художествен ръководител на Камерния оркестър "Дианополис" в Ямбол. От 2015 г. е и директор на музикалните празници "Златната Диана" в Ямбол и преподавател в Братиславската консерватория. През 2016 г. става диригент и на Симфоничния оркестър в Сливен. От 2020 г. е диригент на Оркестъра на словашкото радио в Братислава.

През 2018 г. получава "Кристална лира" в категорията "Диригент" от СБМТД. В началото на 2019 г. Константин Илиевски е диригент на исторически първото концертно турне на Софийската филхармония в Китай. Участвал е в множество международни фестивали и е работил с реномирани солисти от световна класа.

Концертът е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2020 г.

Докладват на Христо Иванов: „Оня се е обадил на Маджо“

автор:Дума

visibility 30

Пожарът край Свиленград настъпва към Турция

автор:Дума

visibility 56

Палатките от Ректората се местят пред Министерския съвет

автор:Дума

visibility 89

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 151

Димитър Зоров: Сирене под 12 лева е със сухо мляко

автор:Дума

visibility 189

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 151

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 389

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 500

/ брой: 151

Учителят от Джулюница

автор:Лозан Такев

visibility 237

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ