15 Септември 2019неделя13:27 ч.

Семерджиев поиска социални помощи и за вода

Реформите във ВиК сектора нямало да повишат цените

/ брой: 6

автор:Дума

visibility 8

Да има социални помощи и за вода, предложи председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев вчера."Там, където е много висока цената на водата и е близка до социалната поносимост, трябва да се предвидят помощи за вода", обясни той и се мотивира с помощите в енергийния сектор.
Предстоящите реформи във водния сектор и планираното окрупняване на ВиК-дружествата няма да доведе в никакъв случай до повишаване на цените на водните оператори, прогнозира Семерджиев.
В края на ноември 2012 г. парламентът одобри национална стратегия за водите, която поставя основата за провеждането на дълго отлаганата реформа във водния сектор. Предвижда се да се намали сегашният брой на ВиК-дружествата и вече всяка от 28-те области в страната да се обслужва само от един воден оператор, както и да се въведат тарифи на водата според количеството потребена течност, с които да се стимулират икономиите.
В ДКЕВР днес ще се проведе обществено обсъждане на указанията към всички ВиК-оператори как трябва да изготвят петгодишните си бизнес планове, които ще са част от работата на всеки окрупнен оператор, но това няма да доведе до скок в цените на водата, заяви Семерджиев. Той коментира още, че и сега ВиК-тата могат да определят по-скъпи тарифи за по-високо потребление на вода, но не навсякъде подобна стъпка е оправдана. Засега не се предвижда това стъпаловидно определяне на цената да бъде задължително за всички водни оператори, добави регулаторният шеф.
Исканото от "Софийска вода" поскъпване на водните услуги в столицата с около 14 процента до 2 лв. за куб. м няма да бъде разрешено в този размер, защото не е оправдано, заяви Семерджиев. Според предишни негови изявления ДКЕВР ще разреши по-малко повишение на цената на водата в София, което да влезе в сила от 1 февруари.

Шефът на ДКЕВР против спирането на парното заради длъжници

Спирането на отоплението в сгради, където повече от половината абонати не си плащат сметките, може да накърни интересите на много коректни клиенти, заяви Семерджиев по повод предложените от МИЕТ мерки за укрепване на топлофикационния сектор. Една от предложените от министерството мерки, които предстои да се обсъждат, е в сгради етажна собственост, където повече от 50 процента от клиентите на дадена топлофикация не си плащат сметките, топлоподаването да бъде спирано. Не одобрявам тази мярка, заяви Семерджиев, цитиран от БТА, и допълни, че проблемите на топлофикационните дружества не са от вчера. "Тяхното състояние се влоши още повече заради повишаването на цените на природния газ през последните години, а топлофикациите трябва да доставят достъпна за гражданите услуга", посочи Семерджиев.

 

Бизнесът предупреди: Кризата за индустрията вече е тук

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 176

Левицата: Властта проспа чумата по свинете

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 176

Информацията за състава на бирата става задължителна

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 176

Премиерът притеснен да не избягат инвеститори

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 176

Защо ЕС да търпи една страна, която не знае какво иска

автор:Дума

visibility 110

Пороите в Испания взеха шест жертви

автор:Дума

visibility 58

Бахамските острови застрашени от нова стихия

автор:Дума

visibility 172

Спряха фериботите на някои пристанища в Гърция

автор:Дума

visibility 1787

Белезниците чакат

автор:Павлета Давидова

visibility 1093

/ брой: 176

На един протест

visibility 443

/ брой: 176

Олег Косих: "Бесарабски гердан" показва същността ни

автор:Альона Нейкова

visibility 550

/ брой: 176

За престъпленията на комунистическия режим

visibility 535

/ брой: 176

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ