18 Ноември 2019понеделник21:53 ч.

Семерджиев поиска социални помощи и за вода

Реформите във ВиК сектора нямало да повишат цените

/ брой: 6

автор:Дума

visibility 11

Да има социални помощи и за вода, предложи председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев вчера."Там, където е много висока цената на водата и е близка до социалната поносимост, трябва да се предвидят помощи за вода", обясни той и се мотивира с помощите в енергийния сектор.
Предстоящите реформи във водния сектор и планираното окрупняване на ВиК-дружествата няма да доведе в никакъв случай до повишаване на цените на водните оператори, прогнозира Семерджиев.
В края на ноември 2012 г. парламентът одобри национална стратегия за водите, която поставя основата за провеждането на дълго отлаганата реформа във водния сектор. Предвижда се да се намали сегашният брой на ВиК-дружествата и вече всяка от 28-те области в страната да се обслужва само от един воден оператор, както и да се въведат тарифи на водата според количеството потребена течност, с които да се стимулират икономиите.
В ДКЕВР днес ще се проведе обществено обсъждане на указанията към всички ВиК-оператори как трябва да изготвят петгодишните си бизнес планове, които ще са част от работата на всеки окрупнен оператор, но това няма да доведе до скок в цените на водата, заяви Семерджиев. Той коментира още, че и сега ВиК-тата могат да определят по-скъпи тарифи за по-високо потребление на вода, но не навсякъде подобна стъпка е оправдана. Засега не се предвижда това стъпаловидно определяне на цената да бъде задължително за всички водни оператори, добави регулаторният шеф.
Исканото от "Софийска вода" поскъпване на водните услуги в столицата с около 14 процента до 2 лв. за куб. м няма да бъде разрешено в този размер, защото не е оправдано, заяви Семерджиев. Според предишни негови изявления ДКЕВР ще разреши по-малко повишение на цената на водата в София, което да влезе в сила от 1 февруари.

Шефът на ДКЕВР против спирането на парното заради длъжници

Спирането на отоплението в сгради, където повече от половината абонати не си плащат сметките, може да накърни интересите на много коректни клиенти, заяви Семерджиев по повод предложените от МИЕТ мерки за укрепване на топлофикационния сектор. Една от предложените от министерството мерки, които предстои да се обсъждат, е в сгради етажна собственост, където повече от 50 процента от клиентите на дадена топлофикация не си плащат сметките, топлоподаването да бъде спирано. Не одобрявам тази мярка, заяви Семерджиев, цитиран от БТА, и допълни, че проблемите на топлофикационните дружества не са от вчера. "Тяхното състояние се влоши още повече заради повишаването на цените на природния газ през последните години, а топлофикациите трябва да доставят достъпна за гражданите услуга", посочи Семерджиев.

 

И Ловеч с режим на водата

автор:Дума

visibility 11

АЕЖ поиска оставката на Владислав Горанов

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 222

Над седемдесет на сто от семействата са бедни

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 222

Учители и полицаи се включват в недоволството

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 222

Половината българи са песимисти за икономиката

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 222

27 хил. земеделци ще удари намаляването на европодпомагане

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 222

Шефът на "Топлофикация София" подаде оставка

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 222

73% от нашенците готови да пазаруват на черния петък

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 222

Путин ще участва в украинската среща за мир в Париж

автор:Дума

visibility 23

Протести отново разтърсват Грузия

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 222

Съдът в Хага ще разследва престъпления на британци

автор:Дума

visibility 26

/ брой: 222

позицията в Беларус загуби изборите

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 222

Да се противопоставим на новите проявления на фашизма

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 222

Восъчните фигури на авторитарната власт

автор:Йонко Бонов

visibility 34

/ брой: 222

Златните блянове за "Златна София"

автор:Деси Велева

visibility 29

/ брой: 222

Датата

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 222

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ