04 Юли 2020събота12:17 ч.

Васил Тончев:

Седмицата между двата тура е решаваща

Балотажът във Варна ще бъде доста оспорван, твърди директорът на агенция "Сова Харис" пред "Фокус"

/ брой: 150

автор:Юлия Кулинска

visibility 488

- Г-н Тончев, очакван ли е резултатът от частичния местен вот във Варна - балотаж между Иван Портних и Христо Бозов?
- Резултатът е очакван, но имаше и предварителни проучвания, които фактически сочеха това. Ако има изненада, това е избирателната активност, която беше изключително ниска и е смущаваща за гражданското отношение към изборите и към политическия процес в страната.
- На какво се дължи тази ниска избирателна активност и за какво говори тя?
- Според мен тя се дължи на това, че хората не са намерили все още алтернатива на статуквото. Това статукво, което е в момента, се възпроизвежда и продължава да се възпроизвежда, но от много по-малко хора и с много по-малка подкрепа. Всъщност тези, които искат промяна, мислят за нещо различно, но поне засега няма необходимите субекти и необходимите лица, които да поведат хората в някаква друга посока, да дадат други възможности и други алтернативи.
- Какви изводи могат да се направят от резултатите след първия тур?
- Те са един тест, макар и регионален, за обстановката в цялата страна и че бързи избори в страната, които да доведат до промяна, до отпушване на ситуацията и някакви нови перспективи, не може да има. Колкото и да е компрометирана, включително и сегашната власт и управляващи, мисля, че трябва да им се даде шанс да работят и трябва да се задържи гражданският контрол върху политическите процеси. Това е от една страна. От друга страна, що се отнася до Варна, мисля, че ще има един доста оспорван балотаж. От една страна, има един много ясно изразен партиен кандидат, имам предвид Иван Портних - кандидатът, подкрепен от ГЕРБ с една силна партийна подкрепа, тъй като виждаме, че ГЕРБ продължава да представлява силна изборна машина, която продължава да има своето значение и своята тежест. От друга страна, виждаме кандидат, който е подкрепен от много по-широка палитра партии и инициативи и който успява да събере от доста страни своята подкрепа. Но мисля, че шансовете са приблизително равни. За мен решаваща ще е тази седмица кой ще може да се изправи открито и ясно пред избирателите и да спечели по-голямо доверие.
- Какво очаквате през тази седмица, какво трябва да направят кандидатите, за да накарат хората да излязат да гласуват на втори тур?
- При всички случаи избирателната активност ще се повиши, защото предварително беше ясно, че изборите ще се решат на втори тур. Кандидатите трябва да осигурят максимална публичност на своите изяви, лице в лице да се изправят с избирателите и да поемат своите ангажименти. Тогава може да стане ясно кой от тях може да бъде по-открит, по-коректен и по-добър експерт, по-способен, за да поеме проблемите на града, тъй като явно сега градът не е в добро състояние.
- В предизборната кампания представиха ли кандидатите платформи за управление на Варна и тя повлия ли на вота на варненци?
- И предизборната кампания, и самият първи тур минаха изключително вяло. В града, ако се пренебрегнат билбордовете и плакатите, по никакъв начин не личеше, че ще се провеждат избори и нямаше предизборна атмосфера. Що се отнася до програмите, те също не са особено ясни. Това е нещо, което според мен трябва да стане ясно през тази седмица. За мен ще бъде много важно и много хубаво, ако се проведе сериозен дебат между двамата кандидати - така, както се прави във всички развити демокрации. Което ще даде на варненци възможността да могат да направят много по-информиран избор.
- При 100 % обработени протоколи става ясно, че разликата между двамата кандидати не е много голяма - за какво е показател това?
- Разликата е между 1500-2000 души, ако го представим в абсолютни числа. Това показва, че разликата действително е малка и вторият тур ще бъде много оспорван.
- Засечен ли е контролиран вот на първия тур във Варна?
- От тази гледна точка мисля, че изборите бяха чисти и коректни и доколкото го е имало, той е бил в много малки размери и не се усети. Но все пак да не бъдем прекалено спокойни и оптимисти в това отношение, тъй като тези, които организират вота по този начин, също са очаквали и са знаели, че решаващ ще бъде вторият тур, така че много е възможно да са запазили своите козове за следващата седмица.
- Ако има предсрочни избори, каква би била избирателната активност според вас?
- Те в голяма степен ще възпроизведат това, което се случи на 12 май, което всъщност като индикация ни подсказа това, което се случи във Варна. С избирателна активност сравнително ниска няма да се даде възможност на голяма част от населението да има своето политическо представителство, което няма да успокои страната и няма да даде възможност да излезем от тази затънтена ситуация, в която се намираме. Според мен предсрочни избори трябва да има, но трябва да се даде шанс на ситуацията да получи развитие. Това означава не само промени в Избирателния кодекс, но и поява на нови субекти в политиката, на нови партии, нови личности, което не може да стане за месец и два. Трябва поне половин година, това е един малък срок, който трябва да се осигури.

 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 125

Рекорд на заразените с коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 113

СЗО: Събудете се, данните не лъжат

автор:Дума

visibility 152

Облекчават още мерките във Великобритания

автор:Дума

visibility 101

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 536

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 546

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1143

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ