29 Септември 2022четвъртък04:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°. Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°.

Седем партии в битка на Острова

Двуполюсният модел оцелява засега

/ брой: 88

автор:Галя Кларк

visibility 4744

Остават броени дни до 7 май, когато са парламентарните избори в Обединеното кралство. През последните пет години в коалиция управляваха консерватори и либералдемократи. Лейбъристите имат леко надмощие, но и почти еднакви резултати с консерваторите. Предизборните обещания не спират. Освен добре познатите консерватори и лейбъристи, има още пет сериозни партии, които имат шансове за значителни проценти. От тях зависи кой с кого ще се коалира, защото нито консерватори, нито лейбъристи ще спечелят мнозинство според предварителните данни.
На 16 април пет партии от опозицията се състезаваха пред телевизионната аудитория. Три дами - лидерките на Шотландската национална партия, на Уелската партия и на Партията на зелените, и двама джентълмени - лидерите на лейбъристите и на Партията на независимите, представиха концепции, задаваха си въпроси, предлагаха си сътрудничество в коалиции след изборите. Трите дами направиха доста добро впечатление - Никола Стърджън (SNP) - силна и убедителна, Лиан Ууд ("Плайд Кумри") - мила и любезна, Натали Бенет (Зелена партия) - уверена и стабилна.
Повечето се обявиха категорично срещу съкращенията. Политиката на "затягане на коланите" е прегърната от торите. Останалите смятат, че тя е пагубна. На всички е ясно, че е необходимо да се намали бюджетният дефицит и да се балансира бюджетът. Проблемите са много и лидерите се надпреварват да твърдят как само те ще ги решат. Всички щели да инвестират в здравната каса, обещават да строят нови жилища и да откриват нови работни места. 
Консерваторите искат да налеят 8 млрд. паунда в здравната каса, плюс още 4 млрд. за нови жилища. Либералдемократите са в неизгодна позиция. Те критикуват консерваторите, но управляваха заедно с тях и обраха негативите.
Повечето партии виждат проблемите, но не приписват причините за тях на имигрантите, което е правило за независимите от ЮКИП. Недостигът на къщи, липсата на места в училищата, големите класове, липсата на достатъчно учители, на лекари и сестри според Найджъл Фараж се дължи на прииждащите имигранти, които оказват натиск на публичните услуги. Само през последната година те са били 300 000 души. Другите политически лидери, като Никола Стърджън, не правят такива прибързани заключения. За тях е ясно, че раждаемостта в страната е много висока, продължителността на живота - все по-голяма. Всичко това създава натовареност на системите. Натали Бенет, лидер на Зелените, е имигрантка от Австралия, а Ед Милибанд - син на имигранти. По тази причина те се опитват да вникнат в

емигрантския въпрос

по-задълбочено. Според Бенет системата не е хуманна, особено към търсещите убежище и бежанците. Здравният туризъм ни струва много пари, напомни Фараж. Той продължава да настоява за референдум за излизане от ЕС.
Всички тези опозиционни лидери са против опита на Фараж да демонизира имигрантите. Според Никола Стърджън имигрантите имат принос към икономиката на Острова. Тя припомня, че мнозина британци избират да живеят в други страни и не би им било приятно към тях да се отнасят по същия начин, по който някои националисти в кралството към новодошлите. Тя се противопостави на недопускането на студенти, завършили на Острова, да търсят работа тук след завършването си. Консерваторите настояваха те отново да кандидатстват за визи. Ед Милибанд е на мнение, че чак след първата година имигрантите могат да получават социални помощи. Той вижда, че в много отношения имигрантите са експлоатирани, работят на по-ниски ставки, а печеливши са фирми, които им уреждат работата. Да си върнем обратно границите и да въведем австралийската система с точки, предлага Фараж в опита си да намали имигрантската инвазия. Лиан Ууд ("Плайд Кумри") е на мнение, че имигрантите не са виновни за натиска в системите, а орязването на бюджета. Здравната каса ще колабира, ако имиграцията спре, е нейната позиция. Факт е, че един от четирима лекари на Острова е роден в чужбина, най-често Индия.
На практика петте опозиционни партии са малко или много в левия сектор, с изключение на ЮКИП, която е вдясно. Всички искат да вземат гласовете на работниците, като обещават, че ще се грижат за тях. Фараж се надява на малкия бизнес, както и на работниците. Само Зелените заявиха, че ще се грижат не само за интересите на работници, но и за безработни, бездомни, социално слаби, възрастни, изобщо уязвими групи.

Възможни коалиции

Силите на двете големи партии са изравнени. Затова и разговорите за коалиции са в разгара си. Шотландската национална партия се надява да работи с четирите опозиционни партии, без ЮКИП, за да се отърве страната от торите. Но Стърджън настоява Ед Милибанд да е "по-добър" от консерваторите. Зелените също са готови да работят с Милибанд, но не по принцип, а конкретно при всяко гласуване. Милибанд отхвърли категорично предложението на Никола Стърджън за сътрудничество. Възгледите на лейбъристите и Шотланската национална партия били твърде различни според него. Възможно ли е лейбъристите да управляват без SNP, а Камерън - без Фараж? Едно от популярните предположения е, че Камерън може да управлява пак с ЮКИП и партията на юнионистите от Северна Ирландия. Фараж предложи да е в коалиция с лейбъристите, ако Милибанд проведе референдум за отделяне от ЕС, което няма как да стане.


Какво предлагат


Лейбъристката партия
Излизането от ЕС ще е катастрофа

Лейбъристите искат нови доктори и сестри за натоварената здравна система. Ед Милибанд е за намаляване на дефицита всяка година, но не по начина, по който Камерън предлага. Милибанд е за честни данъци, а не в полза на милионерите. Според Милибанд студентските такси трябва да се намалят от 9000 на 6000 паунда годишно. Според Милибанд бюджетът трябва да се балансира и да се намали дефицитът. Не строим достатъчно къщи, признава Милибанд. Лейбъристите няма да предлагат референдум за или против членството в ЕС. Излизането от Евросъюза ще е катастрофа за страната, твърди той. Милибанд призова на тв двубой Дейвид Камерън. Лидерът на консерваторите обаче избягва директен дебат.

Шотландската национална партия (SNP)
Имигрантите имат принос в икономиката

Никола Стърджън е лидерка на Шотландската национална партия, след като Алекс Салмънд подаде оставка след референдума за Шотландия. Тя иска прогресивна промяна в цялото Обединено кралство в полза на работещите хора. Стърджън намира за важно намаляването на дефицита, но вижда този процес като постепенен в рамките на две години. И тя обещава нови инвестиции в здравната каса, както и нови устойчиви жилища. За Стърджън имигрантите имат нетен принос в икономиката на Британия. Според нея между Ед Милибанд и Дейвид Камерън няма достатъчно отчетлива разлика.
 
Партията на Зелените
Да се премахнат студентските таксиНатали Бенет, лидерка на Зелените, иска хуманна, устойчива Британия и обещава 1 милион нови работни места. Нейната партия настоява да се премахнат студентските такси, а не просто да се намалят, както предлага Милибанд. Според нея един на пет работници живее под жизнения минимум. Бенет обещава отваряне на нови работни места в социалната грижа за възрастни над 65 г. Да се инвестира във възобновяема енергия, настояват Зелените. Според Бенет здравната каса се нуждае спешно от пари. По повод липсата на достатъчно жилища лидерката на Зелените мисли, че целият пазар на имоти е доста сгрешен. Огромни са печалбите на наемодателите, твърди тя.

"Плайд Кумри"
Да се отворят нови работни места

Партията на Уелс с лидерка Лиан Ууд също е за нови работни места. Над 30% от децата в Уелс били бедни. Лиан Ууд иска бъдещото правителтво да създаде нов, спешен бюджет, който да спре съкращенията. Трябва да има нови социални жилища и таван на наемите. Да спрат договорите с нулеви часове, поиска Лиан Ууд. Тя настоява и Уелс да постигне същите права като Шотландия.

ЮКИП (UKIP)
Да спре хуманитарната помощ за различни държави

Очертава се Фараж да завоюва 14-15 от гласовете. Той предлага данъците да се намалят, като приходите от тях се компенсират от намаляването на задокеанската хуманитарна помощ. Найджъл претендира, че партията му защитава дребния бизнес, малкия човек. Според него зад гърба на големите две партии има мощни корпорации. "Не се страхувам да говоря това, което вкъщи всички вие мислите", заявява той. Трябва да се помага не на богатите, а на притиснатата средна класа. По повод нуждата от нови жилища Фараж заяви, че на всеки 7 минути трябва да се строят къщи, за да се устои на имиграцията. За него социалните жилища трябва да са само за хора с британски паспорти. Фараж си позволи да обиди аудиторията в студиото на тв дебата, като заяви, че били доста леви, а "реалната аудитория си седяла по къщите". И Фараж се включва в хора на популистите, обясняващи как никога не е била толкова голяма разликата между политическата класа и "обикновените хора".

 

Газът в Европа отново премина 200 евро за мегаватчас

автор:Дума

visibility 305

Петролът поевтиня с над 1 долар

автор:Дума

visibility 276

Росен Христов се размечта за излишъци от газ

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 188

Построили сме само 50% от нужните ни магистрали

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 188

Нараства напрежението между Турция и Гърция

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 188

Лейбъристите със 17% пред консерваторите

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 188

Разкриха схема с руски паспорти в Уругвай

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 188

Опасно лошо време в Гърция заради циклона Богдан

автор:Дума

visibility 339

Пак газят закона

автор:Велизар Енчев

visibility 294

/ брой: 188

Поредна партенка

автор:Евгени Гаврилов

visibility 229

/ брой: 188

Шизофренно

автор:Марин Милашки

visibility 212

/ брой: 188

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ