23 Септември 2019понеделник08:10 ч.

Сдружение атакува всички такси в София

Столичани трябва да плащат според количеството боклук, което изхвърлят, смятат от гражданската организация "Справедливост"

/ брой: 181

автор:Деси Велева

visibility 1202

Гражданското сдружение "Справедливост" ще атакува в съда всички такси, които е наложила Столичната община. Делото ще бъде за законността на цялата общинска наредба за определяне на местни такси и цени на услуги от 2006 г.
От организацията напомниха, че миналата седмица са спечелили дело срещу общината за отмяна на начина на определяне на такса смет в столицата. Софийският административен съд реши, че сумите, които се събират, не са икономически обосновани и затова са незаконни. Решението обаче още не е влязло в сила. След победата си от сдружението са решили да обжалват и всички такси, които плащат софиянци. Сред тях са сумите за издаване на документи, за детски градини, домове за социални грижи и общежития, за строителни разрешения, за откупуване на гробни места, за ползване на пазари, тържища и т.н. Според сдружение "Справедливост" тези такси също са незаконни и има вероятност да бъдат отменени.
Шефът на сдружението адвокат Иван Груйкин припомни, че вносител на наредбата от 2006 г. е тогавашният кмет Бойко Борисов. Той изобщо не си е давал сметка, че трябва да се спазват изискванията за публичност, коментира юристът.
В момента се очаква Столичната община да обжалва решението на САС за такса смет пред Върховния административен съд. От своя страна Груйкин изрази опасенията си, че ВАС не е на нивото, което трябва да бъде по конституция.
От гражданското сдружение очакват още общината да помисли как ще компенсира столичаните, които са си плащали такса смет, ако ВАС потвърди решението за отмяната й. По закон общинарите имали 3 месеца, за да определят размера на новия налог. Ако бъде отменена наредбата на общината, хората трябвало да си получат парите обратно или сумите да им бъдат приспаднати от следващи вноски, смята Груйкин.
 Столичани трябва да плащат справедлива такса, базирана на изхвърляното количество боклук, категорични са от "Справедливост". Според членовете й един от вариантите е всеки да си купува специални торби за смет и да може да изхвърля отпадъците си само в тях. Така щяло да стане ясно кой колко боклук произвежда и да плаща на тази база.


Налогът за сметта щял
да стане по-справедлив


Идеята за изчисляване на таксата за смет на база на изхвърляното количество не бе приета вчера от кметицата Йорданка Фандъкова. Според нея това не било реалистичен подход. В момента обаче се работело по нови методи за изчисление на такса смет, които ще я направят "малко по-справедлива". Три са работните групи, които обсъждат новата методика. По темата работели и екомонистерството и Сдружението на общините в България.
Фандъкова коментира още, че решението на административния съд засягало само процедурни нарушения.

Почина проф. Юлиан Вучков

автор:Дума

visibility 0

23 мерки до 2023 г. обявява Мая Манолова на 23 септември

автор:Дума

visibility 134

Земетресение край Кърджали

автор:Дума

visibility 117

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 521

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 759

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 629

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 503

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 491

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ