20 Октомври 2021сряда03:25 ч.

Палестински младежи хвърлят камъни при сблъсъците с израелските сили на реда в Хеброн. Откакто бе обявен планът на Тръмп, не спират протестите в палестинските територии

ГЛОБУС

"Сделката на века", или "шамарът на века"

Арабската лига и редица мюсюлмански държави отхвърлиха плана на Тръмп за мир в Близкия изток

/ брой: 23

автор:Елиана Иванова

visibility 2761

Близкият изток, изглежда, никога няма да се установи като място на мир, сътрудничество и добросъседство. Сложните процеси и взаимоотношения между страните в региона се използват умело във външнополитическата стратегия на силните на деня. След ерата на големите арабски диктатори днес няма силни лидери, които да обединят своите народи и да сложат край на нестабилността в арабския свят. 

"Мир за просперитет: визия за подобряване на живота на палестинския и на израелския народ" обяви президентът Доналд Тръмп на 28 януари. Това е новата визия за умиротворяването на Близкия изток и опит за прекратяване на дългия и изтощителен конфликт между Израел и Палестина. Според президента Тръмп визията е реалистично решение за двете държави. Тя предлага сигурност за Израел, "ще изпълни стремежите за самоопределение за палестинския народ и ще осигури универсален и почтен достъп до светите места в Йерусалим." В плана се казва още, че ако двете страни приемат положенията, описани в документа, биха постигнали взаимно признание на Израел като национална държава на еврейския народ и бъдещата държава Палестина като национална държава на палестинския народ 

- всеки с равни граждански права за всички свои граждани. 

Планът определя границитe за Държавата Израел и не изисква Израел да прави компромиси с безопасността на своя народ. За палестинците визията осигурява значително териториално разширяване, като разпределя земя, приблизително сравнима по размер със Западния бряг и Газа за създаване на палестинска държава. Планът не изисква изкореняване на израелци или палестинци от техните домове. 

Освен политическа рамка, Планът за Близкия изток е обвързан и с тясна икономическа перспектива, която на практика гарантира икономически подем на палестинския народ и обещава инвестиции, отваряне на работни места, изграждане на стабилно палестинско общество. Според американското предложение потенциалът да бъдат усвоени 50 млрд. долара инвестиции  за период от 10 години представлява "най-амбициозното и всеобхватно международно усилие за обединяване на палестинския народ до момента". 

На първо четене идеите в документа звучат прекрасно. Планът съдържа някои позитивни идеи, които биха могли да служат като основа за бъдещи преговори между Израел и Палестина. 

Визията е също така опит за постигане на официално международно признание на Държавата Израел - проблем, който все още е неразрешен за израелския народ. Доналд Тръмп определя планът като печеливш и за двете страни. Опити за разрешаване на конфликта между Израел и Палестина се правят и от предшествениците на Тръмп - Бил Клинтън и неговия план за "икономически дивиденти", Джордж Буш и "Пътната карта за мир", Барак Обама и неговия "План за мир". Всички те поставят фокуса върху икономическия елемент като инструмент за умиротворяване на Палестина. Подходът за икономическо умиротворяване е външнополитически ход, който цели да си осигури сътрудничество в сферата на сигурността и да предотврати по-нататъшна радикализация на региона, в това число и действията на Хамас. Оповестяването на плана тъкмо сега не е случайно - то се случва на фона на процедурата по импийчмънт на президента Тръмп, при условия на обтегнати отношения на САЩ с Иран и предстоящи президентски избори в САЩ и Израел. 

Каква бе реакцията на арабския свят след оповестяването на плана? Махмуд Абас, 84-годишният лидер на палестинската власт, осъди плана като недостоен за сериозно разглеждане. На 1 февруари по време на извънредна среща на Арабската лига в Кайро палестинският лидер обяви, че скъсва отношенията във всички сфери с Израел и САЩ. Палестинското ръководство прекъсна комуникацията с администрацията на Тръмп още през 2017 г., след като Вашингтон призна Йерусалим за столица на Израел и по-късно премести американското посолство в града. 

Бенямин Нетаняху очаквано приветства предложението на САЩ. Визията бе оповестена в Белия дом в присъствието на израелския лидер. На практика, положенията на документа са съставени почти изцяло според претенциите на Израел и 

без палестинско участие в неговото изработване. 

Ционистката държава ще получи цял Йерусалим, който ще бъде и столицата на страната, израелските селища, построени на палестинска територия незаконно според международното право, както и долината на река Йордан, която ще бъде естествена граница на Израел. Долината е плодородна ивица земя, минаваща по границата с Йордания и представлява почти 30% от Западния бряг. Палестинците казват, че долината би представлявала неразделна част от земята, която искат за бъдеща държава. Израелските лидери разглеждат долината на река Йордан като жизненоважен буфер за националната си сигурност с арабския свят и считат, че Израел ще поддържа военен контрол в този участък. 

Друга неприемлива точка в плана, която е в пълно противоречие с международното право и правата на човека според женевските конвенции, е решаването на въпроса за бежанците. В момента в Близкия изток има приблизително 6 млн. палестински бежанци. Според визията на Тръмп, те няма да могат да се завърнат по родните си места. Предвижда се компенсация за всички палестинци, които се съгласят да изоставят домовете си и да се заселят в границите на новите територии, определени за държавата Палестина. Освен това, нова Палестина ще бъде демилитаризирана зона, като охраняването и сигурността по границите ще се съблюдават и осигуряват от Израел. Мнозина считат, че планът за Близкия изток ще бъде предпоставка за анексиране на земите по Западния бряг от Израел. 

Реакцията и отзивите на страните от Близкия изток бяха смесени 

Променящата се обстановка в региона, както и разместването на геополитическите плочи, несъмнено натежаха в полза на САЩ. Разделението сред арабските държави за пореден път извади на показ неспособността на страните от региона да се обединят около палестинската кауза и стремежа на палестинския народ да отстоява и защити своето право на равнопоставеност и самоопределение. В събота Арабската лига отхвърли израелско-американския план за Близкия изток, обявявайки, че той не оправдава дори минималните права и въжделения на палестинския народ. 

Но държави от Залива като Саудитска Арабия, Обединени Арабски емирства и Бахрейн подкрепиха с недомлъвки новия план. Неочаквана бе и реакцията на традиционни защитници на палестинската кауза като Египет и Йордания. Те са и единствените арабски страни, които имат сключено мирно споразумение с Израел. Поведението на тези страни лесно може да се обясни с по-голямата заплаха към настоящия момент, а именно Иран. Не е безизвестен факт, че САЩ финансират голяма част от страните в Близкия изток, за да осигуряват влиянието си в региона и да се подсигурят в случай на конфликт. Турция и Иран открито и непоколебимо заявиха, че подкрепата им е в полза на Палестина. Пакистан и Франция подкрепят предложението за "две държави", но до тяхното реализиране трябва да се стигне чрез преговори и спазване на международното право. В официално изявление Катар обяви, че "мирът не може да бъде устойчив, ако не бъдат съхранени правата на палестинците в тяхната суверенна държава в границите от 1967 г., включително Източен Йерусалим, и правото на завръщане". Великобритания разглежда предложението като прагматично и смята, че е основание за двете засегнати страни да седнат на масата на преговорите. Накрая "Организацията на обединените нации продължава да подкрепя палестинците и израелците за разрешаване на конфликта въз основа на резолюции на ООН, международно право и двустранни споразумения и реализиране на визията на две държави - Израел и Палестина - живеещи рамо до рамо в мир и сигурност в рамките на признати граници въз основа на линиите отпреди 1967 г.", обяви главният секретар на ООН Антониу Гутериш. 

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 112

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 122

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ