15 Април 2021четвъртък00:14 ч.

Сбъркана винетка ще може да се поправя

Удължават срока на шофьорските книжки заради пандемията

/ брой: 42

автор:Дума

visibility 112

Ако объркаме регистрационния номер, държавата на регистрация или категорията на превозното средство, за което сме купили винетка, вече ще можем да поправим грешката, без да се налага да плащаме за документа повторно. Това предвиждат промени в Закона за пътищата, внесени в парламента от група депутати. Те трябва да бъдат гласувани до петък, 5 март, за да влязат в сила преди разпускането на парламента за изборите. Промяната на грешно декларираните данни ще става след проверка, че на територията на страната не съществува регистрирано пътно превозно средство с идентични на първоначално нанесените данни. Промяната ще влиза в сила веднага след извършване на корекцията и ще бъде до срока на валидност на първоначално издадената винетка. Досега при допускане на грешка винетката се считаше за невалидна, без парите да бъдат възстановени на хората, независимо дали става дума за годишна винетка, която е 97 лв. за лека кола, или 10 лв., колкото струва уикенд винетката.

Най-често грешки се допускат при купуването на винетки за ремаркета, тъй като когато към автомобила има прикачено ремарке и общата маса на композицията надвишава 3,5 тона, за него се изисква допълнителна винетна такса. Според закона в такива случаи се дължи винетна такса за същата кагетория като за леката кола, т.е. К3. В същото време обаче според Закона за пътищата ремаркето не е отделна категория пътно превозно средство, а според Закона за движение по пътищата то е отделна категория. Вносителите на поправката посочват, че това практически обърква потребителите и има множество жалби и сигнали. Най-често допусканата грешка била, че вместо електронна винетка за превозно средство под 3,5 тона потребителите поради неразбиране избирали опцията "Електронна винетка за ремарке на лек автомобил", още повече че описанието и цената са сходни. Веднъж излязъл на пътя обаче, такъв водач има вероятност да попадне в обхвата на камерите, те да регистрират грешката и автоматично той да бъде таксуван като нарушител. Вносителите посочват, че служителите на Националното толуправление могат да проверяват подадените от потребителите заявления и жалби относно грешки при въвеждането на данни и да коригират информацията, без водачът да губи валидността на документа, който е платил.

Срокът на валидност на шофьорските книжки, който е изтекъл или изтича между 1 септември 2020 г. и 30 юни 2021 г. се удължава с 10 месеца, считано от датата на изтичане на срока на валидност, съобщи главен инспектор Дамян Владинов от отдел "Пътна полиция". Като пример той посочи, че ако на даден документ е разписан срок на валидност до 30 юни 2021 г., то неговата валидност се удължава с 10 месеца до 30 април 2022 г. Причината за удължаването е във връзка с прилагането на европейски регламент за определяне на специални и временни мерки заради продължаващата ковидкриза. Също така, на всички шофьорски книжки, чийто срок на валидност вече е бил удължен миналата година и е изтекъл или ще изтече в периода до 30 юни 2021 г., срокът се удължава с 6 месеца или до 1 юли 2021 г. - която от двете дати е по-късната.

Заради пандемията с над 10% са поевтинели наемите в столицата

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 73

Хората не знаят за задължителните дистанционни водомери

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 73

Агросекторът у нас е с най-голям отлив на работници в ЕС

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 73

МЗХГ се сети да бори мора по пчелите

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 73

Съюзниците от НАТО напускат Афганистан от 1 май

автор:Дума

visibility 44

ЕС спира договорите за някои ваксини

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 73

Човек на Заев подаде оставка заради скандали

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 73

Дания ще депортира сирийски бежанци

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 73

Почти катарзис

автор:Лозан Такев

visibility 138

/ брой: 73

Социалните бомби, заложени от ГЕРБ

автор:Ева Костова

visibility 183

/ брой: 73

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 73

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ