08 Юли 2020сряда09:58 ч.

"Съживиха" мозъците на над сто животни

Най-дълго издържат елементите на съединителната тъкан и роговицата, установиха експерти от Йейлския университет

/ брой: 206

автор:Дума

visibility 433

Неврофизиолози от Йейлския университет успели да "съживят" мозъците на над сто животни, получени в рамките на около 4 часа след смъртта им. В реанимираните органи са открити милиарди работоспособни нервни клетки. Най-силно разрушени са били те в хипокампа поради силната си чувствителност към липсата на кислород. Много разрушени са били и тъканите, през които е преминавал разтворът.

Въпреки запазването на анатомичната и клетъчна структура, учените не могли да възстановят и функциите на невроглията. Това означава, че съзнанието отсъства, въпреки че мозъкът се смята за жив.

Всъщност малко след спирането на сърцето клетките започват да измират от кислороден глад. Първи се разрушават най-чувствителните към хипоксията неврони. Най-дълго издържат елементите на съединителната тъкан и роговицата - почти три денонощия. С помощта на специални приспособления учените успели да удължат това време. Вече е възможно отделни тъкани и органи да живеят до месец след смъртта, съобщи РИА "Новости".

През април специалисти от Йейл успяха в продължение на 36 часа да поддържат жив мозъка на свиня, отделен от тялото. Учените разработили специална система с подгряващи помпи BrainEx, която защитава изолирания мозък от бързо разлагане, доставя разтвор за изхранването му и използва механизъм за извеждане на течността.

Според експертите разработената от тях технология е важна за изследването функциите на мозъка и откриването на методи за неговото възстановяване след спрян приток на кислород - например при инфаркт на миокарда или инсулт. Върху реанимираните мозъци може да се правят изпитания с лекарства срещу рак и Алцхаймер.

Половин година по-късно учените от Института по физико-химически изследвания RIKEN в Япония обявиха, че са успели да поддържат жив изолиран мозък от мъртви мишки в продължение на 25 дни. Става въпрос за част от супрахиазматичното ядро - основен генератор на циркадния ритъм.

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 196

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 242

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 175

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ