06 Юли 2020понеделник19:17 ч.

Съюзът на съдиите поиска защита на съдии срещу медийни атаки

автор:Дума

visibility 1529

Съюзът на съдиите в България (ССБ) излезе със становище до съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в защита на магистрати от медийни атаки по техен адрес. Повод за позицията са медийни публикации срещу Антоанета Симеонов-съдия от Районния съд в Троян и Владислава Цариградска от Районния съд в Луковит.

ССБ предлага двете съдийки и всички останалите засегнати магистрати да бъдат изслушани от съдийската колегия на ВСС. Настоява се също Висшият съдебен съвет да инициира системни мерки за защита на магистратите, подложени на медийни и институционални атаки.

Съюзът на съдиите в България наблюдава с тревога тенденцията за засилване на злонамерени медийни атаки срещу отделни съдии и цели съдилища по повод съдебни производства, решения и присъди по конкретни дела, се казва в позицията на ССБ.

Още по-опасно за правовия ред е, когато обект на посегателство е съдия в професионалното му качество, допълват от  съсловната организация. Те цитират становище на Консултативния съвет на европейските съдии, в което се посочва, че когато отделен съдия бива предизвикан или атакуван от медиите (или от политически или други обществени фигури чрез медиите) по повод, свързан с правораздаването, имайки предвид задължението на съдиите да бъдат въздържани, съответният съдия трябва да се въздържа от реакции по същите канали.

От Съюза на съдиите в България са изготвили и медиен мониторинг и анализ на тема "Атаките към съда" и допълват, че задълбоченият професионален анализ показва общата мрачна картина на системно рушене на авторитета на съда, на уронване на честта и личното достойнство на съдии, на заплахи с насилие над личността на съдии и членове на техните семейства.

Почина още един от пасторите, заразени с коронавирус

автор:Дума

visibility 122

Гори покривът на операта в Русе

автор:Дума

visibility 82

Лондон свива ДДС за туризма и ресторантьорството

автор:Дума

visibility 75

С 6 лв. по-скъпа е потребителската кошница

автор:Дума

visibility 362

/ брой: 126

Големите търговци плашат с бензинова криза

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 126

Кланици се оказаха огнища на COVID-19 и в Австрия

автор:Дума

visibility 191

Рекорден брой новозаразени в световен мащаб

автор:Дума

visibility 205

Втора локална карантина в Испания

автор:Дума

visibility 298

На гол тумбак - чифте компютри

автор:Велиана Христова

visibility 604

/ брой: 126

Въпроси за бъдещата работа на КЕВР

visibility 362

/ брой: 126

Новата конституция на Путин

автор:Мирослав Попов

visibility 441

/ брой: 126

ПЕНКА КАЛИНКОВА

visibility 258

/ брой: 126

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ