19 Февруари 2020сряда23:57 ч.

Съюзът на съдиите поиска защита на съдии срещу медийни атаки

автор:Дума

visibility 1342

Съюзът на съдиите в България (ССБ) излезе със становище до съдийската колегия на Висшия съдебен съвет в защита на магистрати от медийни атаки по техен адрес. Повод за позицията са медийни публикации срещу Антоанета Симеонов-съдия от Районния съд в Троян и Владислава Цариградска от Районния съд в Луковит.

ССБ предлага двете съдийки и всички останалите засегнати магистрати да бъдат изслушани от съдийската колегия на ВСС. Настоява се също Висшият съдебен съвет да инициира системни мерки за защита на магистратите, подложени на медийни и институционални атаки.

Съюзът на съдиите в България наблюдава с тревога тенденцията за засилване на злонамерени медийни атаки срещу отделни съдии и цели съдилища по повод съдебни производства, решения и присъди по конкретни дела, се казва в позицията на ССБ.

Още по-опасно за правовия ред е, когато обект на посегателство е съдия в професионалното му качество, допълват от  съсловната организация. Те цитират становище на Консултативния съвет на европейските съдии, в което се посочва, че когато отделен съдия бива предизвикан или атакуван от медиите (или от политически или други обществени фигури чрез медиите) по повод, свързан с правораздаването, имайки предвид задължението на съдиите да бъдат въздържани, съответният съдия трябва да се въздържа от реакции по същите канали.

От Съюза на съдиите в България са изготвили и медиен мониторинг и анализ на тема "Атаките към съда" и допълват, че задълбоченият професионален анализ показва общата мрачна картина на системно рушене на авторитета на съда, на уронване на честта и личното достойнство на съдии, на заплахи с насилие над личността на съдии и членове на техните семейства.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ