31 Юли 2021събота00:19 ч.

Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС

Организацията обвини кадровиците за провала на реформите и зависимостта на съдебната власт

/ брой: 119

автор:Дума

visibility 127

Всички членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) да последват примера на Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова и да подадат оставки, за да поемат отговорност за провала на реформите и неразрешените проблеми на съдиите, настоява в писмо Съюзът на съдиите в България. Призивът на съсловната организация идва часове преди поредния протест на Инициатива "Правосъдие за всеки" с искане за оставка на главния прокурор и членовете на ВСС. Димитрова и Шекерджиев подадоха оставки след острите критики към проекта за реформа на съдебната карта, чийто координатори бяха. Организацията мотивира искането си с провала на ВСС с проектите за реформиране на съдилищата и Единната информационна система.
"Вие не изпълнихте конституционно възложеното си задължение за администриране на съдебната власт в интерес на българските граждани, като защитавате съдийската независимост и самоуправление. Непоследователните ви действия доведоха до серия публични скандали, които още повече ви отдалечаваха от смислената работа в полза на съдиите, съдебната система и обществото.  Настоящият състав на ВСС е загубил легитимност като орган на държавна власт, тъй като в мнозинството си е станал крепител на порочен модел на управление на съдебната власт", пишат съдиите и призовават съдебните кадровици да си ходят и да не губят повече обществено време. Организацията иска ВСС да анализира и публикува резултатите от свършената работа, като посочва петте най-наболели проблеми в системата, нерешени от съдебните кадровици. "Липса на равномерна и справедлива натовареност и условия на труд, които да позволяват решаване на делата в разумен срок, без това да коства качеството на съдебните актове и здравето на съдиите; липса на приложени на практика справедливи правила за оценка на натовареността и атестирането на съдиите, което да се провежда своевременно, както пише в закона; неспособност за провеждане на своевременни и честни конкурси за повишаване и преместване на съдиите; липса на система за определяне на справедливо възнаграждение за съдиите, съобразно количеството и качеството на положения труд; провал при изграждането на система за ефективно електронно правосъдие, което да бъде в услуга на гражданите и да рационализира и улеснява работа на съда", изброява Съюзът на съдиите и обвинява ВСС, че не ги е поканил да участват в решаването им.
Междувременно прокурорската колегия на ВСС единодушно избра за шеф на Специализираната прокуратура единствената предложена кандидатка Валентина Маджарова. Кадърът на Гешев временно изпълняваше длъжността след оставката преди година на Димитър Франтишек Петров, чието име бе замесено в аферата "Осемте джуджета".


 

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 401

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 414

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 489

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 644

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 592

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1053

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 957

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 364

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 636

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ