22 Септември 2021сряда11:02 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Съвременното изкуство със собствен фестивал

Жителите и гостите на столицата ще бъдат провокирани да съпреживеят града като колективно пространство в рамките на първото издание на Sofia Contemporary

/ брой: 226

автор:Силвия Шопова

visibility 991

Sofia Contemporary е нов фестивал за съвременно изкуство в столицата. Неговото първо издание ще бъде между 19 октомври и 9 ноември. Събитието ще дискутира различните отношения към проблемите на времето, територията, пола, социалната и политическата неудовлетвореност, но и принадлежност под темата "Сегашно продължително".
Основната цел на Sofia Contemporary е да намали дистанцията между изкуството днес и българската публика. В продължение на 3 седмици жителите и гостите на столицата ще бъдат провокирани да съпреживеят града като колективно пространство, което може да бъде реорганизирано и върху което може да се въздейства. Във фестивала ще вземат участие както утвърдени, така и млади автори от България и света.
Съвременното изкуство е градско, интерактивно и увличащо. В това ще убеждава световноизвестният художник Риркрит Тираваниджа, който ще реализира проекта "Обществено кино на тиха пресечка". Съществен момент в произведенията на твореца e комуникацията между публиката. Участието на Destructive Creation - артистите, които изрисуваха Паметника на Съветската армия и провокираха едни от най-оживените дебати в общественото пространство у нас, е друг акцент в програмата. Намесата в градската среда, която групата разработва за пилотното издание на Sofia Contemporary, е свързана с промяна на отдавна неработеща регулировъчна кабина. Тя ще се превърне в беседка със свободен достъп за периода на фестивала.
Програмата включва и модулите "В движение", "Видео", "Форум" и "Деца". Първият предоставя платформа на различни артисти да реализират произведения, които пряко взаимодействат с публиката. Независимата българска организация "Пистамашина" се представя с аудио-визуалния пърформанс "Културен ремонт 2012". В него анонимните артисти ще продължат да изследват симбиозата между човек и машина чрез комплексна хореография и абсорбиращ сетивата звук. Публичното градско пространство ще оживее и от инсталацията "Кой иска да живее вечно?" на българския художник Викенти Комитски. "Видео" ще предложи на публиката 12 произведения на международни автори. Те ще бъдат разположени във "Фабрика 126" (бул. "Мария Луиза" 126), както и  в пространството на Vivacom Art Hall. Фестивалът ще предложи и специална програма "Деца", която включва работилници и специално организирани посещения.

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 639

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 181

В Германия застреляха касиер, помолил клиент да сложи маска

автор:Дума

visibility 307

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 491

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 360

/ брой: 181

Моите песни

visibility 425

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 713

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 977

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 527

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ