30 Юли 2021петък22:33 ч.

Няколко думи

Съсипия

/ брой: 116

автор:Валентин Георгиев

visibility 995

200 000 лева - на толкова падна цената на обявената за продан общинска болница в Раднево (вж. статията "Продават болницата в Раднево на цената на апартамент"). Луксозни апартаменти в София струват много повече. А тук става дума за лечебно заведение, което обслужва или по-скоро обслужваше цял град и общината. Обезценката от зимата досега е 6 пъти. Човек остава с усещането, че се обезценяват не самата сграда и болничните активи, а животът и здравето на пациентите.

Кандидат-купувачи няма заради колосалните дългове от 2 милиона лева, натрупани през последните години след безобразно източване. С падането на цената мераклии се появиха, но взеха да поставят условията те, вместо да е обратното. А целта уж е не само да се запазят всички отделения, но и да бъдат открити нови. 

За състоянието на болницата основна вина носи местната управа, която се води принципал. Целият този ужас бе умишлено режисиран под нейно ръководство през последните години, като работещите в лечебницата са алармирали кмета и общинарите, искали са нееднократно финансов одит преди няколко години, но им е бил отказан. За да се стигне до положение "крадецът да вика "дръжте крадеца". Досега в България няма купена общинска болница и община, която да е оставена само на частно здравеопазване.

Примерът е пословичен за много други подобни болници в по-малките населени места в страната. Умишлено ги фалираха, като затвориха отделения и изгониха лекарите и сестрите. Окрадоха парите, които уж се отпускат като общинска помощ, а всъщност потънаха в нечии джобове, докато хората бяха оставени на произвола на съдбата.  

Търгаши в бели престилки, управляващи търговски дружества, лимити, доплащане и плащане под масата - това е ужасът на днешното ни здравеопазване, който трябва да бъде изкоренен до дъно. Съсипията е повсеместна, а в градове като Раднево, откъдето хората бягат, причина и следствие се припокриват. Как няма да има демографска катастрофа, когато условията за съществуване са по-лоши и от Средновековието. Няма хора и болницата не може да прави достатъчно приходи, за да се самоиздържа, защото такава ни е системата. И най-перфектното управление да ѝ приложиш на тази болница, тя пак ще фалира. Някой някога, още преди около 30 години излъга народеца, че всичко, което е свързано с пари, следва да е търговия и че няма нищо ненормално в това. Така било при капитала. И въпреки разрухата, която настъпи, тези, от които зависи промяната, още не могат да стоплят, че това е съсипия.

А с разпродажбата на закрити "неефективни икономически" училища в по-малките градове и села не е ли същото? Стотици сгради стърчат изтърбушени като мрачни скелети, с буренясали дворове, потънали в тишина и забвение. А някога там цели класове малчугани са посрещали с трепет първия учебен звънец. Тъжно, много тъжно. Разпродавайте всичко и закрийте най-накрая тази държава! Явно не заслужаваме да ни има.  

 

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 376

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 451

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 628

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 579

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1040

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 901

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 340

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 589

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ