28 Ноември 2020събота08:28 ч.

Руският "Космос-2542"

Актуално

САЩ губят превъзходството в спътниковия шпионаж

Защо руският "Космос-2542" подплаши американското военно командване

/ брой: 148

автор:Юри Михалков

visibility 1368

Напоследък станаха известни нови факти за съперничеството между Русия и САЩ в Космоса, където те се дебнат с нови спътници шпиони. В руските медии бе съобщено, че през януари 2020 г. руският спътник-инспектор "Космос-2542" се опитал да се доближи до разузнавателния космически апарат USA-245, който трябвало да маневрира, за да се отдалечи.

"Космос-2542" е спътник за "мониторинг на обекти в околоземна орбита" или спътник-инспектор. USA-245 e апарат, който Пентагонът използва постоянно за разузнаване в оптичния диапазон. По данни на изданието MIT Technology Review разстоянието между двата апарата се скъсило до 150 км. През февруари командващият космическите сили на САЩ ген. Джон Реймънд потвърди, че Пентагонът е сериозно обезпокоен от "необичайното и тревожно" поведение на руския космически апарат "Космос-2542", който можел да стане причина за възникването на "опасна ситуация в Космоса". Всъщност, "опасната ситуация", предизвикала тревога във Вашингтон, е, че "Космос-2542" се е доближил твърде близо до USA-245 и явно го е "опипал с поглед" - т.е. посъбрал данни за него. През април Джон Реймънд съобщи, че Русия изпробва противоспътникова ракета за "пряко прихващане", което "доказва, че заплахите за космическите системи на САЩ и съюзниците са реални, сериозни и нарастват".

САЩ и Великобритания се подразниха от съобщението на руското Министерство на отбраната за използването неотдавна на най-нов малък спътник-инспектор, който от близко разстояние е проучвал друг апарат, но руски. Раздразнението е обяснимо, защото се предполага, че утре този малък апарат ще може да обследва американски и британски спътници. 

Какво се случва със спътниковия шпионаж и с космическия дуел между Русия и САЩ? Какви задачи изпълняват свръхсекретните спътници и защо "Космос-2542" толкова силно е обезпокоил американските военни?

Неписан закон е, че всеки спътник, независимо от националността му, има двойно предназначение. И често военното му амплоа е първото, а мирното е само като смокинов лист върху истинския замисъл, който е някак срамно да се показва. Това е неписано правило, спазвано от всички, но и атакувано от всички, когато се прецени, че върши работа за очерняне на съперника или конкурента. 

Надпреварата в околоземната орбита

В историята на космическата надпревара  държавата, която първа задейства противоспътниковите програми, са САЩ. Защото след Втората световна война те са водещата технологична сила. Още в края на 50-те години американците използват изстреляна от бомбардировач ракета за поразяване на космически апарати, при това с ядрено оръжие. Проектът обаче е спрян заради неефективността му.  

Прескачаме различните етапи на американската спътникова история и стигаме до съвременността. Твърди се, че в околоземна орбита кръжат над 1000 американски спътника, повече от тези на другите държави, взети заедно. Твърди се също, че действащите спътници на САЩ са от типа KH-11. В популярната литература КН-11 е известен като Key Hole ("Ключова пролука"). "През 1984 г. за пръв път се разбра за същестуването на тази секретна програма", твърди руският в. "Взгляд". Тогава в американско издание бяха публикувани направени от КН-11 снимки на строящия се в пълна секретност съветски самолетоносач "Рига" (преименуван впоследствие на "Адмирал Кузнецов").

Програмата обаче действа от 44 години (от 1976-а) и се предполага, че досега са изстреляни 16 спътника-шпиони от този тип. Твърди се още, че споменатият вече USA-245 e сред четирите най-нови апарата, останалите са с условните номера USA-186, 224 и 290. Всъщност, USA-245 e сред "най-пресните" от тази серия - той бе изстрелян през август 2013 г., а след него през януари 2019 г. бе пуснат само USA-290. Смята се, че спътниците-шпиони от серията КН-11 остават най-точни за оптическото разузнаване - предполагаемото 3-метрово огледало може да различи обекти на земята с размер до минимум 15 сантиметра. Според руските оценки КН-11 са най-съвършеното средство в арсенала на САЩ за оптичен космически шпионаж. 

От средата на миналото десетилетие Пентагонът успешно развива програма за спътници-инспектори и доскоро е смятал, че няма конкуренция и правилата не го засягат. Работи се по няколко програми, известни с наименованията на напълно секретните спътници MiTEX, РАN и GSSAP, както може да се научи в откритите източници.

Темата заслужава да се разшири със създаването през септември 2019 г. на Космическото командване на САЩ. На церемонията по този повод президентът Доналд Тръмп заяви, че създаването на такъв род войски означава, че "САЩ вече възприемат Космоса като отделен потенциален театър на военните действия". Той дори високомерно каза: "Ние трябва да се убедим, че нашето доминиране в Космоса никога няма да бъде поставено под въпрос". Тук няма как да не се попитаме дали Тръмп не резервира Космоса като нов щат за страната си? 

Както при ядрената надпревара, така и в космическия шпионаж, Русия трябваше да догонва САЩ, за да постигне равновесието на сигурността.  Ако САЩ още в края на 50-те години тестват ракета за поразяване на спътници, Русия чак през 1963 г. извърши първия старт на спътника прехващач "Полет-1" с взривен заряд. Подобно на САЩ тя трябваше да прави изпитания на противоспътникови оръжия. Наред със система за противокосмическа отбрана, Русия създаде и система за "унищожение на спътници". Твърди се, че втората система е била призната за успешна. И че в средата на 80-те години страната е проявявала особен интерес към спътник-камикадзе, който се самовзривява на разстояние от противниковия космически обект, който се уврежда или унищожава от осколките на камикадзето. Този проект е получил името "убиец на спътници". По съветско време са изстреляни не един и два шпионски спътника.

По добре известни исторически причини руската космическа програма изостава през 90-те години. Говори се, че изключение правил военният й компонент. И тук прескачаме етапи на руската спътникова история, за да стигнем до "Космос-2542", изстрелян на 25 ноември 2019 г. Щом САЩ са обезпокоени от неговите маневри, значи той е заснел разузнавателния спътник USA-245 и руското военно министерство вече има данни за него. А щом американците са се почувствали уязвими от такива "спътници-инспектори", значи тези летателни апарати не само контролират, но може и да унищожават "чуждестранните конкуренти", както отбеляза "Взгляд". В откритите източници се твърди, че руските спътници следят постоянно другите космически обекти и "на практика всеки американски спътник се води на отчет". 

Равновесието изисква конкуренция

Както в ядрената, така и в спътниковата надпревара двете страни ту се изпреварват, ту се застигат. В повечето случаи изпреварващата страна е именно Америка. Сега стана ясно, че с "Космос-2542" и с най-малкия спътник-инспектор руската страна настига в някаква степен Америка и ограничава възможностите й да наложи монопола си в околоземна орбита. В този смисъл опасенията на Пентагона и Космическото командване на САЩ може и да звучат разбираемо. Но едва ли и оправдано: защото руската страна цели справедливо равновесно положение. Така е било винаги, така ще бъде и занапред. Както рискът от взаимното ядрено унищожение гарантира световния мир вече 70 години, така и равновесието на спътниковото съперничество е гаранция, че планетата ни няма да бъде вдигната във въздуха от Космоса. 

Което, разбира се, не може да бъде пречка за преговори между двете страни по проблемите на сигурността на спътниковите полети, доколкото те имат и чисто граждански цели и от тях зависят немалко сфери на земния живот.   

"Булгаргаз" заплаши със съд "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 227

Предлагат две схеми за помощ на бизнеса

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 227

Повечето застрахователи покриват риск от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 227

Англия планира ново затваряне за Нова година

автор:Дума

visibility 144

Заев: Да махнем "желязната завеса"

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 227

Германия удължава блокадата до януари

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 227

Конфликтно решение на френския Сенат

автор:Дума

visibility 348

/ брой: 227

Защо язовирите скараха Танева и Ревизоро

автор:Дума

visibility 214

Министър Дянков № 2

автор:Велиана Христова

visibility 697

/ брой: 227

Проф. Никола Великов на 90

автор:Кирил Момчилов

visibility 356

/ брой: 227

КОВИД-коалиция срещу здравето

автор:Юри Михалков

visibility 469

/ брой: 227

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ