За 10 години
Със 70% се свило производството на зеленчуци
/ брой: 118
80% от плодовете и зеленчуците у нас се внасят от други държави. Това показват данните на Асоциацията на земеделските производители в България. От 2003 година досега родната продукция е намаляла със 70 на сто. Причината е, че българските земеделци изпадат от пазара заради високи разходи, технологични пропуски и липса на маркетингови канали, обясняват тенденцията от Института по аграрна икономика.
Специалистите отчитат траен спад в сектора през последните 10 години. Според статистиката за периода родните производители остават все още далеч от евростандартите, а фирмите прекупвачи продължават да залагат на чуждата продукция. За десет години България губи повече от 60% от производството на зеленчуци, а към днешна дата износът за ЕС възлиза на 85%.
17 търговски вериги контролират повече от 70% от търговията с хранителни продукти в рамките на съюза. Това обяснява проф. Румен Попов, директор на Института по аграрна икономика, цитиран от БНТ. За да можеш да си доставчик на тези търговски вериги, е необходимо да произвеждаш големи партиди стандартизирана продукция - нещо, което българските производители трудно биха могли да постигнат.