27 Февруари 2020четвъртък19:04 ч.

Със 7% скочи издръжката на живота за година

Едва 8 на сто от хората живеят нормално

/ брой: 175

автор:Деси Велева

visibility 1178

С почти 7 на сто се е увеличила месечната сума, необходима за издръжка на един човек от четиричленно семейство за една година. Това показва редовната статистика на КНСБ за потребителските цени и издръжката на живота.
За да се храни нормално, да се облича, образова, почива и да поддържа разходите за дома, на едно домакинство са му нужни 2113 лева на месец, или по 528,14 лв. на човек. Едва 8,1 на сто от хората обаче имат такъв доход, като делът им е спаднал от юни миналата година. За да се отгледа дете до 1 година, са нужни почти 280 лева, сумата нараства с 11 лева за деца между 4 и 6 години. От КНСБ отчитат, че средната работна заплата за страната леко се увеличава и става 671 лева.
В същото време данни на НСИ показват, че доходите на домакинствата през първото тримесечие на 2011 г. намаляват с 2,1% спрямо предходната година. Средномесечният общ доход на лице от домакинство е 289 лв., или 54,8% от необходимите средства за издръжка на живота.
Границата на бедността, която се базира на потребителска кошница от 77 жизненоважни стоки и услуги, достигна 198,48 лв. Увеличението е от 7,2% спрямо юни миналата година. От КНСБ отчитат и че значително са нараснали цените на стоки, жизненоважни най-вече за бедните домакинства. Освен това под границата на бедност остават 28 на сто от домакинствата в страната.
Според синдикалистите повишението на цените на електро- и топлоенергия и на горивата ще доведе до 8-9 на сто средногодишна инфлация. Така през юни у нас при годишна база тя е над средното равнище за страните членки на ЕС.


КНСБ поиска по-високи заплати,
Младенов ги препрати към тристранката


КНСБ ще иска от 2012 г. увеличение на разходите за бюджетни заплати с 10 на сто, заяви вчера президентът на синдиката Пламен Димитров.
Той обяви, че в няколко сектора производството се увеличава, но в същото време няма ръст на заплатите и на заетите лица. Затова ще настоява за преговори в тези браншове, закани се Димитров. Според него при добива на въглища има ръст от 13 на сто за първите три месеца, а заетите и заплатите в тази сфера не само не се увеличават, а намаляват. Подобни са цифрите и в секторите за производство на хартия, електросъоръжения и автомобили, рамеркета и др.
Социалният министър Тотю Младенов обаче препрати синдикалистите към тристранката. Според него исканията може да се обсъдят, когато се приеме макрорамката на бюджета за 2012 г.

 

Гешев прати двама прокурори в ОАЕ заради Васил Божков

автор:Дума

visibility 117

Отново променят изпитите след седми клас

автор:Дума

visibility 120

Каракачанов: Ластикът наистина е опънат

автор:Дума

visibility 192

Регистрират онлайн пристигащите от държави с коронавирус

автор:Дума

visibility 131

40% от ВиК дружествата работят без разрешителни

автор:Дума

visibility 59

Хаосът с тол системата остава

автор:Дума

visibility 210

Отлагат старта на тол системата за 27 март

автор:Дума

visibility 417

Нови случаи на коронавирус в 4 държави на три континента

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 40

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 40

ЕС не търси сделка "на всяка цена" с Лондон

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 40

Необходима ни е програма за действие

автор:Дума

visibility 108

Ще чуем ли пак името на Ванчето в зарята на Трети март

автор:Христо Георгиев

visibility 619

/ брой: 40

Как се чества Освобождението до 1944 г.

автор:Велиана Христова

visibility 401

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ