19 Септември 2019четвъртък13:32 ч.

Със 7% скочи издръжката на живота за година

Едва 8 на сто от хората живеят нормално

/ брой: 175

автор:Деси Велева

visibility 1049

С почти 7 на сто се е увеличила месечната сума, необходима за издръжка на един човек от четиричленно семейство за една година. Това показва редовната статистика на КНСБ за потребителските цени и издръжката на живота.
За да се храни нормално, да се облича, образова, почива и да поддържа разходите за дома, на едно домакинство са му нужни 2113 лева на месец, или по 528,14 лв. на човек. Едва 8,1 на сто от хората обаче имат такъв доход, като делът им е спаднал от юни миналата година. За да се отгледа дете до 1 година, са нужни почти 280 лева, сумата нараства с 11 лева за деца между 4 и 6 години. От КНСБ отчитат, че средната работна заплата за страната леко се увеличава и става 671 лева.
В същото време данни на НСИ показват, че доходите на домакинствата през първото тримесечие на 2011 г. намаляват с 2,1% спрямо предходната година. Средномесечният общ доход на лице от домакинство е 289 лв., или 54,8% от необходимите средства за издръжка на живота.
Границата на бедността, която се базира на потребителска кошница от 77 жизненоважни стоки и услуги, достигна 198,48 лв. Увеличението е от 7,2% спрямо юни миналата година. От КНСБ отчитат и че значително са нараснали цените на стоки, жизненоважни най-вече за бедните домакинства. Освен това под границата на бедност остават 28 на сто от домакинствата в страната.
Според синдикалистите повишението на цените на електро- и топлоенергия и на горивата ще доведе до 8-9 на сто средногодишна инфлация. Така през юни у нас при годишна база тя е над средното равнище за страните членки на ЕС.


КНСБ поиска по-високи заплати,
Младенов ги препрати към тристранката


КНСБ ще иска от 2012 г. увеличение на разходите за бюджетни заплати с 10 на сто, заяви вчера президентът на синдиката Пламен Димитров.
Той обяви, че в няколко сектора производството се увеличава, но в същото време няма ръст на заплатите и на заетите лица. Затова ще настоява за преговори в тези браншове, закани се Димитров. Според него при добива на въглища има ръст от 13 на сто за първите три месеца, а заетите и заплатите в тази сфера не само не се увеличават, а намаляват. Подобни са цифрите и в секторите за производство на хартия, електросъоръжения и автомобили, рамеркета и др.
Социалният министър Тотю Младенов обаче препрати синдикалистите към тристранката. Според него исканията може да се обсъдят, когато се приеме макрорамката на бюджета за 2012 г.

 

СЕМ казва решението си за БНР

автор:Дума

visibility 108

БСП поиска: Без споразумения при тежки престъпления

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 180

15 882 подписа за промени в НПК внесе БСП в парламента

автор:Юлия Кулинска

visibility 115

/ брой: 180

Гроздоберът подрани заради климатичните промени

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 180

3,1% е реалният икономически ръст през 2018 г.

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 180

Банките ще отделят 0,5% от кредитите като буфер от октомври

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 180

Обсъждат международен консорциум за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 180

Грета Тунберг говори пред Конгреса в САЩ

автор:Дума

visibility 98

Стачка на морския транспорт в Гърция

автор:Дума

visibility 105

Саудитска Арабия обвини Иран за атаката с дронове

автор:Дума

visibility 160

Датата

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 180

Поети с белезници

автор:Лозан Такев

visibility 136

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ