07 Април 2020вторник00:37 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Авторът представя

Сърдечното страдание по любима жена е раждало шедьоври

/ брой: 147

автор:Цветан Северски

visibility 548

Уважаеми читателю, разгръщате втория самостоятелен том на сборника с новели "Тайните на вдъхновителките". Онези, които са прочели първия том, отпечатан през 2018 г. със същото заглавие, знаят, че там разказвам за любовта на тези бележити творци в изкуствата: Моцарт, Пушкин, Шопен, Едгар По, Лист, Вагнер, Достоевски, Реноар, Вазов, Чехов, Яворов, Кафка, Екзюпери и Дали.

В предговора оприличих книгата си на дългосвиреща грамофонна плоча с класически мелодии, композирани по мой вкус и подредени по рождените дати на героите ми. (Нали при великите творци в музиката, литературата и изобразителното изкуство всяко друго подреждане би било израз на пристрастия.) Това справедливо правило спазих отново. Там редицата водеше най-рано роденият от предпочетените - Моцарт, а тук - геният Бетовен.

В този сборник вместих новелите, посветени на не по-малко популярни и обичани дарования: Лудвиг ван Бетовен, Е.Т.А. Хофман, Паганини, Шуберт, Балзак, Белини, Л.Н. Толстой, Мопасан, Пенчо Славейков, Пикасо, Дебелянов, Смирненски, Борхес и Златю Бояджиев.

На пръв поглед - неразбория от различни по националност творци, но в книгата ми всички те са общност, защото чрез своите безсмъртни творби са се заселили завинаги в най-красивата държава - държавата на изкуствата. И още нещо, което ги обединява: при всички (без изключения) в земните им дни най-вече сърдечното страдание по любима жена е раждало шедьоври. Бетовен го е формулирал така: "Мъжът не може да сътвори нищо голямо, ако зад него не стои любовта на някоя жена."

Разгърнете книгата ми с доверие! Нито един ред в нея няма да ви подведе или излъже, макар за преживяното от избраните класици в трите изкуства да съм разказвал не всякога по документи. Признанията им в дневници и писма бяха моите ориентири, но творбите им захранваха с инвенции повествованията ми. (Отново припомням: всеки творец е цял-целеничък в сътвореното от него.) Като резултат: героите ми не са тези, които познавате до прочитането на книгата ми.

Сигурен съм, че ще ги приемете и такива, защото моята художествена намеса навсякъде е в хармония с истината за тях. В този смисъл "Тайните на вдъхновителките" забавлява, но и носи познание - така необходимо на всички ни!

А що се отнася до портретите на техните любими, ето думите на един от рецензентите на първия том - поета Иван Есенски: "В случая нетипичното е, че авторът на тази чудесна книга е представил редом с гениите и онези, които по правило живеят в сянката им - техните музи. Имената им съпровождат като ехо имената на любимите им - Северски ги е извадил от полумрака на премълчаването и недомлъвките, очистил ги е от налепите на мълвите и клюките и ги е поставил в спектъра на дневната светлина, за да засияят с истинските си цветове. Сторил го е без украшения, укор или превъзнасяне, но с уважение и безпристрастност, а и с обич към верните спътници на онези, чиито творби десетилетия и столетия наред предизвикват преклонение и възторг." 

Ще добавим думи на писателя Никола Инджов, един от първите читатели на новата книга на Северски: "Бе истинско блаженство за ума да разтворя твоята книга вечерта... и да я чета и препрочитам на места почти цяла нощ. Благодаря ти за новото познание, което придобих чрез тебе, за вълшебните превъплъщения на автор и читател заедно в безграничния свят на културата и изкуството."

Депутатите актуализираха бюджета

автор:Дума

visibility 1

Доверието в промишлеността се срина през март

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 66

ЕК: България не трябва да спира сезонните работници

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 66

Борис Джонсън е приет в интензивно отделение

автор:Дума

visibility 172

833 починали от коронавирус във Франция за денонощие

автор:Дума

visibility 79

Норвегия овладя коронавируса

автор:Дума

visibility 175

Спад на заразата в няколко държави

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 66

Боковирусът се развилня

автор:Велислава Дърева

visibility 230

/ брой: 66

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 66

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 1072

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ