27 Септември 2021понеделник06:26 ч.

Сърбия не се страхува от размахания пръст на Брюксел

Какво означаваше визитата на руския президент Владимир Путин в Белград както в реален икономически, така и в представителен план

/ брой: 242

Един ден преди реализирането на работното си посещение в Сърбия, което се състоя на 16 октомври по повод 70-ата годишнина от освобождението на Белград от хитлеристката окупация, президентът на Русия Владимир Путин даде за най-сериозния сръбски вестник "Политика" обширно интервю, в което изрази своето удовлетворение от руско-сръбските отношения и своето становище, че те все повече ще се задълбочават и укрепват. По думите на Путин Сърбия винаги е била и ще остане един от ключовите партньори на Русия в Югоизточна Европа. Същевременно руският президент не пропусна възможността да подчертае, че изказването на президента на САЩ Барак Обама пред ООН, според което "руската агресия" в Европа е една от трите най-големи заплахи за човечеството наред с ИДИЛ и болестта ебола, е враждебен подход от времето на Студената война и Москва няма да позволи вмешателство във вътрешните й работи. Путин отбеляза също необходимостта от разблокиране на ситуацията с газопровода "Южен поток": "...Убедени сме, че този проект ще допринесе значително за общата енергийна сигурност на Европа. От това ще спечелят всички - и Русия, и европейските потребители, и включително Сърбия", каза той. "Проблемът с транзитирането на газ през Украйна остава и неговото очевидно решение е диверсификацията на маршрутите за доставки..."
    Всичко казано от руския президент не е велика тайна, а общоизвестна политико-икономическа реалност. Москва никога няма да позволи НАТО и в частност САЩ да "пробият" през буферните стратегически тампон-зони, каквито са Белорусия и Украйна, и да излязат на широк фронт на руската граница. И трябва да се знае, че подобни опити са обречени на неуспех, поне докато в Кремъл седи Владимир Владимирович. Реалният икономически лост на Русия в Украйна ще останат газовите доставки за страната, която е и основен транзитен маршрут на стратегическия енергент за Европа.
Но да се върнем към посещението в Сърбия. Най-важното в това посещение от гледна точка на руския пиар като че ли е впечатлението светът да види, че Москва има своите твърди съюзници и съответно ще им оказва политическа и икономическа помощ. От друга страна, и на сърбите им е ясно, че имат почти исторически шанс да влязат през парадния вход на необятния и всеяден руски пазар не за да запълнят определени ниши, опразнени в резултат на евроамериканското ембарго, а чисто и просто да се опитат да си напълнят бюджета и джобовете с реалните руски долари. Не е тайна, че единствено в Европа Русия разполага с реални живи капитали благодарение на износа на енергоносители и други суровини. Останалото са единици и нули в необятната и често спекулантска мрежа на борсовите пазари тук и отвъд океана. Не е тайна, че посещението ще донесе и нови трудности по пътя на сръбската евроинтеграция, но пък и западната ни съседка като че ли не се е засилила кой знае колко да става член на ЕС. От друга страна, повече от 70% от сърбите оценяват визитата на Путин като нещо положително за страната си. И това наистина изглежда така.
На преговорите със сръбския премиер Александър Вучич руският президент Владимир Путин се е съгласил да се обсъдят възможностите за внос от Сърбия на леки коли, произвеждани в сътрудничество с "Фиат" в заводите в Крагуевац. Путин също така откровено заяви: "Руските инвеститори вече вложиха 2 млрд. долара, готови са да инвестират още един милиард. Друга наша компания, "Лукойл", е вложила над 300 млн. Ние трябва да разнообразим нашите контакти, нашите икономически връзки, включително в сферата на високите технологии", добави руският президент. Той отбеляза, че сега е благоприятен момент сръбското селско стопанство и хранителна промишленост да заемат трайна ниша на руския пазар, като за тази цел Москва разглежда и възможността за кредитиране на сръбски предприятия от този бранш. На свой ред премиерът на Сърбия Александър Вучич изрази готовност да увеличи рекордните доставки на свинско месо за Русия.
В следващите три години съвкупният обем инвестиции между Русия и Сърбия може да се удвои до шест или дори десет милиарда долара, обяви руският президент Владимир Путин след разговори със сръбските лидери в Белград. "Тази сума включва не само държавни, но и частни инвестиции в сферата на енергетиката, машиностроенето и инфраструктурата", добави Путин. Той отбеляза и ръста на руски инвестиции в сръбската икономика, които вече достигнаха 3 милиарда долара. В тази връзка Путин заяви, че Русия е отделила 800 млн. долара заем за развитие на железопътната мрежа в Сърбия, като първата част от заема ще бъде в размер на 105 млн. долара.
За икономическите връзки между Сърбия и Русия фактите са повече от красноречиви. Само до юли т.г. стокооборотът между двете страни бележи ръст от 16,5%, като се очаква до края на настоящата година да достигне поне до 300 млн. долара. Русия е четвъртият търговски партньор на Белград с 7,2% участие в стокооборота на сръбския пазар.
    Ето поради тези показателни цифри е ясно защо в чест на руския президент се организира грандиозен за сръбските мащаби и финанси парад. Защото комшиите се опитват да си прокарат интересите по най-добрия начин, без да се страхуват особено от размахания пръст на Брюксел. А ние? Оставаме в позата на наведения, безгласния и снишилия се... Такива не ги уважават никъде - нито на Запад, нито на Изток!

Военни и вертолет „Кугар“ гасят пожара над Карлово

автор:Дума

visibility 92

НОИ няма да повишава осигурителните вноски

автор:Дума

visibility 128

БСП се включи в кампанията на Румен Радев

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 184

Автобусни превозвачи спорят за протестите

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 184

Искат 9% ДДС на всички стоки и услуги

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 184

"Булгаргаз" с ново дело срещу "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 184

Кристалина Георгиева била в БНБ преди две седмици

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 184

Социалдемократите печелят изборите в Германия

автор:Дума

visibility 270

ЕС призова за деескалация в Косово

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 184

ООН критикува Киев заради Източна Украйна

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 184

Конституцията на РСМ да включи българите

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 184

Тъпо упорство

автор:Павлета Давидова

visibility 152

/ брой: 184

Вирусът си има помагачи

автор:Велиана Христова

visibility 161

/ брой: 184

Завръща ли се Бурканбанк

автор:Евгени Гаврилов

visibility 131

/ брой: 184

Пътят към върха

автор:Ина Михайлова

visibility 164

/ брой: 184

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ