29 Ноември 2021понеделник10:27 ч.

Сънят е бягство от живота

/ брой: 227

автор:Владимир Георгиев

visibility 465

Най-неприятни в света на сънищата са следобедните. Това твърдение има нужда от уточняване. Сънищата нямат свят, освен ако не си го измислиш. А и сънища едва ли има, а само спомен за тях. После споменът изтлява - като самият сън. Значи може да се твърди успешно, че сънищата не съществуват, а вместо тях битува някакво подсъзнателно трептение на емоцията и илюзорна представа за действителността, каквато е била или каквато е могла да бъде. И още нещо - да разделяш сънищата на следобедни и други - например нощни, сутрешни или кошмарни, е все едно да определяш реалността по същия начин. А това едва ли е твърде уместно. С какво следобедният сън е по-лош от следобедното кафе например? И едното, и другото ти пречат да спиш нощем. На всичкото отгоре понякога причиняват главоболие.

Да оставим това.

Работя като банков инспектор и имам много работа. Следобед тя е особено мъчителна и гледам да спя - скришом, разбира се. Оповестявам шумно, че отивам на проверка в някоя банка, и изчезвам. Не си мислете, че обичам да спя. Просто няма какво да правя, за да преодолея изтощението от ритъма на нервното безсмислие. Сънят е убежище от живота: ако всеки ден насила спиш, насила значи и умираш. Ама това не е съвсем сигурно. Та отивам да подремна вкъщи, защото ми е на път към банката, която уж съм отишъл да надзиравам.

И това го правя вече трийсет години. Знаете ли какво се случи един ден?

Няма как да знаете.

- Ти всеки ден проверяваш една и съща банка - научава шефът ми. Той е пред пенсия. Аз - горе-долу също. - Това е похвално. Каква последователност! Кой те праща там всъщност?

На тази възраст не е хубаво де се лъже.

- Не проверявам никаква банка. Прибирам се вкъщи да дремна.

Шефът ми е беловлас човек, зъл, алчен и грозен. Поклаща глава и отсича:

- Това е похвално! Аз правя същото. Обаче живея в отдалечен квартал, лишен от банкови офиси, затова спя в кабинета. Имам удобства - и посочва дивана в ъгъла.

- Аз нямам такава привилегия - кимам искрено и тъжно. Сигурно ще ме уволни.

- Ето защо смятам да те предложа за свой заместник. Ти си последователен, глупав, мързелив и верен на навиците си чиновник. Ще ме смениш. Така ще осигурим приемственост в работата.

Прозях се, вместо да се просълзя. Колко мило! Този човек никога не хвалеше никого.

- Благодаря за честта - промърморих. В същото време ме обзе безпокойство. Тоя сериозно ли говореше? Отиде ми сънят!

- Процедурата ще отнеме около половин година. Дотогава ми бъди под ръка. И, между другото, смени банката, която проверяваш. Тая, твоята, фалира миналата година.

Бре да му се не види! Не знаех.

Ето това исках да разкажа. Хубаво е човек да си има диван на работното място. Длъжността е отговорна, но не изисква много движение. И мислене. Банки днес има, утре - не. Като еднодневките са. И хората, и те се раждат и умират. Едни в съня си, други се мъчат с месеци в болнични стаи. По-добре е да му дремнеш, за да погледнеш от височината на недействителното цялата измислена реалност на живота. И на банките, де. Хората, страдащи от безсъние, са мъртвородени, но не знаят това, горките. Депозанти. Вложители. Еднодневки с пари, които намират за уместно да складират своето спестовно битие в трезора на други еднодневки. Нещастна работа.

Та затова следобедният сън е полезен. И изобщо всички сънища - и нощните, и кошмарните, и следобедните. Ако не друго, от кариерна гледна точка се отразяват добре. Като кана младо вино.

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 664

/ брой: 229

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

автор:Дума

visibility 592

/ брой: 229

Над 60% от стопанствата са изчезнали за 10 години

автор:Дума

visibility 662

/ брой: 229

Данъчните връщат до 1350 лв. за три деца

автор:Дума

visibility 601

/ брой: 229

Ще спрат ли ваксините Омикрон?

автор:Дума

visibility 132

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 229

Байдън против нови санкции срещу "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 654

/ брой: 229

Ердоган търси виновни за кризата

автор:Дума

visibility 631

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 684

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 836

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 718

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 968

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ