28 Март 2023вторник15:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Колонката на Борис Цветков

Санкции

В последните години санкциите са основно оръжие в икономическа война, често завършваща с реални военни действия. Всъщност те са абсолютно безсмислени от гледна точка на справедливо наказание на определено управление, често изкуствено демонизирано.

/ брой: 85

автор:Борис Цветков

visibility 2235

В последните години санкциите са основно оръжие в икономическа война, често завършваща с реални военни действия. Всъщност те са абсолютно безсмислени от гледна точка на справедливо наказание на определено управление, често изкуствено демонизирано. Санкциите удрят обикновените хора, нямащи отношение към вземането на политически решения, но подпомагат политическите върхушки в противопоставящите се страни да останат на власт. Единствено донякъде са смислени, когато се изразяват в ембарго за оръжейни доставки за воюващи страни.

Едни от най-старите санкции са тези от страна на САЩ срещу Острова на Свободата Куба. Над 60 г. те тормозят единствено обикновените кубинци и американци и дават шанс на политици да показват мускули, отклонявайки вниманието от реални проблеми, които не могат да решат. Характерни са санкциите срещу т.нар. от САЩ "диктатори" - лидери на Чили, Ирак, Северна Корея, Югославия, Либия, Сирия. Тежестта на тези санкции се стовари върху обикновените хора в тези страни, не ощети въпросните "диктатори" и не осигури мир.

Всички въведени санкции директно наливаха пари в криминалните и мафиотски структури, които печелеха от блокирането на естествените пазарни механизми. В България сенчестият бизнес получи най-голямата си финансова инжекция и подкрепа с ембаргото за Югославия. Често налагащите санкции, освен чрез директната кражба на пари и имущество, се облагодетелстват и от възможността именно те да тълкуват коя стока, фирма или лице са обект на санкциите. Практиката показва, че САЩ никога не губят от наложени санкции, а щетите обикновено са за техните тъпи съюзници и проксита, които губят пазари, влияние, пари, работни места и т.н. Ако на САЩ им трябват ракетни двигатели, те плащат директно на руския ВПК, но ако България доставя домати или купува газ от Русия, това е голямо нарушение на санкциите!?!

В последните 30 г. санкциите, налагани от САЩ и от страните, зависими от тях, на Русия и на други държави, нарастват и рушат пазарната икономика, международните институции и нормалните връзки между държавите. Те вече прекъсват дипломатически, икономически, културни, спортни, научни и всякакви връзки между народите. Санкции вече са наложени над руските котки, тенисисти, музиканти и параолимпийци. Абсурдното е, че най-често извън санкциите остават оръжейните доставки за участници във въоръжени конфликти като Израел, талибаните, "Ислямска държава", Саудитска Арабия или Украйна. Пословични са санкциите, при които получаваш стока от санкционирания, но не му плащаш или задържаш като санкция платеното. След скандалното ограбване на народа на Боливарска република Венецуела сега на ред е подобен опит с Русия.

Санкциите са начин да се заобиколи пазарната икономика в интерес на отделни държави и олигарси. Те са средство, което пряко противоречи на принципите, на които е изграден ЕС. Всяка следваща санкция към страна от ЕС или извън нея ни доближава до края на съюза и не е случайно, че интеграцията в еврозоната или Шенген е поставена на трупчета, а дори Великобритания напусна ЕС...

Всеки трябва да се противопоставя на санкциите - като неприемливо оръжие на силните на деня и олигарсите, довеждащи страдания на обикновените хора, а България не трябва да налага или да се включва в налагани санкции.

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

автор:Дума

visibility 424

/ брой: 59

Яйцата поскъпват преди Великден

автор:Дума

visibility 430

/ брой: 59

Бизнесът иска 22% ДДС

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 59

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

автор:Дума

visibility 407

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 984

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 544

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 395

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ