14 Април 2024неделя14:51 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Стилиян Иванов:

Самонадеяни чиновници се разпореждат безотговорно с труда и данъците ни

Дали Европа ни е приела като истинска част от себе си и ще остави ли местните ни феодали своеволно да се разпореждат с парите й, пита себе си и нас режисьорът

/ брой: 15

автор:Лилия Томова

visibility 2996

Стилиян Иванов е завършил Националната природо-математическа гимназия със златен медал, магистър е по режисура от НАТФИЗ. Автор и режисьор е на повече от 20 документални филма, на над 200 видеоклипа и над 1000 тв предавания. Бил е директор на две телевизии. Сега управлява единствената българска телевизия за култура и туризъм - "ТВ Арт".
 
ЦИТАТИ:
"Министерството на Трайчо Трайков безрезултатно похарчи за няколко месеца 10 млн. лв.
"Българските властници поставят себе си над закона
"Трябва всички - заедно и поотделно, да реагираме така, че животът ни да е достоен

 
- Какво се случва с конкурсите в икономическото и туристическото ведомство, г-н Иванов, та чак посланиците на Евросъюза у нас сезирахте в понеделник за нередностите там?
- Вече две години в това министерство се провеждат конкурси, от които трябва да излезе нещо полезно за България. Нали уж туризмът е стратегически отрасъл за страната?! От туризъм би трябвало да се храни не само семейството на министъра и обръчите около му, но и десетките хилядите семейства, заети в бранша: хотелиери, ресторантьори, техният персонал, музейни работници, екскурзоводи, транспортни фирми, производители и търговци на сувенири, селски стопани...
В този смисъл провеждането на добре финансирани конкурси, които трябва да стимулират развитието на туризма у нас, се очаква да имат "зашеметяващ" резултат. Само че "зашеметяващото" до момента е в безрезултатно похарчените досега 10 млн.лв. от отпуснатите общо 30 милиона.
- В момента министерството си има други грижи - да ни агитира колко е безопасно да добиваме шистов газ...
- А не е ли редно разследващите органи да ревизират конкурсите на това министерство и да проверят дали наистина срещу огромната сума има и подобаващи резултати. И ако няма, къде е дефектът? В изпълнителите на поръчката или в качеството на възложителя в лицето на оценяващи комисии? Защото видно е, че разни самонадеяни държавани чиновници и "експерти" се разпореждат с огромни суми, без да търпят каквато и да е отговорност за взетите решения. Колкото до последния конкурс - ето фактите:
В края на септември 2011 г. министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви открита процедура за "изработване на серия рекламни филми за промоция на България като атрактивна целогодишна туристическа дестинация" (продължителност 6-7 мин.). В предмета на поръчката се включва и филм "Тракийско наследство" на 9 езикови версии, обособен като самостоятелна позиция.
При провеждане на обществената поръчка констатирахме редица нарушения, които в крайна сметка водят до опорочаването на избора на изпълнител. МИЕТ следваше да определи комисия, която да оцени предложенията на кандидатите. Законът предвижда в състава й да има лица, притежаващи необходимата професионална квалификация и практически опит в съответствие с предмета и сложността на поръчката; изисква се включване и на външен експерт с квалификация в съответствие с предмета на поръчката (чл. 34 от Закона за обществените поръчки).
В сформираната от министъра комисия липсват специалисти експерти, квалифицирани да оценят техническите предложения на кандидатите: режисьори, сценаристи, оператори, т.е. все хора, които реално са създатели на подобен род продукти. Липсват дори специалисти от областта на тракологията - траките и тракийската култура са същността по обявената поръчка.
Липсата на квалификация у оценяващите се отразява върху дадените от тях оценки, което води до неправилно класиране на кандидатите. Комисията пък е действала и в противоречие с принципите за публичност и прозрачност. В документите, отразяващи дейността й, т.е. протоколите, няма мотиви, обосноваващи направеното оценяване, липсва яснота как са формирани конкретните цифрови изражения на оценките на отделните кандидати по зададените от възложителя критерии и подкритерии.
- Извинявайте, как така? Това дори за не много запознат с материята човек човек изглежда съвсем абсурдно.
- Ами така. Възложителят задава в документацията си като подпоказател 1 "Качество на концепцията". По този показател се оценяват предложените концепции от участниците, съвместимостта им с комуникационните цели, идеята на филмите, посланието и цялостният криейтив. За Додофилм ООД по този подпоказател комисията пише: "Концепцията най-общо е фокусирана върху кадри от най-значимите тракийски гробници и храмове, като те ще бъдат представени от известни български археолози и чрез кратки сцени-възстановки с актьори". И дава 1.43 точки от възможни 3 т. За класирания на първо място и определен за изпълнител кандидат по същия подпоказател е записано: "Концепцията е за представяне на тракийската култура и наследство в пълнота", което твърдение пък получава 2.86 т. от максималните 3 т. Абсурдно е да се приеме, че тези "констатации" представляват мотиви за оценка и по някакъв начин могат да обосноват извод за по-високото оценяване на едната концепция.
- Т.е. комисията действа в противоречие дори с правилата на възложителя?
- Да, комисията действа и в противоречие с правилата, определени от самия възложител. Един от кандидатите - "Премиер студио плюс" ООД, е получил по-ниска оценка за това, че предвижда диктор само на български език, а другите версии ще бъдат със субтитри на съответния чужд език, което (според комисията) затруднява възприемането от зрителя. В документацията на възложителя обаче, както и в допълнителните разяснения, които са направени от него, изрично е указано, че е свободен изборът и че всеки кандидат сам определя дали предложените от него филми ще бъдат със субтитри или с дубльор. С две думи - комисията в нарушение изискванията на възложителя поставя част от кандидатите в неравнопоставено и дискриминационно положение. Като недостатък в работата на комисията отчитаме и факта, че тя не е отчела опита на кандидатите. Част от документите, които следваше да се представят, са доказателства за опит в подобна дейност и водеопродукт, сходен на продукта обект на конкурса. За съжаление тези две важни изисквания, които най-точно - фактически, а не на думи, представят възможностите на кандидатите, не са намерили своята оценка.
- Чии пари харчи министерството на Трайчо Трайков за тези проекти?
- Чии ли? 80 на сто от парите, които ще се похарчат, са евросредства по програма "Регионално развитие".
- Казахте го това на посланиците от ЕС. И все пак - извинете ме за въпроса, но не смятате ли, че битката ви е, как да кажа, почти обречена? У нас властта, знаете го, се има за безгрешна...
- След като публично огласих закононарушенията, в министерството на Трайков десетки познати и непознати хора се свързаха с мен и ме попитаха същото. И те били изпадали в подобни ситуации, но не виждали смисъл в опитите си да получат справедливост. Именно на това, на умората и на скептицизма, разчитат и всички чиновници, експерти, министри, които поставят себе си над закона. Ако всеки един от нас реагира отговорно, когато попадне в подобна ситуация, рано или късно България ще излезе от ХVIII век, в който все още е. И ако не ние, то тези след нас ще имат достоен живот. Моята реакция е от уважение към труда ми и към труда на целия екип, с който работя вече 10 години.
- Какво не изчислиха този път чиновниците, като са се захванали да замитат, както се казва, под кревата нередностите, натворени от самите тях?
- На това, на което винаги разчитат - чиновниците се надяваха да плюем на труда си и да махнем с ръка: "Карай!".
- Кой или какво най-много ви ядосва в този безумен, както го наричате, конкурс?
- Неспазването на закона и идеята, че някой е над обществените норми, ме кара да реагирам по начина, по който реагирам.
- Чу се, че сте сезирали и парламентаристите за нередности, а и жалба в КЗК сте подали. Хайде да ми отговорите честно - надявате ли се да ви обърнат внимание? Да вземат отношение? Да подредят нещата по местата им? И кога?
- Честно - исторически погледнато, властта на Балканите се е крепяла през столетията именно на убеждението, че няма как да се променят нещата. Аз реагирам не заради нечие внимание или отношение, а по-скоро използвам случая като лакмус - доколко Европа ни е приела като истинска част от себе си и ще остави ли местните феодали своеволно да се разпореждат с труда ни и с парите й?

Техническият преглед удари 100 лева

автор:Дума

visibility 962

/ брой: 70

Унищожават българските левове след приемане на еврото

автор:Дума

visibility 1050

/ брой: 70

Птичи грип във ферма с кокошки-носачки в Хасково

автор:Дума

visibility 960

/ брой: 70

България втора в ЕС по поскъпване на жилищата

автор:Дума

visibility 895

/ брой: 70

Свалят обвиненията срещу Джулиан Асанж?

автор:Дума

visibility 1100

/ брой: 70

В Германия правописът вече не е важен

автор:Дума

visibility 1107

/ брой: 70

Левицата в Скопие с антибългарска кампания

автор:Дума

visibility 997

/ брой: 70

Накратко

автор:Дума

visibility 823

/ брой: 70

Някога и сега

автор:Валентин Георгиев

visibility 1182

/ брой: 70

Страната на евро пуделите

visibility 964

/ брой: 70

ВъзмОтително

автор:Таня Глухчева

visibility 904

/ брой: 70

Аферата "Боташ"

автор:Дума

visibility 821

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ