28 Ноември 2021неделя14:57 ч.

Само токът ли?

/ брой: 199

автор:Евгени Гаврилов

visibility 49

Държавният "Български ВиК холдинг" официално предупреди, че високата цена на електроенергията може да взриви целия сектор. Компаниите били в шок от новите фактури, които получават, защото сметките са двойни и тройни в сравнение със същите месеци на по-миналата и миналата година. Както е тръгнало, енергийното цунами, което ни връхлита, ще се окаже удобно оправдание за всички провали в бизнеса и икономиката. Само цената на тока ли е виновна за тях? Естествено, че не е.
Проблемът с водата у нас брадясва. Преди четвърт век Световната банка, при отпускането на първия милионен заем за реформа във ВиК сектора, отчете, че над 60% от питейната вода у нас се губи. Десетилетията се изнизаха и според последните сравнителни анализи на КЕВР при инвестиции от държавата и оперативните програми за близо 300 милиона лева течовете от водопреносната система отново са в рамките на 64 на сто. А иначе четири министерства и всички 262 общини споделят отговорността за водните ресурси. То не бяха стратегии, не бяха реформи и накрая - нищо. В момента над 300 хиляди българи в 17 области имат проблеми с водата и са на воден режим. Според експертни анализи, ако България подобрява водоснабдяването и канализацията си с досегашните темпове, ще са необходими 35 години, за да имат българите що годе качествена услуга.
Към момента изпълнението на проектите в сектор "Води" по Оперативна програма "Околна среда" е тотален провал, защото нито един проект не е завършен, а усвоените средства са около 45% от бюджета. И тук се върви по линията на най-малкото съпротивление - вдигане на тарифите. Така ще бъде и сега. И въпреки че те всяка година вървят нагоре, състоянието на мрежата остава трагично. При отчетени близо 193 милиона лева инвестиции годишно, реално се ремонтирани едва 0,5% от ВиК мрежата. Така парите от вдигнатите цени на водата са отивали по-скоро за увеличение на заплатите на служителите в държавните и общинските дружества, които все още са хранилки за кадри на ГЕРБ.

 

 

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1485

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1697

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 678

/ брой: 228

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1547

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1492

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5859

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 982

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ