01 Март 2021понеделник19:02 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

Само София и Кърджали увеличават населението си

/ брой: 28

автор:Дума

visibility 83

В Южна България само общините София и Кърджали са увеличили населението за периода 2009-2019 г., показва икономическо и социално проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ). За десетте години броят на столичани е нараснал с близо 80 000 души, а на Кърджали - с 3500. Това обаче се дължи на механично придвижване, а не на баланс между раждаемост и смъртност, обясни икономистът Адриан Николов при онлайн представянето на анализа на ИПИ. Най-много население за посочения период са изгубили Пазарджик и Стара Загора - по около 38 000 души. Анализаторите обясняват това с придвижването на хора от двете области към София, Пловдив и Бургас.

Естественият прираст на населението е почти равен за повечето области на юг, но е най-висок в Кърджали, където и миграционните процеси имат влияние на изборния цикъл, коментира експертът. Пловдив е привлекателен център за миграция, което показва, че местната индустрия е "гладна" за кадри. Придвижването към Бургас се дължи на туристическия сектор. По-малките области като Сливен, Смолян и Кюстендил са големите донори на население. За 10 години те са загубили по около 10% от населението си.

За периода се отчита леко повишаване на дела на населението, което е под линията на бедност, във всички области освен Ямбол, а Кърджали свива този дял. Най-сериозно влошаване на пазара на труда има в Благоевград заради закриване на няколко големи предприятия в областта и свиване в туризма. Бедността там ще се окаже още по-голяма, когато излязат данните за 2020 г. Като цяло динамиката на бедността е негативна, отчитат от ИПИ.

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ