04 Юли 2020събота14:15 ч.

Само при убийства няма да има съкратено следствие

/ брой: 194

автор:Павлета Давидова

visibility 231

Въпреки първоначалното съгласие, че съкратеното производство трябва да отпадне, мнозинството в НС даде назад по повеля на ГЕРБ. Макар на първо четене да бяха приети предложенията на БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" съкратеното производство да отпадне както за убийствата, така и при причиняване на тежки телесни повреди, втората част падна между първо и второ четене. Това се случи, след като ГЕРБ решиха текстът да важи само за убийства, защото премахването на бързите процеси и за тежките телесни повреди щяло да блокира съдебната система.

"Жалко е. След като достигнахме консенсус на първо четене, сега този текст ще бъде сериозно осакатен. Това предложение не е издържано. Като законодател трябва да сложим границата. От БСП от години насам твърдим, че границата е там, където се посяга на човешкия живот и телесна неприкосновеност", настоя Крум Зарков. Искрен Веселинов от ОП също се обяви за отпадане на съкратените процедури и при тежки телесни повреди. Павел Шопов от "Атака" отбеляза, че в обществото ще продължи да съществува неудовлетвореност и ненаказуемост. Според него институтът за съкратеното следствие имал задача "да се галят престъпниците".

Опитите на Красимир Ципов от ГЕРБ да защити поправките провокираха Корнелия Нинова да прочете от парламентарната трибуна какви са резултатите от причиняване на тежка телесна повреда. Тя припомни, че ако някой си признае подобно провинение, присъдата му ще бъде намалена, при добро поведение в затвора ще излезе предсрочно или дори може да бъде помилван. "Представете си срещу това, което може да ви причини някой, утре да се разхожда свободно по улицата, докато вие цял живот лежите болни или с опасност за живота, да ви се каже, че статистиката е малка. Статистика или справедливост и възмездие? Бързина на процеса или справедливост", възмути се председателят на БСП. Нинова благодари на прокуратурата и съдиите, че са застанали зад предложението им за отпадане на съкратеното производство. Тя припомни отказа на управляващите да обърнат внимание на битовата престъпност. "Изводът е един. Докато ГЕРБ управлява България, няма да има справедливост. Уважаеми българи, промяната е във вашите ръце", заключи Нинова.

"Изправени сме пред дилемата бързина или справедливост. Правото е изкуство на справедливостта и тя трябва да е приоритет. Това са и обществените очаквания", заяви Смиляна Нитова от БСП. Тя цитира справка за периода от 2015 до 2019 г., според която от общо 567 души 156 са по съкратено съдебно производство.

В крайна сметка мнозинството прие съкратеното производство да остане за тежките повреди, против бяха само БСП и "Воля", а по-голямата част от "Обединени патриоти" се въздържаха.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 125

Рекорд на заразените с коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 146

СЗО: Събудете се, данните не лъжат

автор:Дума

visibility 218

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 548

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 569

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1154

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ