21 Октомври 2021четвъртък18:08 ч.

Само при убийства няма да има съкратено следствие

/ брой: 194

автор:Павлета Давидова

visibility 395

Въпреки първоначалното съгласие, че съкратеното производство трябва да отпадне, мнозинството в НС даде назад по повеля на ГЕРБ. Макар на първо четене да бяха приети предложенията на БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" съкратеното производство да отпадне както за убийствата, така и при причиняване на тежки телесни повреди, втората част падна между първо и второ четене. Това се случи, след като ГЕРБ решиха текстът да важи само за убийства, защото премахването на бързите процеси и за тежките телесни повреди щяло да блокира съдебната система.

"Жалко е. След като достигнахме консенсус на първо четене, сега този текст ще бъде сериозно осакатен. Това предложение не е издържано. Като законодател трябва да сложим границата. От БСП от години насам твърдим, че границата е там, където се посяга на човешкия живот и телесна неприкосновеност", настоя Крум Зарков. Искрен Веселинов от ОП също се обяви за отпадане на съкратените процедури и при тежки телесни повреди. Павел Шопов от "Атака" отбеляза, че в обществото ще продължи да съществува неудовлетвореност и ненаказуемост. Според него институтът за съкратеното следствие имал задача "да се галят престъпниците".

Опитите на Красимир Ципов от ГЕРБ да защити поправките провокираха Корнелия Нинова да прочете от парламентарната трибуна какви са резултатите от причиняване на тежка телесна повреда. Тя припомни, че ако някой си признае подобно провинение, присъдата му ще бъде намалена, при добро поведение в затвора ще излезе предсрочно или дори може да бъде помилван. "Представете си срещу това, което може да ви причини някой, утре да се разхожда свободно по улицата, докато вие цял живот лежите болни или с опасност за живота, да ви се каже, че статистиката е малка. Статистика или справедливост и възмездие? Бързина на процеса или справедливост", възмути се председателят на БСП. Нинова благодари на прокуратурата и съдиите, че са застанали зад предложението им за отпадане на съкратеното производство. Тя припомни отказа на управляващите да обърнат внимание на битовата престъпност. "Изводът е един. Докато ГЕРБ управлява България, няма да има справедливост. Уважаеми българи, промяната е във вашите ръце", заключи Нинова.

"Изправени сме пред дилемата бързина или справедливост. Правото е изкуство на справедливостта и тя трябва да е приоритет. Това са и обществените очаквания", заяви Смиляна Нитова от БСП. Тя цитира справка за периода от 2015 до 2019 г., според която от общо 567 души 156 са по съкратено съдебно производство.

В крайна сметка мнозинството прие съкратеното производство да остане за тежките повреди, против бяха само БСП и "Воля", а по-голямата част от "Обединени патриоти" се въздържаха.

„Галъп“: Румен Радев има шанс да спечели на първия тур

автор:Дума

visibility 144

ЦИК успокои: Без зелен сертификат за гласуване

автор:Дума

visibility 177

„Демократична България“ иска КСНС заради COVID кризата

автор:Дума

visibility 147

ЕК призова държавите да махнат данъците върху енергията

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 202

Чуждите инвестиции се сринаха с 60%

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 202

Няма да получим аванс по Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 202

"Булгартрансгаз" иска евросубсидия да разшири хранилището си

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 202

Франция удължава зелените пропуски до август 2022-а

автор:Дума

visibility 210

България е четвърта по КОВИД-смъртност

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 202

ЕК: София и Скопие спешно да разрешат спора си

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 202

Вишеград е срещу ценовата политика на Брюксел

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 202

Харакири

автор:Велиана Христова

visibility 406

/ брой: 202

Все сме трън на всички заради Македония

автор:Христо Георгиев

visibility 519

/ брой: 202

Да дразниш Дракона

visibility 389

/ брой: 202

Спекулативно време

автор:Лозан Такев

visibility 204

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ