22 Юни 2021вторник00:57 ч.

Само при убийства няма да има съкратено следствие

/ брой: 194

автор:Павлета Давидова

visibility 470

Въпреки първоначалното съгласие, че съкратеното производство трябва да отпадне, мнозинството в НС даде назад по повеля на ГЕРБ. Макар на първо четене да бяха приети предложенията на БСП, "Обединени патриоти" и "Воля" съкратеното производство да отпадне както за убийствата, така и при причиняване на тежки телесни повреди, втората част падна между първо и второ четене. Това се случи, след като ГЕРБ решиха текстът да важи само за убийства, защото премахването на бързите процеси и за тежките телесни повреди щяло да блокира съдебната система.

"Жалко е. След като достигнахме консенсус на първо четене, сега този текст ще бъде сериозно осакатен. Това предложение не е издържано. Като законодател трябва да сложим границата. От БСП от години насам твърдим, че границата е там, където се посяга на човешкия живот и телесна неприкосновеност", настоя Крум Зарков. Искрен Веселинов от ОП също се обяви за отпадане на съкратените процедури и при тежки телесни повреди. Павел Шопов от "Атака" отбеляза, че в обществото ще продължи да съществува неудовлетвореност и ненаказуемост. Според него институтът за съкратеното следствие имал задача "да се галят престъпниците".

Опитите на Красимир Ципов от ГЕРБ да защити поправките провокираха Корнелия Нинова да прочете от парламентарната трибуна какви са резултатите от причиняване на тежка телесна повреда. Тя припомни, че ако някой си признае подобно провинение, присъдата му ще бъде намалена, при добро поведение в затвора ще излезе предсрочно или дори може да бъде помилван. "Представете си срещу това, което може да ви причини някой, утре да се разхожда свободно по улицата, докато вие цял живот лежите болни или с опасност за живота, да ви се каже, че статистиката е малка. Статистика или справедливост и възмездие? Бързина на процеса или справедливост", възмути се председателят на БСП. Нинова благодари на прокуратурата и съдиите, че са застанали зад предложението им за отпадане на съкратеното производство. Тя припомни отказа на управляващите да обърнат внимание на битовата престъпност. "Изводът е един. Докато ГЕРБ управлява България, няма да има справедливост. Уважаеми българи, промяната е във вашите ръце", заключи Нинова.

"Изправени сме пред дилемата бързина или справедливост. Правото е изкуство на справедливостта и тя трябва да е приоритет. Това са и обществените очаквания", заяви Смиляна Нитова от БСП. Тя цитира справка за периода от 2015 до 2019 г., според която от общо 567 души 156 са по съкратено съдебно производство.

В крайна сметка мнозинството прие съкратеното производство да остане за тежките повреди, против бяха само БСП и "Воля", а по-голямата част от "Обединени патриоти" се въздържаха.

Трета банка спира срочните депозити

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 117

БНБ: Задава се ускоряване на инфлацията

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 117

Пет жалби блокират газовата връзка със Сърбия

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 117

Стигаме Европа по БВП след 2040 г.

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 117

Светът е между диалога и конфронтацията

visibility 122

/ брой: 117

Победа за партията на Пашинян

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 117

ЕС засилва санкциите срещу Минск и Москва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 117

Мадрид предлага помилване на каталунските сепаратисти

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 117

Диагноза бедност

автор:Ева Костова

visibility 123

/ брой: 117

Устремно към избори от с. Устрем

автор:Таня Глухчева

visibility 128

/ брой: 117

Прозрението на обущаря

visibility 119

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ