Само половината мляко е по евростандартите
/ брой: 90
Едва 47% от кравето мляко, произведено у нас, покрива европейските стандарти за качество и безопасност за потребителите, съобщи пред БТА Полина Марина - експерт в дирекция "Животновъдство" на Министерството на земеделието и храните. Млякото се добива от около 4000 ферми. Има и 76 000 стопанства за краве мляко.
Расте средният брой млечни крави в едно стопанство, което по мнението на експертите е сигурна гаранция, че секторът се преструктурира и окрупнява. Преди 7 години голяма част от фермерите са били на възраст над 60 г. и са отглеждали по една крава. Техният процент намалява, а големината на фермите расте. И ако неотдавна средният брой крави в една ферма е бил 1,5-2, сега вече е 4-5.
Кравето мляко е най-консумираната преработена суровина в ЕС. Почти всички пресни млечни продукти се произвеждат от краве мляко, заяви г-жа Марина. По думите й повечето от другите млека - овче, козе и биволско, се използват за производство на специфични сирена с дълъг период на зреене. Стандартите за тях са много по-ниски и България ги е защитила още през 2007 г.
За да се увеличи делът на качественото мляко, се предлага мярка 121 по Програмата за развитие на селските райони на всички ферми трета категория, които са 23 127. За сектор "Мляко" е осигурена и държавна помощ, с която субсидията на производителите се вдига до 75%.
Преходният период за постигане на стандарта на краве мляко, който беше удължен, изтича в края на годината, предупреждават експертите. На всички фермери обаче, направили вложения, ще бъде дадена възможност спокойно да довършат инвестицията си и да преминат в първа група. Закъснелите трябва да стартират инвестицията сега, препоръчват специалистите. Фермите трета категория, които не са поели подобни намерения, ще бъдат затворени.