19 Септември 2020събота19:07 ч.

Само държавни паметници на културата ще бъдат финансирани в София

/ брой: 138

автор:Деси Велева

visibility 289

Само общински и държавни сгради - паметници на културата ще бъдат финансирани за реконструкция, стана ясно при одобряването на програмата "Културно наследство" на Столичната община. Тя бе приета миналата година и за първи път сега собственици на ценни здания в града можеха да кандидатстват за средства, с които ще се изготвят проекти за ремонти. Самата реконструкция на сградата обаче трябва да бъде платена от собственика й. 300 000 лева ще отдели общината за проектите, които имат за цел да помогнат за запазването и консервирането на културното наследство. Идеята на програмата е кметската администрация да поеме тежките съгласувателни процедури, необходими за всеки ремонт, да осигури техническото обследване и проектирането и така да облекчи собствениците. 

Оказа се обаче, че само девет сгради са кандидатствали за финансиране, одобрени са пет. Собственикът на единствената частна - на ул. "Пиротска" 15, обаче се оттегли ден преди приемането на доклада от комисията по култура и образование към СОС. Така останаха три здания, които са публична държавна собственост, и едно, което е със смесена - общинска и частна. Първите три са Националният студентски дом на пл. "Народно събрание", а другите са на ул. "Московска". В тях се помещават различни институти и центрове на БАН. Четвъртата сграда на ул. "Позитано" 1 се руши от години и беше пред срутване. Тя е 75 на сто общинска. 

Пленумът на БСП се събра за последно преди Конгреса

автор:Дума

visibility 0

Касата ще поема тестовете на ученици под карантина

автор:Дума

visibility 44

Гешев нахъсва прокурорите, отвън искат оставката му

автор:Дума

visibility 65

Прокурорите избират свой представител във ВСС

автор:Дума

visibility 152

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 550

/ брой: 179

Как търпим това десет години?!

visibility 835

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 414

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 332

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 761

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ