Само 20% от зеленчуците на пазара са български
/ брой: 37
Само 20% от зеленчуците на пазара са български. 77 на сто от краставиците са вносни. 81% от доматите също. Вносните зеленчуци са по-евтини. Това показа анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища. "Това не е нещо ново или сензационно. Ситуацията е такава от много години, особено през зимните месеци. Сезонът засилва тези тенденции и затова в момента доминират зеленчуците внос. Българското производство е в недостиг, за да задоволи вътрешното потребление", каза за Нова тв доц. Божидар Иванов от Центъра за анализи в селското стопанство. "През лятото се постига баланс и по-добро съотношение на родно производство към вносно. Когато говорим за проценти, много зависи откъде ги измерваме. Ако говорим за търговските вериги, там пазарът е един и там не може да се каже, че голяма част от зеленчуците са български, дори и през летните месеци. На пазарите обаче можем да кажем, че там преобладаващата част са българско производство", обясни Иванов.
Храните по БДС да се правят задължително само от български суровини. Това е примерът на Франция и ние трябва да го приложим, заяви заместник-министърът на земеделието Янко Иванов по време на Международния земеделски салон и Международен салон на сиренето и млечните продукти, които се провеждат в Париж. Той каза още, че по тази тема ще се водят разговори с производителите.