21 Септември 2021вторник02:03 ч.

На фокус

Сами си създаваме заплахи за националната сигурност

Лошо е, когато народът започне да не вярва, че собствената му армия има способности да се справи с конституционните си задължения

/ брой: 184

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 1693

За последните 3-4 години два пъти се опитваме да формулираме в официален документ, че Русия е заплаха за България. Първия път не дотам успешно, втория най-вероятно ще има подобна съдба. В същото време политиците продължават да подценяват факта, че от състоянието на отбраната и въоръжените ни сили идва сериозна заплаха.
През август 2014 г. служебният военен министър Велизар Шаламанов написа "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана". Там констатацията беше "Русия създава заплаха за България". След като Русия си върна Крим и НАТО прекъсна диалога с руската федерация, на първата страница на документа бе написано, че руските амбиции за влияние създават сериозна заплаха за България и НАТО като цяло, както и че Русия води информационна война у нас чрез политически, икономически субекти и медии.
След видима обществена реакция служебният премиер проф. Георги Близнашки се ядоса и правителството редактира Визия - 2020, с която трябваше да отидем на срещата на върха на НАТО в Уелс. Тонът в документа бе смекчен. В новия вариант най-общо бе описано, че нестабилността в региона на Украйна и връщането на Крим в Русия имат непосредствено отношение към сигурността в Европа и в частност в България.
Тези дни се появи на бял свят приетият от правителството Годишен доклад за състоянието на националната сигурност. Става дума за 2016 г.

 Темата за руската заплаха

отново разбуни обществото. Оказа се, че няма категоричност в анализа, оценките и изводите.

Може да се каже, че в общи линии с повтори констатацията във визията на правителството на Близнашки. Този път третото правителство на Бойко Борисов реши, че действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Нарастват предизвикателствата пред сигурността най-вече в района на Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности.
Разбираемо е, че при всеки подобен документ, независимо как е формулиран текстът, тезата, че Русия е заплаха за националната ни сигурност ще бъде повдигана от определени кръгове у нас. Включително и чрез удобно вадене на изречения от контекста. Стои обаче от години въпросът дали сами не сме си заплаха за националната сигурност. Както в този доклад, така и в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г., констатациите съвсем не са радостни. Най-лошото е, че ние нямаме хора, които да защитават териториалната ни цялост, независимо дали от Русия или от някоя друга страна.
На последното заседание на Комисията по отбрана генерал-лейтенант Андрей Боцев информира депутатите, че след конкурсите за приемане на войници през миналата година са заети едва една трета от обявените места.

Просто нямало кандидати

А голяма част от явилите се отпадат на медицинския преглед или са с много ниска грамотност, т.е. не могат да решат теста за интелигентност. Личният състав, каза началникът на отбраната, е 29 процента под щата, а негативната тенденция продължава. И още една статистика, която би могла да се определи като заплаха за националната ни сигурност. На места бойните подразделения достигат окомплектованост до 50, 60, 70 процента. Има още факти, които сериозно утежняват ситуацията. Нарастват допълнителните задачи на Въоръжените сили, което, подчертава генералът, също се отразява негативно на личния състав. Получава се претоварване, а компенсации не може да се осигурят. Като прибавим и недостатъчните възнаграждения, започваме да си обясняваме състоянието на армията.
Ето как сами си създаваме заплахи. Една от тях е неокомплектованата и необорудвана със съвременна бойна техника и въоръжение армия. Най-лошото е, че продължаваме да го правим. Споменаваме милиарди за модернизация и превъоръжаване, но те си стоят на книга. Силни сме на комисиите. Правим ги, за да омаловажим или отречем постигнатото от предишните. И за да нямаме нови самолети, бойни машини на пехотата и кораби. 
Да се върнем на руската заплаха. Доказан факт е, че голяма част от населението ни не вярва на подобни констатации, независимо как и с колко изречения са изписани. Лошото е, когато започне да не вярва, че собствената му армия има способности да се справи с конституционните си задължения.


Снимка Белене

В инженерния полк в Белене недостигът от офицери наближава 40 процента. Това е сериозна заплаха за националната ни сигурност 

Хаос с лекарствата в КОВИД-зоните

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 181

Инициативен комитет издига Радев и Йотова за нов мандат

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 181

Прокуратурата проверява нападение над ваксинационен пункт

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 181

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 181

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 181

Кратки новини

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 181

Моите песни

visibility 112

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 187

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 336

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 155

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ