24 Октомври 2020събота09:47 ч.

На фокус

Сами си създаваме заплахи за националната сигурност

Лошо е, когато народът започне да не вярва, че собствената му армия има способности да се справи с конституционните си задължения

/ брой: 184

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 1751

За последните 3-4 години два пъти се опитваме да формулираме в официален документ, че Русия е заплаха за България. Първия път не дотам успешно, втория най-вероятно ще има подобна съдба. В същото време политиците продължават да подценяват факта, че от състоянието на отбраната и въоръжените ни сили идва сериозна заплаха.
През август 2014 г. служебният военен министър Велизар Шаламанов написа "Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана". Там констатацията беше "Русия създава заплаха за България". След като Русия си върна Крим и НАТО прекъсна диалога с руската федерация, на първата страница на документа бе написано, че руските амбиции за влияние създават сериозна заплаха за България и НАТО като цяло, както и че Русия води информационна война у нас чрез политически, икономически субекти и медии.
След видима обществена реакция служебният премиер проф. Георги Близнашки се ядоса и правителството редактира Визия - 2020, с която трябваше да отидем на срещата на върха на НАТО в Уелс. Тонът в документа бе смекчен. В новия вариант най-общо бе описано, че нестабилността в региона на Украйна и връщането на Крим в Русия имат непосредствено отношение към сигурността в Европа и в частност в България.
Тези дни се появи на бял свят приетият от правителството Годишен доклад за състоянието на националната сигурност. Става дума за 2016 г.

 Темата за руската заплаха

отново разбуни обществото. Оказа се, че няма категоричност в анализа, оценките и изводите.

Може да се каже, че в общи линии с повтори констатацията във визията на правителството на Близнашки. Този път третото правителство на Бойко Борисов реши, че действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Нарастват предизвикателствата пред сигурността най-вече в района на Балтийско и Черно море, както и в източната част на Средиземно море, където Русия засилва своите военни способности и увеличава военните си дейности.
Разбираемо е, че при всеки подобен документ, независимо как е формулиран текстът, тезата, че Русия е заплаха за националната ни сигурност ще бъде повдигана от определени кръгове у нас. Включително и чрез удобно вадене на изречения от контекста. Стои обаче от години въпросът дали сами не сме си заплаха за националната сигурност. Както в този доклад, така и в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2016 г., констатациите съвсем не са радостни. Най-лошото е, че ние нямаме хора, които да защитават териториалната ни цялост, независимо дали от Русия или от някоя друга страна.
На последното заседание на Комисията по отбрана генерал-лейтенант Андрей Боцев информира депутатите, че след конкурсите за приемане на войници през миналата година са заети едва една трета от обявените места.

Просто нямало кандидати

А голяма част от явилите се отпадат на медицинския преглед или са с много ниска грамотност, т.е. не могат да решат теста за интелигентност. Личният състав, каза началникът на отбраната, е 29 процента под щата, а негативната тенденция продължава. И още една статистика, която би могла да се определи като заплаха за националната ни сигурност. На места бойните подразделения достигат окомплектованост до 50, 60, 70 процента. Има още факти, които сериозно утежняват ситуацията. Нарастват допълнителните задачи на Въоръжените сили, което, подчертава генералът, също се отразява негативно на личния състав. Получава се претоварване, а компенсации не може да се осигурят. Като прибавим и недостатъчните възнаграждения, започваме да си обясняваме състоянието на армията.
Ето как сами си създаваме заплахи. Една от тях е неокомплектованата и необорудвана със съвременна бойна техника и въоръжение армия. Най-лошото е, че продължаваме да го правим. Споменаваме милиарди за модернизация и превъоръжаване, но те си стоят на книга. Силни сме на комисиите. Правим ги, за да омаловажим или отречем постигнатото от предишните. И за да нямаме нови самолети, бойни машини на пехотата и кораби. 
Да се върнем на руската заплаха. Доказан факт е, че голяма част от населението ни не вярва на подобни констатации, независимо как и с колко изречения са изписани. Лошото е, когато започне да не вярва, че собствената му армия има способности да се справи с конституционните си задължения.


Снимка Белене

В инженерния полк в Белене недостигът от офицери наближава 40 процента. Това е сериозна заплаха за националната ни сигурност 

Слънчева събота, температури до 26 градуса

автор:Дума

visibility 56

1589 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 64

Леглата за ковид пациенти се запълват за минути

автор:Дума

visibility 194

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 688

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 366

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 201

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 610

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 835

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 402

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 284

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ